Ljubuški Jazz Fest

Sve što trebate znati o Ljubuški Jazz Festu!

Ljubuški Jazz Fest osim zabavnog ima i edukativni karakter. ‘Spiritus movens’ Festivala su sedmične  radionice, na kojima se mladima koji pokazuju interes i sklonost prema jazz-u, pruža prilika za edukaciju.

“Ljubuški Jazz Fest” prvi je Festival u BiH, a vjerovatno i šire, koji organizira višednevne radionice za jazz u stilu majstorskih seminara klasične muzike , na šta su organizatori izuzetno ponosni.

Kada i gdje se održava Ljubuški Jazz Fest

Ljubitelji jazza uživat će u ljupkom gradu u Hercegovini, u kojem će od 13. do 27. augusta bit održan “Ljubuški Jazz Fest”. Festival će se održati u blizini vodopada kravica.

Upoznajte Ljubuški i Hercegovinu uz Jazz Fest.

Ljubuški Jazz Fest

Na Festivalu će 21. augusta  publiku zagrijati “Cubismo”, koncertom u Gradskom parku Ljubuški, a “Ljubuški Jazz Fest“ će zatvoriti Jonathan Kreisberg Trio, nastupom na istoj lokaciji 27. augusta.

 Između će biti održani brojni koncerti polaznika jazz radionica.

ljubuški jazz fest
Ljubuški Jazz Fest

Radionice u sklopu Ljubuškog Jazz Festivala 2022

U sklopu festivala održati će se i radionice koje imaju slojevit i polaznicima prilagodljiv program. Na skupnim predavanjima rade se osnove teorije i harmonije jazza, muziciranje u ansamblima i jam sessioni.

Individualna predavanja na instrumentu podrazumijevaju individualni pristup predavača svakom polazniku te se prilagođavaju  predznanju i vještini polaznika.

Nezaboravno ljeto vas očekuje na sljedećim događajima: Imperium Festival Bihać, BiH Color Festival Brčko i Festival umjetnosti Kaleidoskop Tuzla.

Cjelokupni program radionica temelji na skupnim i individualnim predavanjima i podijeljen je na četiri segmenta:

  1. A) Teoretska skupna nastava – jazz teorija i harmonija
  2. B) Individualna nastava
  3. C) Zajedničko muziciranje
  4. D) Koncerti polaznika
  5. Teoretska grupna predavanja – jazz teorija i harmonija (s uvodnim predavanjem o historiji  jazza)
  6. Individualna predavanja – individualni pristup polaznicima na instrumentu, prilagođen predznanju i vještinama polaznika
  7. Zajedničko muziciranje – jam sessioni i rad s ansamblima koji se formiraju ovisno o strukturi i vještinama polaznika
  8. Završni koncert polaznika – koncert na kojem nastupaju svi aktivni polaznici radionica raspoređeni u ansamble. Koncert zatvara band predavača.

Osim aktivno, moguće je i pasivno sudjelovati na radionicama. Pasivni polaznik može prisustvovati svim radionicama kao slušatelj/gledatelj.

Prijava za 7- dnevne radionice je od 21. augusta do 28 augusta  2022.godine.Prijave za radionicu gitare Jonathana Kreisberga je od 25.augusta  do 28  augusta 2022.godine

‘Spiritus movens’ Ljubuški Jazz Fest-a su sedmodnevne radionice jazza, gdje se mladima koji pokazuju interes i sklonost ovoj vrsti muzike , pruža prilika za edukaciju u jazzu za što na našem širem području nemaju gotovo nikakvu priliku.

Radionice i majstorski kursevi (Workshops and Music Masterclass) su u glazbenom svijetu tipični i gotovo isključivo rezervirani za klasičnu muziku.

U domeni jazza organiziraju se uglavnom jednodnevne radionice u trajanju od par sati koje vode glazbenici, izvođači na jazz festivalima. Ljubuški Jazz Fest u Bosni i Hercegovini a zasigurno i šire, prvi je Festival koji organizira višednevne radionice za jazz u stilu majstorskih seminara klasične muzike , na što su organizatori ponosni.

Predavači za radionice:

Predavači su educirani jazz muzičari  koji uspješno rade kako s malim uzrastima tako i s polaznicima viših izvođačkih razina. To su redom educirani i aktivni jazz muzičari, producenti i skladatelji, višestruki dobitnici prestižnih glazbenih nagrada a prije svega muzičari s zavidnim izvođačkim i predavačkim iskustvom.

