Festival umjetnosti Kaleidoskop Tuzla

Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Festival umjetnosti Kaleidoskop Tuzla na jednom mjestu okuplja veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle.

Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, plesnim izvedbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala.

Jednu od značajnijih uloga u realizaciji festivalskih aktivnosti i ostvarivanju dijaloških ciljeva imaju volonteri i volonterke, koji svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom razvijaju festival Kaleidoskop, u jedan od događaja posebnog značaja,  te se uvijek ima šta vidjeti u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Misija ovog festivala je da napravi harmoniju različitosti, da uskladi kontraste i da ostvari umjetnost dijaloga među ljudima iz različitih sredina.

Idejno rješenje vizuali ovogodišnjeg Kaleidoskopa uradio je tuzlanski umjetnik Irfan Brković..

Kao i prethodnih godina ulaz u sve događaje na Festival umjetnosti Kaleidoskop je besplatan.

festival umjetnosti kaleidoskop
Zašto posjetiti Festival umjetnosti Kaleidoskop ?

Kada i gdje se održava Festival umjetnosti  Kaleidoskop Tuzla?

Festival umjetnosti Kaleidoskop Tuzla  održava se svake godine na ljeto. U Tuzli se 2022.  godine održava ponovo Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop.

12.Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop koji je dvije godine pauzirao zbog pandemije korone , ove godine će se održati od 26. do 30. jula 2022.godine. 

Ko će nastupati na Festivalu umjetnosti Kaleidoskop

Publika će imati priliku na ovogodišnjem Kaleidoskopu slušati bendove iz Tuzle, BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije i Švicarske , ali i prisustvovati muzičkim radionicama, street artu, kaleidoskop artu, izložbama, radionicama i mnogim drugim događajima.

Na Kaleidoskopu će nastupiti 17 bendova:Urban& 4, Edo Maajka, Letu štuke, Osvajači, Emir Hot, Zone isključenja, Zoster, Urban instikt, Gomora, Only Attiltude,Counts Cintsio, Relektant , Nula plus, Nije važno, E-play, Souf Alternatiive i Despotic Bullet.

Ko su organizatori Festivala umjetnosti Kaleidoskop Tuzla

Organizator festivala je Grad Tuzla, suorganizatori su Turistička zajednica Grada Tuzle, JKP Pannonica Tuzla.

U organizaciju su uključene i tuzlanske omladinske organizacije , Vijeće mladih Grada Tuzle, Kuća plamena mira i predstavnici muzičke alternativne scene.

Kako izložiti svoje radove na Festivalu umjetnosti Kaleidoskop

Kaleidoskop art pruža priliku mladim osobama da u centru Tuzle, za vrijeme festivala, izlažu svoje radove.

Učešće na ovoj, kao i na ostalim aktivnostima “Kaleidoskopa” je besplatno, festival obezbjeđuje lokaciju i štandove, a mladim osobama pruža odličnu priliku da promovišu svoj rad i zarade. Za određeni broj osoba, koje dolaze iz drugih gradova, Festival je obezbijedio smještaj.

Festival umjetnosti Kaleidoskop – Do sada smo na “Kaleidsokop artu” viđali ručno napravljene naušnice, čestitke, magnete i druge suvenire, mladi su izlagali svoje likovne i druge umjetničke radove, ali i odjeću koju samostalno proizvode ili dizajniraju, te druge prozivode, koji na jedinstven način povezuju mlade i umjetnost.

Ukoliko samostalno proizvodite radove koji će se idealno uklopiti u Kaleidoskop art ili poznajete nekoga ko proizvodi radove možete uvijek prije festivala ostaviti kontakt podatke na oficijalnoj stranici festivala.

festival umjetnosti kaleidoskop
Festival umjetnosti Kaleidoskop

Kako postati dio volonterskog tima na Festivalu umjetnosti Kaleidoskopu

Možeš  da postaneš dio volonterskog tima 12. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop. Tim volontera i volonterki ima najznačajniju ulogu u realizaciji festivalskih aktivnosti!

Svake godine volonteri i volonterke, mladi ljudi, su neizostavan doprinos, ali i inspiracija u realizaciji Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop.

