Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer Fest pravi događaj za tebe! Mnogo muzike, ljudi, ljetne noći… kada počnu festivali tada možemo reći da je zvanično ljeto počelo. 

Mostar Summer Fest  je muzički festival koji kroz tri ljetna dana okuplja najvažnija imena regionalne muzičke scene različitih žanrova: od rock, alt rock, indie, pop, alt pop, hip hop, trap, reggae, funk, punk, crossover, pa sve do sevdah i blues. 

Muzikom kao univerzalnim jezikom stvaraju se nezaboravni momente sreće, zajednice pozitivnih vibracija, ovaj događaj potiče na veći društveni angažman i na neophodnost vlastite aktivacije za dobrobit društva u cjelini. Zato ovo nije samo običan muzički događaj, već umjetnost.

Nadovezujući se na nasljeđe Mostara kao grada u sjecištu kultura kroz vjekove Mostar Summer Fest vidimo kao snažan festival koji svojim bogatim muzičkim  lineupom svake godine ostaje među najvažnijim kulturnim događanjima u državi, te na taj način ostvaruje zajedničke ciljeve svojih posjetitelja, kulturne i šire zajednice.

Ove godine se, kao i prethodnih u nekoliko gradova održavaju muzički festivali, te svako može pronaći nešto za sebe.

Ima mnogo razloga zašto posjetiti Mostar.

mostar summer fest
Mostar Summer Fest

Kada i gdje će se održati Mostar Summer Fest?

Mostar Summer Fest 2022. će se održati  od 4. do 8. augusta 2022. godine u centru grada na terenu SC Kantarevac. Festivalska vrata se otvaraju od 19:00

Uobičajeno je, dakle, da se uvijek održava na ljeto, što sam i naziv govori, ali svake godine termin je različit.

Ko nastupa na Mostar Summer  Fest 2022. ?

Na festivalu 2022. nastupaju: Prljavo kazalište, Galija, Psihomodo Pop – official, Repetitor, Buč Kesidi, Smoke Mardeljano, Krankšvester, Frenkie, Z++, whymuha, Orthodox Celts, Živac Maradona, sm4llpox, Deca iz vode / EKV tribute band project /


Detalji  i pravila Mostar Summer Festa 2022.

Satnice nastupa izvođača će biti objavljene nekoliko dana prije početka festivala na stranici www.mostarsummerfest.com, kao i na službenoj Facebook i Instagram stranici festivala.

Na festivalu vrijedi pravilo jednog ulaska . Nakon što jednom uđete u festivalsku zonu pa napustite zonu, ako želite opet ući morat ćete kupiti novu ulaznicu.

Festival se održava u centru grada na terenu SC Kantarevac, te do festivala možete prošetati, doći osobnim prijevoznim sredstvom, javnim prijevozom ili taksijem.

U neposrednoj blizini SC Kantarevca postoji više parking opcija na kojem možete ostaviti svoje prijevozno sredstvo (parking u blizini Španjolskog trga, parking kod Franjevačke crkve, parking Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače, parking Gradske Vijećnice…)

Na festivalu je plaćanje moguće isključivo u festivalskim bonovima. Novac je moguće zamijeniti za bonove na za to predviđenim mjestima koja će biti jasno naznačena unutar festivalske zone.

Hercegovina tokom ljeta ispunjena je muzičkim događajima. Ljubuški Jazz Festival također vrijedi posjetiti.

mostar summer fest
Mostar Summer Fest

Koliko koštaju ulaznice za Mostar Summer Fest 2022 i gdje ih možete kupiti?

Ulaznice se mogu kupiti u Mostaru na info pultu Mepas Mall centra, online preko  kupikartu.ba, te na prodajnim mjestima agencije kupikartu.ba.

Na dane festivala mogu se kupiti isključivo jednodnevne ulaznice po cijeni od 30 KM i dostupne su samo na ulazu u festivalsku zonu. Ulaznice je moguće kupiti samo gotovinom.

Ulaznice se mogu kupiti na ulazu na festivalu od 19:00h do 00:00h na dane festivala.

U Četvrtak 4.8.  ulaz  je besplatan za sve, a u nastavku saznajte koliko koštaju ulaznice.

