Novi album Sinana Alimanovića ‘Lejla’ predstavio je jedan od najreferentnijih svjetskih magazina posvećenih jazz stvaralaštvu “JazzTimes

Album bh. jazz muzičara Sinana Alimanović “Lejla” – Sinan Alimanović International Banda, u septembru u New Yorku objavila je izdavačka kuća Miles High Records, podsjeća TNT Radio.

novi album sinana alimanovića
Novi album Sinana Alimanovića

Magazin “JazzTimes” osnovan je 1970. godine, sa sjedištem u Washingtonu. Posljednjih pedeset godina taj magazin spada u najčitanije i najrelevantnije medije koji prate najznačajnija svjetska ostvarenja iz oblasti tog pravca savremene umjetničke muzike.

New Jazz Now

Album Sinan Alimanović International Band “Lejla” (2020.) objavljen je u rubrici “New Jazz Now”. Zabilježio je svjetsku radijsku premijeru na Javnom radijskom servisu Kalifornijskog državnog univerziteta, CapRadio, sa sjedištem u Sacramentu.

Muzički urednici CapRadia koji je inače član NPR-a (National Public Radio), a među njegovim partnerima je i BBC, uvrstio je naslovnu kompoziciju “Lejla” novog albuma Sinan Alimanović International Banda, na listu “Excellence In Jazz”, a na kojoj su se našli neki od najvećih umjetnika jazza svih vremena, kao što su: Miles Davis, Dave Brubeck, McCoy Tyner, Red Garland, Sten Getz, te savremenici kao što je Diana Krall.

Kompozicija Sinana Alimanovića “Lejla” izabrana je u TOP 5 svjetskih jazz kompozicija ”Made in New York Jazz Composition” i članova žirija: Randy Brecker, Joe Lovano i Lenny White.

Ekipa:

  • Sinan Alimanović – piano, bandleader
  • Harvie S – double bass, producer
  • Lejla Alimanović – vocals
  • Jed Levy – tenor saxophone
  • Adam Klemm – soprano saxophone

“Sinan Alimanović je muzičar svjetske klase. Odličan je kompozitor, pijanist i aranžer. Ima veliko znanje, ali svira iz srca. ” – Harvie S.

„Elegancija i mjera koja se mogu čuti u svakom pažljivo komponovanom, skladno odsviranom i otpjevanom tonu izdvajaju ovaj album od većine savremene jazz produkcije i daju mu trajnu vrijednost. Ukratko – ovo je muzika – omiljena svim muzama”, rekao je Rambo Amadeus.

Sinan Alimanović je kao profesor školovao prve generacije studenata jazza u historiji Sarajevske muzičke akademije. 2018. godine. Akademija je objavila album „Prvi jazz koncert studenata Sarajevske muzičke akademije“, održan pod mentorstvom Alimanovića.