Želiš da postaneš volonter/volonterka ovogodišnjeg Kaleidoskopa treba da imaš od 18 do 30 godina i da na e-mail: volonteri.kaleidoskop@gmail.com pošalješ sljedeće podatke:

1. Lični podaci: a) Ime i prezime b) Datum rođenja c) Trenutno mjesto prebivališta d) Broj telefona

2. Odgovor na pitanja:  

    a) Govoriš li strani/e jezik/e i koji/e?

    b) Imaš li trenutna/prethodnih iskustava u volontiranju i na kojim aktivnostima? (naznači i ukoliko si volontirao/la na nekom od prošlogodišnjih Kaleidoskop festivala)

    c) Baviš li se umjetnošću i kojom ili (ukoliko ne) koji te vid umjetnosti zanima?

    d) Na kojim aktivnostima festivala Kaleidoskop bi volontirao/la?

     e) Šta te motivira da se prijaviš na poziv za volontiranje na Kaleidoskopu?

Volonterski tim angažovan je i na promotivnim aktivnostima i pored obaveznog prisustva na festivalu, volonterke i volonteri trebaju biti dostupni/e u predfestivalskim danima.

Napomena: Moguće da više prijave  nisu dostupne  za 2022. godine za volontere

Historija Festivala umjetnosti Kaleidoskop

Festival umjetnosti Kaleidoskop je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“).

 Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom jačanja lokalnih kompetencija na planu razvijanja resursa u kulturi u svrhu turističke promocije grada Tuzla.

 Projekat dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa – Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih.

Odlična atmosfera očekuje vas na OK Festu.

Festival umjetnosti Kaleidoskop 2019.

Treći dan 11. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop obilježile su hip-hop i break dance radionice sa edukatorima iz Zagreba i Mostara.

 U Ateljeu Ismet Mujezinović prikazan je  multimedijalni performans A Museum (Theatre), a Tuzlaci i svi gosti grada Tuzle imali su
priliku uživali u fenomenalnim koncertima u parku kod bivše Muzičke škole do dugo u noć.

U Gradskom parku Tuzla, posjetioci su mogli obići i upoznati se sa kreativnim radovima izlagača Kaleidoskop Arta kao i prisustvovati iscrtavanju murala, koje u sklopu Street Arta, rade umjetnici Ljubomir Todorović, Irma Garibović i Darko Jovičić.

Da otvori koncertno veče imao je priliku mladi bend iz Tuzle Ending a Clutter.

Četiri benda iz Tuzle, Ending a Clutter, Urban Instinkt, Despotic Bullet i Nula Plus predvođeni headlinerima prve koncertne večeri bendom Born From Pain iz Holandije do dugo u noć svim posjetiocima su priredili svirku za pamćenje.

11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop održavao se u Tuzli, od 23. do 28. jula 2019. godine.

Iskusite Bihać kroz Imperium Festival.

festival umjetnosti kaleidoskop
Festival umjetnosti Kaleidoskop

Radionice koje su  održane prethodnih godina u sklopu festivala Kaleidoskop

Radionica naslova “Muzika i odnos prema društvu” je osmišljena kao druženje, kroz predavanje i razgovor o estetskim aspektima (odnos prema kiču, gajenje ukusa), kao i o društveno odgovornim aspektima (pomirenje kroz ex-Yu muziku, muziku kao korektiv sistema vrijednosti, angažovano stvaralaštvo i njegovi realni dometi).

 Uz interakciju sa učesnicima radionice, svi koji su došli zaista će imali priliku uživati u druženju i razgovoru sa ovim istaknutim umjetnikom

Radionica sa Orhanom Maslom i Antonijem Pašikanom – Festival umjetnosti Kaleidoskop

U sklopu 11. festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, u Kući plamena mira, održana je radionica udaraljki sa perkusionistima Orhanom Maslom i Antonijem Pešikanom.
Svim prisutnim u kući Plamena mira, perkusionisti Orhan Maslo i Anton Pešikan priredili su zanimljivo druženje.

Dobar dio života Orhan Oha Maslo je perkusionista. Bio je i dugogodišnji član benda Dubioza kolektiv i jedan od osnivača Mostar Rock School, te na jedinstven način prenosi znanje početnicima. Anton Tony Pešikan zna kako dugogodišnje iskustvo perkusioniste prenijeti djeci. Iako, su afrički instrumenti uglavnom nepoznanica, nije krio optimizam da će se dopasti svim učesnicima, jer u pitanju su udaraljke.