Festivalska ulaznica:

29 KM od 5.5. – 10.5. (važi za petak 5.8. i subotu 6.8.) ŠTEDIŠ 52%! – SOLD OUT!
39 KM od 11.5. – 15.7. (važi za petak 5.8. i subotu 6.8.) ŠTEDIŠ 35%!
49 KM od 16.7. – 3.8. (važi za petak 5.8. i subotu 6.8.) ŠTEDIŠ 18%!

Na dane festivala (4., 5. i 6.8.) u prodaji će biti dostupne samo jednodnevne ulaznice.

Jednodnevna ulaznica:

25 KM od 11.5. do 3.8.
30 KM od 4.8. do 6.8.

Bitne stvari koje trebate znati prije odlaska na Mostar summer Fest

Na Mostar Summer Fest dozvoljeno je  unošenje prtljage (ruksaka), unošenje kabanica,  sunčanih naočala,  mobilnih telefona, te unošenje cigareta i upaljača.

Sa druge strane, postoje stvari koje je zabranjeno unositi u zonu festivala, te najbolje da izbjegnete neugodnosti.

Dakle zabranjeno je  unošenje hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića u staklenim, plastičnim ili limenim pakiranjima, unošenje kamera i profesionalnih fotoaparata bez dozvole organizatora, unošenje narkotika, unošenje lako zapaljivih goriva, pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, dovođenje kućnih ljubimaca, paljenje vatre, oštećivanje festivalske infrastrukture i prirodnog okoliša – trganje grana, penjanje na stabla, građevine, rušenje stabala, uništavanje zelenih površina isl., unošenje oružja, kišobrana, projektila i drugih oštrih predmeta (uključujući selfie-stickove) koji mogu ugroziti sigurnost posjetitelja

Kako volontirati na Summer Fest Mostar  2022.

Kako  bi festival  bio spreman za početak augusta, organizacijski tim (Udruge za promicanje urbane kulture u HNŽ) je i ove godine odlučio dati priliku mladim, proaktivnim i entuzijastičnim osobama da im u tome pomognu kroz Mostar Summer Fest program volontiranja.

Sudeći po iskustvima volontera iz prethodnih godina, dani provedeni s organizacijskim timom u kreiranju Mostar Summer Festa postaje najljepši mogući dio ljetnih uspomena.

Uz sjajan provod, druženje s izvođačima, kreativne poslove i nova iskustva nastala kroz organizaciju ovako velikog događaja, bitno je istaknuti da volontiranje na Mostar Summer Festu zahtijeva predanost, jer se radi o zahtjevnom i odgovornom poslu.

Stoga, ukoliko bašš ispunjavate uvjete navedene ispod, tada ste idealni volonter/ka za Mostar Summer Fest: veseli te rad u timu, imaš 18 ili više godina, ne smeta ti zaprljati se,  krase te vrline poput organiziranosti, pouzdanosti i tačnosti, prema obavezama se odnosiš ozbiljno i odgovorno i želiš biti dio projekta Mostar Summer Fest koji mlade muzikom potiče na društveni angažman.

Poslovi koji  volontera očekuju su adaptacija festivalskog prostora, priprema chill out zone, itd., promocija Festivala putem flyera, briga o izvođačima i press centru.

Kako se prijaviti za volontiranje na Mostar Summer Festu?

Dovoljno je da ukratko napišeš i pojasniš organizacijskom timu zašto si baš ti idealan volonter/ka, te uz svoju fotografiju i osobne podatke (ime, prezime, datum rođenja, kontakt telefon, mail adresa i grad iz kojeg dolaziš) pošalješ na mail info@mostarsummerfest.com ili u inbox službene facebook stranice www.facebook.com/MostarSummerFest.

Osim festivalske ulaznice, hrane i pića, volonteri će dobiti i Mostar Summer Fest službenu majicu i zahvalnicu kao uspomenu na druženje s organizacijskim timom i izvođačima.

Napomena: Konkurs  je  bio otvoren od 10.6.2022. do 19.6.2022. (nedjelja) u ponoć. 

Historija muzičkih festivala zanimljivosti

Prvi od festivala je  nastao u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji. Tada su se  muzički festivali održavali  u zatvorenim prostorijama  vrlo velike veličine. Ali, srećom, format takvih događaja poboljšan je  tokom vremena, a oni su izvedeni pod vedrim nebom.

Prvi ruski muzički festival u pravcu rock muzike  nastao je 30-ih godina, za koje je organizator tada dobio kaznu.

