back to top

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave i provoda. Upravo to obećavaju predstojeći muzički festivali u nekoliko bh. gradova.

Mnogi muzički festivali se održavaju u julu i augustu, te vas čeka po svemu sudeći nezaboravno ljeto. Svaki od festivala ima svoju posebnost, a na vama je da odlučiti koji vam stil najviše odgovrara.

Nemojte da ih propustite, te saznajte u nastavku šta vas čeka ovo ljeto u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Muzički festivali sigurno će uljepšati ostatak vašeg ljeta.

Muzički festivali – Banja Luka Fest

Banja Luka Fest se održava na ljeto I to u julu ove godine  (2022). Tačnije  održava od 6 do 9 jula.

Banja Luka Fest se održava na posebno uređenoj sceni tvrđave Kastel. Velika scena tvrđave Kastel kao koncertna dvorana pod otvorenim nebom, pružila je potpuno drugačiji doživljaj i nesvakidašnje iskustvo muzičkog događaja.

Na Banja Luka Festu 2022. godine gostuje Josipa Lisac, Luz Kasal, Bajaga i Instruktori i Zdravko Čolić

Tradicionalno, za ovaj muzički događaj na tvrđavi Kastel biće postavljena posebna sjedeća konstrukcija, zbog čega je broj ulaznica za svaki od događaja ograničen. Karte za sve programe festivala u prodaji su u agenciji Stars&more, na platou ispred Robne kuće Boska i putem online platforme kupikartu.ba Ostale

Svake večeri, nakon zvaničnog festivalskog programa uslijediće i posebno osmišljeni after party-ji.

muzicki festivali
Muzički festivali Banja Luka Fest

Ok Fest  Tjentište

Lokacija Ok Festa je Nacionalni Park Sutjeska.

Pored cjelodnevnog muzičkog programa uživajte u adrenalinskom raftingu najdubljim evropskim kanjonom rijeke Tare. Doživite avanturu šetajući planinskim stazama po obroncima planina Maglića i Zelengore.

Uživajte u pogledu sa vidikovaca koji se protežu preko Perućice, jedine očuvane prašume u Evropi. Uz OK avanturu uživajte i u najboljoj OK zabavi uz brojne domaće i svjetske izvođače na 3 festivalska stage. Doživite avanturu u parku Sutjeska.

Apokaliptika, Dubioza kolektiv, Urban & 4, Goblini, Neno Belan & Fiumens, Vojko V, Let 3, Edo Maajka, Dejan Milićević, Lea Dobričić i mnogi drugi u ovu prirodnu oazu donose različitosti muzičkih žanrova i zasigurno mnogo dobre i pozitivne energije koja će, uz podršku festivalske publike, i ove godine na Tjentištu napraviti atmosferu za pamćenje.

Za atmosferu na glavnoj festivalskoj bini ove godine zaduženi su finski simfonik metal bend Apokaliptika čiji nastup je bio najavljen još 2020. godine, ali je zbog pandemije prolongiran i zvanično potvrđen za ovu godinu, i to za prvo festivalsko veče u petak 15. jula.

Pripremite se 15. 16. I 17. jula za ovaj festival.

muzicki festivali
Muzički festivali u BiH – OK Fest

Mostar Summer Fest

Mostar Summer Fest je muzički  festival koji kroz tri ljetna dana okuplja najvažnija imena regionalne muzičke scene različitih žanrova: od rock, alt rock, indie, pop, alt pop, hip hop, trap, reggae, funk, punk, crossover, pa sve do sevdah i blues izričaja.

Na ovogodišnjem festivalu nastupaju: Prljavo kazalište, Galija, Psihomodo Pop – official, Repetitor, Buč Kesidi, Smoke Mardeljano, Krankšvester, Frenkie, Z++, whymuha, Orthodox Celts, Živac Maradona, sm4llpox, Deca iz vode / EKV tribute band project /

Mostar Summer Fest 2022. će se održati  4. 5 i6. augusta 2022. godine u centru grada na terenu SC Kantarevac.

Festivalska vrata se otvaraju od 19:00

Ulaznice se mogu kupiti u Mostaru na info pultu Mepas Mall centra, online preko sustava kupikartu.ba, te na prodajnim mjestima agencije kupikartu.ba.

Na dane festivala mogu se kupiti isključivo jednodnevne ulaznice po cijeni od 30 KM i dostupne su samo na ulazu u festivalsku zonu. Ulaznice je moguće kupiti samo gotovinom.

