back to top

Desant na Jajce – Zašto morate iskusiti događaj ljeta

Šta je događaj Desant na Jajce?

Desant na Jajce 2022. događaj je čiji je cilj obogatiti kulturnu ponudu Jajca u ljetnom periodu, s namjerom da se u ovaj grad privuče što više turista, ali i da se promoviše bogata kulturno-historijska i prirodna baština kraljevskog grada Jajca.

Produkcijski će ovi događaji bit će na visokom nivou, a očekuju se i posjetioci iz čitave Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja.

Organizatori događaja „Desant na Jajce“ su Inicijativa „Odmori u BiH“ i JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ uz partnerstvo navigator.ba, linden.ba te podršku USAID-a i Općine Jajce.

Desant na Jajce 2021.“ (desant od francuskog descente = silazak, spuštanje, iskrcavanje…) događaj je čiji je cilj obogatiti kulturnu ponudu Jajca u ljetnom periodu, 

Kada i gdje će se održati Desant na Jajce 2022?

U Jajcu od 24. do 26. augusta  biće održan treći po redu kulturno-turistički događaj ”Desant na Jajce 2022.”, pored vodopada i na tvrđavi.

desant na jajce
Desant na Jajce

Saznajte ko su izvođači na manifestaciji Desant na Jajce  2022.

 Zvijezde muzičkog programa – nastupiti će  članovi banda “Dubioze kolektiv” na Tvrđavi Jajce (nedjelja, 24.avgust), ispod spektakularnog vodopad Plive nastupit će čuveni turski DJ i producent  Burak Jeter (ponedjeljak, 25. augusta  te koncert vrhunskog interpretatora sevdaha Damira Imamovića (utorak, 28. avgusta)

Također,  na tvrđavi u Jajcu bit će upriličene filmske projekcije najboljih filmova s 28. Sarajevo Film festivala.

Doživi ljeto u Jajcu 2022. događaji, manifestacije, zabava

Kraljevski grad Jajce će ove godine biti centar kulturnih, zabavnih i sportskih dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

To se dalo zaključiti po završetku promocije kampanje „Doživi ljeto u Jajcu 2022“, koja je održana u kinu Meeting Point.

Odlična atmosfera vas čeka i na OK Fest na Tjentištu.

Doživi ljeto u Jajcu 2022

28.05.2022. – 4. Međunarodni auto slalom Plivska jezera 2022, Prvenstvo Central Europske zone, te prvenstva Hrvatske i Srbije.

30.05.2022. – CERCLE Invites Jemie Jones at Pliva Waterfall /Jedinstveni događaj s publikom, koji će biti emitiran putem livestream-a. Producent koncerta Cercle SAS, Paris – France, u suradnji s JU „Agencija Jajce“ i Love Fest Beograd

23.06.2022.-24-06.2022. – Blagdan sv. Ivana Krstitelja, svetište Podmilačje kod Jajca/Napoznatije I najposjećenije katoličko svetište u ovom dijelu Evrope.

24.06.2022.-26.06.2022. – MoonJune Music Festival Jajce-Plato Vodopad / Nastupaju svjetski poznate zvijezde jazza fusiona. Producenti koncerta Leonardo Pavković (MoonJune Records) i Borislav Kresojević, u suradnji s JU „Agencija Jajce“ i općinom Jajce.

02.07.2022.-10.07.2022. – 41. Pozorišne/kazališne igre BiH, Jajce – Jedan od najznačajnijih kazališnih festivala u BiH, a pri tom i najstariji. Organiziraju Dom kulture Jajce i općina Jajce.

9 i 10.07.2022 – 4. Dani srednjovjekovlja u Jajcu – Festival okuplja brojnehistorijske postrojbe i viteške udruge iz BiH i inozemstva, a osim srednjovjekovne muzike i viteških nadmetanja, nudi i druge zanimljive sadržaje. Organiziraju JU „Agencija Jajce“ i Udruga „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“, uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB/SBK, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

16.07.2022. – koncert benda Zabranjeno Pušenje – Srednjovjekovna tvrđava u Jajcu – organizatori Centralna.ba i JU „Agencija Jajce“

13.08.2022. – 7. Međunarodni skokovi s Vodopada – Okupljaju natjecatelje iz BiH i inozemstva, koji su suglasni da se radi o najizazovnijim skokovima u regiji. U večernjim satima koncert „Crvene jabuke“ na tvrđavi u Jajcu. Organizator JU „Agencija Jajce“ i inicijativa „Odmori u BiH“ uz potporu općine Jajce.