Predavači za Jazz radionice od 21.8.2022. do 28.8.2022.godine:

Zvjezdan Ružić (HRV) – klavir

Vojkan Jocić (HRV) – saksofon (flauta, klarinet)

Miha Koren (SLO) – kontrabas (bas gitara)

Vladimir Kostadinović (SRB-AUT) – bubnjevi

Bruno Mičetić (HRV) – gitara

GOST PREDAVAČ Jonathan Kreisberg (USA) – gitara

ljubuški jazz fest
Ljubuški Jazz Fest

Biografija izvođača i voditelja radionica 2022.

Jonathan  Kreisberg

Rođen u New Yorku , gitarist i skladatelj Jonathan Kreisberg ima lijepa sjećanja na djetinjstvo prožeto muzikom. “Imao sam sreću što sam odrastao u kućanstvu koje je imalo veliku i široku kolekciju ploča,” prisjeća se, “uključujući Coltraneove My Favorite Things, Johna Williamsa koji je svirao ‘Concierto de Aranjuez’ i Creamove Disraeli Gears.” Jonathan je počeo svirati gitaru u dobi od deset godina nakon što se s obitelji preselio u Miami.

 Sa 16 je primljen u New World School of the Arts, gdje su njegove studije jazza zauzimale središnje mjesto.

Intenzivno posvećen instrumentu, bio je predstavljen u Guitar Playeru i DownBeatu dok je još bio tinejdžer.

Dobio je stipendiju za Sveučilište u Miamiju, gdje je držao gitarsku katedru u hvaljenom Concert Jazz Bandu, obilazeći Brazil i nastupajući s Joeom Hendersonom, Michaelom Breckerom i Redom Rodneyem.

Zvjezdan Ružić

Njegova je muzika  romantična i sanjarska, a najiskrenija je ona koja preslikava život

Zvjezdan Ružić, pijanist i skladatelj, peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji “Jazz Klavir”, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. 

Uz brojne saradnje i osebujan diskografski opus koje je ostvario s eminentnim glazbenicima hrvatske jazz, klasične te pop/rock scene, Zvjezdan je dosad snimio tri autorska albuma, od kojih su The Knightingale Cabaret i Elfin Farewell nagrađeni Porinom za najbolju jazz skladbu.

Dok je njegov treći autorski album, koji je prvu službenu promociju doživio u Šangaju – osvojio čak dva Porina: za najbolji jazz-album te za najbolju jazz-izvedbu!

Vojkan Jocić (saksofon) 

Vojkan Jocić (saksofon) magistrirao je na Kunst Universitat Graz u klasi prof. Petera Strauba.

 U vrijeme studija počinje svirati s Opernim orkestrom Graz, Simfonijskim orkestrom Graz, nastupa i kao solist uz pratnju prof. Wolfganga Rieglera, a surađuje i sa Symphonisches Recreation Orchester Graz, AIMS Orchestra (Americam Institut of Musical Studys), Ansamblom für Neue Musik, te s raznim manjim komornim sastavima.

Miha Koren

Miha Koren je afirmirani slovenski basist koji je magistrirao na University of Music and  Dramatic Arts u Grazu, a diplomirao je na jazz kontrabasu 2015. godine.

Od tada sudjeluje na mnogim priznatim projektima u svojoj domovini i inozemstvu.

Nastupao je na mnogim međunarodnim festivalima (Port Townsend Jazz Festival, Graz Jazz Nacht, Festival Exit itd.) i surađivao je s mnogim poznatim glazbenicima kao što su: Jure Pukl, Gregory Hutchinson, Femi Temowo, Jan Sturiale, Dick Oats, Dave Liebman, Gary Jazz Nacht, Renato Chicco, Klemens Marktl, Tadej Tomšič, Marina Martensson i mnogim drugima.

Vladimir Kostadinović

Nagrađivani bubnjar, skladatelj i aranžer, bandleader, glazbeno je obrazovanje započeo s pet godina kada je počeo učiti svirati klasičnu harmoniku.