Ulaznice se mogu kupiti na ulazu na festival od 19:00h do 00:00h na dane festivala.

Music & More Summer Fest Trebinje

Music & More Summer Fest je festival klasične muzike.

Sa zadovoljstvom organizatori najavljuju svoje prvo godišnje koncertno takmičenje  za studente sudionike MMSF-a 2022. Tri pobjednika nastupit će na koncertu s SummerFest Camerata,  vrhunskim festivalskim orkestrom, i dobiti profesionalnu snimku koncerta.

Prvoplasirani će odsvirati cijeli koncert, a drugoplasirani i trećeplasirani odsvirat će stavak koji će odrediti fakultetsko povjerenstvo. Dodatne nagrade: prvo mjesto – 1000 dolara; drugoplasirani – 500 dolara; trećeplasirani – 250 dolara.

Music & More Summer Fest se održava od 1. do 14. augusta 2022. godine u Trebinju, te je to još jedan od razloga zašto ga posjetiti.

Music & More Summer Fest održava se na više lokacija: Trgu Slobode, bašti Platani, Amfiteatru hercegovačke Gračanice, Koloseumu u Gradu Sunca, Platou Muzeja Hercegovine, Vili Lastva…

muzicki festivali
Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Kaleidoskop  Tuzla

Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Kaleidoskop art pruža priliku mladim osobama da u centru Tuzle, za vrijeme festivala, izlažu svoje radove. Učešće na ovoj, kao i na ostalim aktivnostima “Kaleidoskopa” je besplatno, festival obezbjeđuje lokaciju i štandove, a mladim osobama pruža odličnu priliku da promovišu svoj rad i zarade.

Publika će imati priliku   na ovogodišnjem Kaleidoskopu slušati bendove iz Tuzle, BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije i Švicarske , ali i prisustvovati muzičkim radionicama, street artu, kaleidoskop artu, izložbama, radionicama i mnogim drugim događajima.

Na Kaleidoskopu će nastupiti 17 bendova:Urban& 4, Edo Maajka, Letu štuke, Osvajači, Emir Hot, Zone isključenja, Zoster, Urban instikt, Gomora, Only Attiltude,Counts Cintsio, Relektant , Nula plus, Nije važno, E-play, Souf Alternatiive i Despotic Bullet.

12.Festival umjetnosti mladih koji je dvije godine pauzirao zbog pandemije korone , ove godine će se održati od 26. do 30. jula 2022.godine.

kaleidokop
Kaleidokop Tuzla

BiH Color Festival  Brčko

BiH Color Festival Brčko – Koncept festivala se zasniva na bacanju boja u prahu na svaki okrugli sat. Festival će se održati 29. i 30. jula na poligonu za obuku vozača u Brčkom

Brčko je grad u sjeverno-istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na rijeci Savi.

Program festivala se odvija na dvije festivalske bine na Mainstage-u i Hammer stage-u. Mainstage je rezervisan za najsavremeniji mainstream zvuk, dok na Hammer stage-u možete čuti žanrove iz manje popularne, odnosno tzv. underground muzike.

Dnevni program na glavnoj bini biće upotpunjen sa najpopularnijim izvođačima alternativne scene iz regiona, dok je noć rezervisana za DJ-eve.

Na Main stage-u nastupaju: Edo Maajka, Nipplepeople, Vojko Vrućina i Zoi, kao i DJ Architect, Galoski, LEA i WRECKΛGE.

Na Hammer stage-u su: Lag, Fakir – Noise Destruction, RanchaTek i Sesha.

Ovo su samo neki od izvođača jer konačan spisak nije u ovom momentu objavljen.

bih color festival
Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Imperium Fest  Bihać

Imperium Festival Bihać 2022. je pod motom Sloboda, te je jedan od događaja koji između ostalog promoviše Bihać I dovodi nove ljude u grad. Bihać je svake godine na ljeto sve življi, a ovo ljeto će se održati najmanje 70 događaja iz raznih sfera.

Održava se 5. i 6. augusta na dobro poznatoj lokaciji Gradska otoka Bihać koja je smještena u samom srcu grada,

Izbor Izvođači na Imperium Festivalu Bihać će vas oduševiti jer  među prvim potvrđenim izvođačima su Mahmut Orhan, Cristian Varela, Paolo Barbato i Bonjasky.