25.08.2022. – 28.08.2022. – “Desant na Jajce” – Organizatori: Odmori u BiH, JU „Agencija Jajce“, Sarajevo Film Festival, Green Garden.

25.08.2022.-28.08.2022. – Projekcija filmova SFF-a – tvrđava u Jajcu i Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a

26,8,2022. – koncert benda Dubioza Kolektiv – Plato vodopada

27.08.2022. – koncert DJ Burak Yeter – Plato vodopada

27.08.2022. – koncert Damira Imamovića – Tvrđava Jajce

Desant na Jajce  2021

Čuveni turski DJ i producent Mahmut Orhan, širom svijeta poznat po hitovima „Feel“, „Fly Above“, „6 Days“…, održao je spektakularan nastup ispod Plivskog vodopada u Jajcu u sklopu Festivala „Desant na Jajce 2021.“

Uprkos nešto hladnijem vremenu, plato ispod Plivskog vodpada bio je ispunjen posjetiteljima koji su uživali u ovom raskošnom audio-vizuelnom šou.

Za sve ljubitelje festivala preporučujemo da iskusite Banja Luka Fest!

Fantastičnoj atmosferi svojim nastupima doprinijeli su i bh. izvođači: Nebs Jack, Drop Department i Coem.

U Jajcu je  od 25. do 28. augusta bio održan kulturno-turistički događaj „Desant na Jajce 2021.“, u sklopu kojeg su kao  zvijezde muzičkog programa ispod spektakularnog Plivskog vodopada nastupali čuveni turski DJ i producent Mahmut Orhan (petak, 27. avgust) i vrhunski interpretatori sevdaha, grupa „Divanhana“ (subota, 28. avgust).

Također, od 25. do 28. avgusta na tvrđavi u Jajcu su bile realizirane  reprizne filmske projekcije najboljih filmova  27. Sarajevo Film Festivala.

U istom periodu je bilo   izložbeno prostoru Info centra JU Agencije Jajce biti upriličena izložba najznačajnijih radova umjetničkog studija Articoolisan iz Sarajeva.

Organizatori događaja „Desant na Jajce 2021.“ su Inicijativa „Odmori u BiH“i JU Agencija Jajce, a pokrovitelji su Općina Jajce i općinski načelnik Edin Hozan, Vlada Kantona / Županije Srednja Bosna, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta FBiH.

desant na jajce
Desant na Jajce 2021

Biografije izvođača Desant na Jajce 2022

Dubiozu Kolektiv su 2003. godine osnovali bivši članovi sastava Gluho doba Against Def Age Adis Zvekić i Almir Hasanbegović te sarajevskih Ornamenata Brano Jakubović i Vedran Mujagić. Kasnije su se sastavu pridružili gitarist Armin Bušatlić, bubnjar Senad Šuta te perkusionist Orhan Oha Maslo.

Album prvijenac, nazvan jednostavno „Dubioza kolektiv“ objavljuju 2004. godine, kada objavljuju i EP „Open Wide“, na kojem gostuju dub muzičar  Benjamin Zephaniah te Mush Khan iz pakistansko-britanskog sastava Fun-da-mental. Uslijedili su „Dubnamite“ iz 2006. godine koji donosi gostovanja sastava Defence i francuskog umjetnika Nikölla te „Firma Ilegal“ iz 2008.

Album “5 do 12” četvrti je njihov studijski uradak. Sniman je u Sarajevu pod producentskom palicom Brane Jakubovića, a donosi gostovanja frontmana Plavog orkestra Saše Lošića – Loše te makedonskog benda Superhiks. Dosad su nastupali na mnogim festivalima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, Italiji, Nizozemskoj i drugdje.

Diskografija
2004. „Dubioza kolektiv“
2006. „Dubnamite“
2008. „Firma Ilegal“
2010. “5 do 12”

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od djetinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije.

2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pjesama svoga dede i jednog od najuticajnijih pjevača u historiji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svijet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom.