Program Festivala umjetnosti Kaleidoskop 2019 arhiva

U ovom trenutku plan i program za  trenutni festival nije dostupan, ali možete pogledati kako je to izgledalo 2019. te ukoliko nikada niste bili, na ovaj način saznati kako to ustvari bude organizovano.

Svake godine plan, program,  i gostu su različiti.

PROGRAM 11. KALEIDOSKOP FESTIVALA

Tuzla, 23. – 28. 7. 2019.

UTORAK, 23.7.

11:00 – 17:00 Street Art | Gradski park

10:00 – 18:00 A Museum (Teatar) | Atelje Ismet Mujezinović

16:00 – 18:00 After Beach Party | Beach bar Odisej na trećem Panonskom jezeru

12:00 – 18:00 A Museum (Teatar) radionice | Atelje Ismet Mujezinović

19:00  Multimedijalni performans A Museum (Teatar) | Atelje Ismet

Mujezinović

21:00 Koncert Mostar Rock School band | Vrtić, Panonska jezera –

Otvaranje Kaleidoskop festivala

SRIJEDA, 24.7.

11:00 – 17:00 Street Art | Gradski park

17:00 – 18:30 Hip hop radionica | Dom mladih

16:00 – 18:00 After Beach Party | Beach bar Odisej na trećem Panonskom jezeru

12:00 – 19:00 A Museum (Teatar) radionice i multimedijalni performans | Atelje Ismet Mujezinović

20:30 – „U iščekivanju/In expectation“ | Izložba Mario Ilić| Međunarodna galerija portreta

ČETVRTAK, 25.7.

Kaleidoskop Art | Gradski park Tuzla

11:00 – 17:00 Street Art | Gradski park

12:00 – 19:00 A Museum (Teatar) radionice i multimedijalni performans | Atelje Ismet Mujezinović

16:00 – 18:00 After Beach Party | Beach bar Odisej na trećem Panonskom jezeru

17:00 – 18:30 Break dance radionica | Dom mladih

20:00 – 02:00 Koncerti | Park kod bivše Muzičke škole

Ending a Clutter

Urban Instinkt

Despotic Bullet

Born From Pain

Nula Plus

PETAK, 26.7.

Kaleidoskop Art |Gradski park Tuzla

11:00 – 17:00 Street Art | Gradski park

16:00 – 18:00 After Beach Party | Beach bar Odisej na trećem Panonskom jezeru

17:00 – 19:00 Radionica udaraljki sa Orhan Oha Maslo i Anton Tony Pešikan | Kuća plamena mira

19:00 – 21:00 Kaleidoskop battle #075 | Trg Slobode

20:00 – 02:00 Koncerti | Park kod bivše Muzičke škole

Show Program

Zona Iskljuchenja

Ničim izazvan

Hladno pivo

Nikola Vranjković

SUBOTA, 27.7.

Kaleidoskop Art | Gradski park Tuzla

11:00 – 17:00 Street Art | Gradski park

16:00 – 18:00 After Beach Party | Beach bar Odisej na trećem Panonskom jezeru

11:00 Radionica sa Marčelom | Kuća plamena mira

20:00 – 02:00 Koncerti | Park kod bivše Muzičke škole

Čovek Bez Sluha

Emir and Frozen Camels

Marčelo

Bombaj štampa

Elemental

NEDJELJA, 28.7.

Kaleidoskop Art |Gradski park Tuzla

11:00 – 17:00 Street Art | Gradski park – zvanična prezentacija

16:00 – 18:00 After Beach Party | Beach bar Odisej na trećem Panonskom jezeru

Izdvajamo za Vas:

Ostali čitaju

Najbolje muzičke aplikacije i playliste za duga putovanja

Muzika je postala sastavni dio života skoro svakog od...

Kvalitetni kupaonski radijatori i gdje ih pronaći

Uvijek se velika dilema vodi kada se postavlja cijeli...

Ovo su Netflix serije sa najviše intimnih scena: Neke hvale, neke baš i ne

Netflix je pun serija sa provokativnim, intimnim scenama, a...

Telemach Kantonalnoj bolnici Travnik donira opremu vrijednu 30.000 KM

Kompanija Telemach, u okviru obilježavanja deset godina postojanja u...

Coldplay izbacio novi singl ‘Higher Power’

Britanska rock grupa Coldplay odabrala je vanzemaljski način da...