 Na sreću, današnji ljubitelji muzike  mogu uživati  slobodno u radovima različitih smjerova, bez ikakvih ograničenja u stilovima ili straha od neke kazne.

 Počevši od 1895. jedan od najpoznatijih i najstarijih festivala klasične muzike je VBC Proms. Ovaj festival se odvijao u Londonu I trajo je  čak 3 mjeseca.

Glavni cilj danas je da je klasične muzika dostupna svima.

Svake godine,  održava se stotine koncerata tokom festivala uz učešće najboljih svjetskih orkestara.

Muzički Sanremo Festival se smatra jednim od najvećih na svijetu. Od 1951. tradicionalno osvaja grad od kraja februara do početka marta.

 Mnogi  su pobjednici na festivalu muzike i pjesama,  a spomenuti festival San Remo je i dalje poznat širom svijeta.

 Rusija  ima  jedan od najpopularnijih festivala muzike pod nazivom “Guitar World”. Svake godine se održava u različitim gradovima, uz učešće od najpoznatijih gitarista na svijetu.

Koja mjesta posjetiti dok boravite u Mostaru?

Idealna prilika za one koji dolaze iz drugih gradova ili država da bolje upoznaju Mostar.

Stari Most u Mostaru

Stari grad, koji potiče još iz perioda vladavine Turaka, oduvijek je bio glavna atrakcija u Mostaru. Izgrađen poput zbijene jezgre, ovaj dio grada je idealan za šetnju.

Jednodnevni obilazak je dovoljan da se posjeti većina turističkih znamenitosti. Mostar, kao i sam London, ima veliki broj kafića u kojima možete pronaći malo hladovine nakon šetnje pod vrelim hercegovačkim suncem.

mostar summer fest
Mostar morate posjetiti.

Kriva Ćuprija

Najstariji lučni most u Mostaru je Kriva Ćuprija na rijeci Radobolji. Most je izgradio turski arhitekta Ćejvan Ketoda 1558. godine. Smatra se da je ova most izgrađen kao probni most prije izgradnje Starog mosta.

Stari most je završen 1566. godine, kada on stiče titulu najvećeg arhitektonskog dostignuća izgrađenog za vrijeme turske vladavine na Balkanu. Bez obzira koliko puta ste prekoračili Stari most, svaki prelazak je uzbudljiv doživljaj.

Ovaj jednolučni kameni most je izgrađen po uzoru na prvobitni most koji se nadvijao nad Neretvom prije četiri stotine godina, a koji je izgrađen prema projektu Hajrudina, učenika jednog od najvećih turskih graditelja Sinana.

Dužina svoda je 28.7 metara, odnosno 21 m iznad razine rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Biskupska rezidencija 

Nalazi se negdje na polovici puta između Stare biskupije u Vukodolu i Franjevačke crkve. Izgrađena je 1906. godine i projektirana u duhu neorenesanse, koja se očituje u svim dekorativnim elementima prisutnim na fasadama, ali i načinu osmišljavana prostora u jedinstvenu, logički povezanu cjelinu koja odiše dostojanstvom i uravnoteženošću.

 Pokraj nove zgrade Biskupskog ordinarijata 1980. godine sagrađena je Katedrala Majke Crkve.

Inače, Turistički informativni centar se nalazi na zapadnoj obali Starog grada (Ulica Rade Bitange br. 5), dok većina turističkih  operatora s obje strane rijeke pruža usluge obilaska Mostara, a vodiči pretežno govore sve evropske jezike. Dobrodošli u Mostar!

Izdvajamo za vas:

Ostali čitaju

Druga sezona Mandaloriana izlazi 30. oktobra

Disney je objavio datum izlaska druge sezone Mandaloriana, piše...

Brzi i žestoki/ Potvrđena još dva filma koja će označiti kraj ove franšiže

Brzi i žestoki/ Ova godina je donijela nova iznenađenja...

Kako iskoristiti izbore u Americi i zaraditi novac

Ostalo je još samo dvije sedmice do dana kada...

Telemach Fondacija: Danas počinju Job Lab radionice za 500 mladih u BiH

Telemach fondacija u partnerstvu sa Inkubatorom društvenih inovacija “MUNJA”...

Vieille Femme Cherche Jeune Homme – Adopt Mature

{Vous cherchez des celibataires francais murit ? Vous avez...