Historija Imperium Festivala Bihać – Muzička organizacija Soundkeepers koja stoji u pozadini festivala slavi 20 godina rada. 2006. po prvi put Imperium je zaživio medju zidinama “Starog grada Ostrožac” i do dana današnjeg se je održao kao izvorna ideja.

Sam cilj Imperium festivala je da promovira historijske  i kulturne baštine ovoga kraja. Festival je nastao kao odgovor na tadašnje kulturološke i muzičke  razlike u ovom dijelu BIH i regije.

imperium festival bihać
Imperium Festival Bihać

Desant na Jajce

Desant na Jajce 2021. (desant od francuskog descente = silazak, spuštanje, iskrcavanje…) događaj je čiji je cilj obogatiti kulturnu ponudu Jajca u ljetnom periodu, 

Zvijezde muzičkog programa su  članovi banda “Dubioze kolektiv” na jajačkoj tvrđavi (nedjelja, 24.avgust), ispod spektakularnog vodopada Plive nastupit će čuveni turski DJ i producent  Burak Jeter (ponedjeljak, 25. avgusta) te koncert vrhunskog interpretatora sevdaha Damira Imamovića (utorak, 28. avgusta)

Također,  na tvrđavi u Jajcu bit će upriličene filmske projekcije najboljih filmova s 28. Sarajevo Film festivala.

Organizatori događaja „Desant na Jajce“ su Inicijativa „Odmori u BiH“ i JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ uz partnerstvo navigator.ba, linden.ba te podršku USAID-a i Općine Jajce.

U Jajcu će od 24. do 26. avgusta/kolovoza biće održan treći po redu kulturno-turistički događaj ”Desant na Jajce 2022.”,

Ljubuški jazz Festival

“Ljubuški Jazz Fest” prvi je Festival u BiH, a vjerovatno i šire, koji organizira višednevne radionice za jazz u stilu majstorskih seminara klasične muzike, na šta su organizatori izuzetno ponosni.

Ljubitelji jazza uživat će u ljupkom gradu u Hercegovini, u kojem će od 13. do 27. augusta bit održan “Ljubuški Jazz Fest”.

Na Festivalu će 21. augusta  publiku zagrijati “Cubismo”, koncertom u Gradskom parku Ljubuški, a “Ljubuški Jazz Fest“ će zatvoriti Jonathan Kreisberg Trio, nastupom na istoj lokaciji 27. augusta . Između će biti održani brojni koncerti polaznika jazz radionica.

Jazz je improvozirana američka muzika, koja koristi europske instrumente, te ujedinjuje elemente europske harmonije, europsko- afričke melodije i afričkih ritmova.

ljubuški jazz fest
Ljubuški Jazz Fest

Garden of Dreams Festival Sarajevo

Nažalost ovaj festival je već prošao, ali svakako ga vrijedi pomenuti jer se održava svakog ljeta. Zapišite već sada ovaj festival na vašu listu posjeta.

Festival se održao u junu,  a Garden of Dreams“ je trodnevni festival audio-vizuelne umjetnosti u Sarajevu, koji se ove godine održao 10, 11. i 12. juna, na super atraktivnoj lokaciji platoa na vrhu brda Hum u Sarajevu, kojeg krasi jedan od simbola Sarajeva – čuveni, ratnim dešavanjima devastirani TV repetitor.

Na ovogodišnjem „Garden of Dreams“, koji je tokom proteklih godina postao najveći Festival elektronske muzike u BiH, nastupali su : Kollektiv Turmstrasse, Matador, Joris Voorn, Anja Schneider, Rodriguez Jr, Henry Saiz, After Affair, Kristijan Molnar, Nebs Jack, Angelo Ferreri, The Provincials, Luke Garcia, Luka Cikic, Illusori, Megahertz, Buba…

Preporučujemo da pročitate:

Ostali čitaju

Radio Reklame – Zvuk Vašeg Brendinga

Produkcija radio reklame je umetnost kombinovanja zvuka, glasa i...

Počela je nova vikend akcija u Bingo trgovinama

Nova vikend akcija je počela, a posebna sniženja i...

(FOTO) dm dialogicum Sarajevo / Za kraj godine dm u znaku dijaloga

Na novogodišnjem druženju s medijima, održanom 22.12.2022,  kompanija dm...

Telemach BH nastavlja sa podrškom Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine

Saradnja Telemach BH i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine,...

Tuzlanski muzički dvojac osvaja srca, izdali pjesmu koja budi nostalgiju za devedesetima

U srcu Tuzle, dvojica strastvenih kantautora, Almir Gabrić Gabra...