 Ubrzo počinje graditi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu. Od prvih nastupa izdvajaju se: koncert u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.); gostovanje u centru Pompidou u Parizu u okviru obilježavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005.); snimanje sa Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju «Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma» (Goethe/Yaman, 2008.), kao i serija koncerata «Sevdah Ripablik» u sarajevskom café-u «Karabit» (buybook, Umjetnička galerija BiH).

2006. okuplja «Damir Imamović Trio» (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima «DI3 Svira Standarde» (buybook).

Nakon serije uspješnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Turskoj i dr., DI3 u novembru 2007. godine snima live CD u Omladinskom kulturnom centru «Abrašević» u Mostaru. «Abrašević Live» ubrzo postaje jedan od najslušanijih CD-ova «novog sevdaha» na području bivše Jugoslavije i donosi Triju nastupe na brojnim prestižnim scenama kao što su «CRR» u Istanbulu (2008.), «BKC» u Sarajevu (2008.), «Domu omladine» u Beogradu (2009.),  Jazz Fest Sarajevo (2009.) i  dr.

Saznajte više o vodopadu Plive pored kojeg se održava Desant na Jajce 2022.

Vodopad je postojao i prije grada Jajca. Prema količini sedre smatra se da je vodopad nastao prije 50.000 godina. Postoji priča da je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, kada je podizao grad Jajce, pisao pismo svojoj supruzi koja se nalazila u jednoj tvrđavi u blizini Livna.

Napisao je da će napraviti najljepši grad u Bosni.

Vodopad u ovom gradu jedan od najljepših vodopada u BiH, a jedinstven je po tome što se nalazi u centru grada.

Ispod vodopada se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas, nakon čega zajedno nastavljaju put prema Savi.

Rijeka Pliva pravi mnoštvo ovih sitnih kaskada, vodopada, a posljednja kaskada je oko 20 metara visok vodopad što čini simbol Jajca i BiH.

Rijeka Pliva igra vitalnu ulogu u ekonomskom razvoju centralnog dijela Bosne i Hercegovine. To je lijeva pritoka rijeke Vrbas, duga 33 km, sa površinom sliva od 768 km2. Nastaje od dva vrela u podnožju planine Smiljevac – Jastrebnjak na 483 m nadmorske visine, koja se nakon 300 metara spajaju u riječicu.

desant na jajce
Lineup 2021 Desan na Jajce

Međunarodni skokovi u Jajcu

Šesti međunarodni takmičarski skokovi s vodopada u Jajcu su održani poslije pandemije.

Vodopad rijeke Plive, visok više od 20 metara, je bio  domaćin jedinstvenoj sportsko-turističkoj manifestaciji, saopćeno je iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu grada Jajca.

Prema izjavama profesionalnih skakača visinskih skokova iz SAD-a, Kolumbije, Njemačke, Danske i drugih zemalja, a koji su imali priliku skakati s vodopada u Jajcu, skokovi u u tom bh. gradu spadaju među najizazovnije i najljepše.

Posebna je draž za sve skakače skakati s prirodnog vodopada smještenog u središtu historijskog grada Jajca, koji čeka svoju zaštitu kao dio Svjetske kulturne baštine (UNESCO).

Organizator 6. Međunarodnih takmičarskih skokova s vodopada u Jajcu, JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, najavljuje da su  nakon godine pauze prouzrokovane pandemijom koronavirusa, posjetitelje i skakače dočekao e bogat program.

Za skokove se prijavilo više od 30 takmičara, koji su nastupili u takmičarskom dijelu u stilu „Lasta“, te u revijalnom dijelu tzv. „slobodnom stilu“.

Titulu pobjednika 5. Međunarodnih skokova u subotu, 14. augusta branio je  Stefan Jevtić iz Srbije.

Preporučujemo da pročitate:

Ostali čitaju

USAID Turizam i Addiko Bank Sarajevo održali radionicu u Međugorju

Kako mala i srednja preduzeća mogu osigurati bolji pristup...

Pametni satovi TOP 5 savjeta za korištenje

Pametni satovi su postali sastavni dio svakodnevnog života mnogih...

Telemach BH isplaćuje finansijsku podršku svojim radnicima

Telemach BH je u fokus svog poslovanja uvijek stavljao...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...

Globalhost d.o.o. raspisuje natječaj za posao PHP programera

Oglas za posao Kao iskusni PHP programer bit ćete odgovorni...