Mičetić Bruno, prof. Jazz gitare
Školovanje: Karten konzervatorium sveucilista u Austriji, Jazz is back Grožnjan,Umbria Jazz klinik Berklee-Perugia,Jazz kampa Kranj, Igor Savin (harmonij i teorija moderne glazbe), Primož Grašić (gitara)

Glazbena usmijerenja: Pop, rock , Jazz

Instrumenti: Klasična gitara, akustična gitara,električna gitara, Jazz gitara

Nastupi: Hrvatski jazz sabor 2009, Liburnia jazz festival 2008/09/10, Jazz time festival 2009/10, Spring time Osijek 2010, MMF festival jednakih mogučnosti 2008/09/10/11, Ritmi globali europei 1998, Mlade nade Jazza – Vatroslav Lisinski, humanitarni koncerti, Ljeto na gradini, Ljeto u Fontani trg crkve sv.Bernarda,XVI. Jazz u Lapidariju, 10,medjunarodni glazbeni festival Crikvenica 2011, B.P. club, Gajo klub Ljubljana , Klagenfurt Kammot, Jazz tunel Rijeka,…

Jazz Festival Ljubuški 2021.

U petak 13.augusta  2021. u 21 sat koncertom Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Band je počeo 2. Ljubuški Jazz Festival.

Koncerti su održani u Gradskom parku u Ljubuškom pod vedrim nebom.

Organizatori ovog Jazz Festivala je Udruga Intro, a prokrovitelji Grad Ljubuški, Županija Zapadnohercegovačka, Turistička zajednica Grada Ljubuškog i Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Generalni spoznoz Agram d.d., sponzor HP Pošta.  Publiku će zagijati bend sastavljen od organizatora festivala.

Osim ovog koncerta, organizatori su pripremili i Jazz radionice od 20.8. do 27.8.2021. godine.

ljubuški jazz fest
Ljubuški Jazz Fest

Šta je Jazz?

Glavna karakteristika jazza je improvizacija. Značajka improvizacije je spontana kreacija mašte koja se događa u trenutku

Najpoznatijem jazz kritičaru Amerike, Marshall W. Stearnsu bilo je povjereno da pronađe definiciju jazza.

Za vrijeme ljetnog odmora pozvao je jazz glazbenike i kritičare, te su pune dvije sedmice  raspravljali. Nakon dugih rasprava, donijeli su sljedeću definiciju:

Jazz je improvozirana američka glazba, koja koristi europske instrumente, te ujedinjuje elemente europske harmonije, europsko- afričke melodije i afričkih ritmova.

Jazz je nastao početkom 20. stoljeća u SAD-u, tačnije u gradu New Orleansu. Najprije se svirao u barovima, noćnim klubovima, bordelima i ulicama, a stvarali su ga samouku glazbenici.

Američki crnci stvorili su vlastitu supkulturu u kojoj je važnu ulogu imala folklorna glazba. Kako su crnci svoj prvi kontakt s kulturom bijelog čovjeka imali preko kršćanstva, misionari su ih učili pjevati liturgijske pjesme, korale i himne.

Tako su nastale: -duhovne pjesme crnaca – spiritual i gospel.

SPIRITUAL – je vrsta duhovne pjesme crnaca s juga Amerike. U spiritualu dolazi do spajanja europske crkvene pjesme sa folklorom američkih crnaca. Duhovne pjesme pjevali su za vrijeme bogoslužja, prateći se pljeskanjem, udaranjem nogu i ritmizirane pokrete tijela.

GOSPEL (engl. evanđelje) – nove duhovne pjesme

RAGTIME – stil klavirske glazbe koji su razvili afroamerički pijanisti. Naziv potiče od engleske riječi «ragged time» što znači izlomljeni takt. Ritam je jako naglašen i podsjeća na narodne pjesme. Najznačajnija ličnost ragtimea bio je Scott Joplin, a najpoznatiji  ragtime je «Maple Leaf Rag».

BLUES – je izrasto iz afroameričke folklorne glazbe, a pjevao se najčešće uz pratnju gitare ili bendža. Ime potječe od starog izraza «the blue devils»-plavi anđeo, a odnosi se na potištenost, tugu i loše raspoloženje.

Postaje popularan u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Najpoznatije i najpopularnije pjevačice bluesa bile su Bessie Smith- «kraljica bluesa» i Billie Holliday.

Jazz nije samo muzika  nego ‘način života’ te svaka osoba, osobito mlada koja zakorači u njegov svijet, proživljava muziku al i pojave oko sebe na zreliji, dublji i intuitivniji način.

Osim toga, razumijevanje i muziciranje u jazzu omogućuje bogatije i kvalitetnije bavljenje svim drugim muzičkim  pravcima kao i drugim granama umjetnosti.

Kad mladi muzičar  jednom zakorači i iskusi jazz na pravi način, zauvijek ostaje u svijetu beskonačnih i predivnih mogućnosti ove vrtse muzike..

Izdvajamo za Vas:

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...