Znate li da se dioptrija plus može značajno smanjiti? Pogledajte kako

Jedna od najčešćih šala koju deca upotrebljavaju kada se šale na račun svojih roditelja, kada ih zadirkuju zbog godina, jeste da su im ruke postale previše kratke za čitanje poruka na mobilnom telefonu.

Čak i mnoge reklame, kako bi dodatno naglasile godine glumaca, oslikavaju baš ovaj fenomen. Činjenica je da je starijim osobama uglavnom potrebna dioptrija plus na njihovim naočarima ili sočivima kako bi bolje videli, jer se s godinama kod većine osoba razvija dalekovidost. Međutim, da li znate kako se ovaj problem može efikasno rešiti?

Šta je dalekovidost?

Dalekovidost, stanje očiju zbog kojeg Vam je potrebna dioptrija plus, nastaje kada se poremeti odnos između prelamanja svetlosti u optičkom sistemu i dužine očne jabučice. Kada se kaže da je neko dalekovid, kod njega se vid na blizinu postiže akomodacijom. Jednostavno rečeno, oči ovih osoba imaju sposobnost da pojačaju svoju dioptrijsku snagu kada posmatraju predmete u blizini.

Dalekovidost se u medicini naziva hipermetropija, a najprostije objašnjeno, to znači da je osobama koje pate od ovog stanja teže da posmatraju predmete koji su im u blizini, nego udaljene objekte (odatle ono sa „kratkim rukama“). U početku ovo stanje nije previše izraženo, zbog mogućnosti oka da se adaptira, a u poznijem dobu se sve više ispoljava. Iako je dioptrija plus potrebnija starijim osobama, dalekovidost se može javiti čak i kod dece. Za to postoji nekoliko razloga, koje ćemo navesti dalje u tekstu.

Zbog čega se javlja dalekovidost?

Hipermentropija, stanje u kom će pacjentu biti potrebne naočare za vid koje imaju dioptriju plus, nastaje kada je oko suviše kratko. Upravo iz ovog razloga se s godinama gubi mogućnost adaptiranja i potreba za sočivima ili naočarima je sve veća. Kod nekih ljudi se u isto vreme čak može i javiti problem i sa vidom na daljinu. Kada dođe do ovog stanja, lekari će najčešće prepisati nošenje dva para naočara ili bifokalna stakla.

Verovatnoća da će Vam biti potrebna dioptrija plus na naočarima ili kontaktnim sočivima kada zađete u poznije godine se povećava ako je neko u porodici patio od istog problema, pa se može reći da je ovo stanje kod nekih osoba nasledno.

Na pojavu dalekovidosti, osim genetskih predispozicija, utiču i razne hronične bolesti. Najčešće među njima su diabetes melitus (oba tipa) i kardiovaskularne bolesti. U ovim stanjima, ukoliko se ne leče i drže pod kontrolom, očni nervi će polako slabiti i tada će se javiti problem sa vidom.

Kada je deci potrebna dioptrija plus?

Već je pomenuto da dalekovidost može biti nasledno stanje, tako da ne treba čuditi ukoliko je detetu potrebna dioptrija plus, ako već neko u porodici ima ovaj problem. Prvi simptomi oslabljenog vida će se ispoljiti u ranom detinjstvu. Ono što ohrabruje je da se dalekovidost kod dece vremenom može smanjiti, ulaskom deteta u pubertet.

Da nešto nije kako treba sa vidom deteta može se posumnjati ukoliko se primeti da dete škilji, napreže se da pogleda nešto, ukoliko mu je teško da čita ili ima poteškoća u uočavanju i raspoznavanju ilustracija u slikovnicama. Dete koje ima problem sa vidom će se verovatno nekada požaliti na to da ga boli glava, trljaće oči i žmirkaće. Velika je verovatnoća da malo dete neće umeti da Vam kaže da li nešto vidi ili ne vidi dobro, pa je zbog toga neophodno da reagujete ukoliko primetite neki od ovih simptoma.

Kao i kod svega, i kod dečije dalekovidosti je prevencija ključ uspešnog lečenja. Zbog toga je neophodno da malo dete redovno vodite na kontrole kod oftalmologa koji će utvrditi da li su mu potrebne naočare i dioptrija plus ili minus.

Ako se ignoriše mogu da se jave ozbiljne komplikacije

Ignorisanje stanja poput hipermentropije može dovesti do ozbiljnih komplikacija sa vidom. Ukoliko se ovo stanje javi u ranom detinjstvu i ignoriše se, kod deteta se može javiti razrokost i lenjo oko. Zbog toga deca kojoj je potrebna dioptrija plus moraju redovno da nose sočiva ili naočare.

Koje vrste dalekovidosti postoje?

Iako će svim dalekovidim osobama biti potrebna dioptrija plus, lekari razlikuju nekoliko vrsta ovog problema sa vidom. Lekari hipermentropiju dele na nisku i visoku.

Pod niskom dalekovidošću sva stanja koja zahtevaju nošenje naočara i sočiva sa najvećom dioptrijom + 3. Preko toga se smatra da pacijent boluje od visoke hipermentropije.

Kada je u pitanju niska dalekovidost postoje neka stanja u kojima čak neće biti potrebno redovno nošenje naočara. Najčešće će lekar u tim situacijama preporučiti da se nose naočare u toku rada ili samo za čitanje.

Simptomi koji ukazuju na to da Vam je potrebna dioptrija plus

Već smo pomenuli da oko samo po sebi ima tu moć da se prilagođava, tako da mnogi pacijenti hipermentropiju na početku neće ni primetiti. Ovde je reč o pacijentima koji imaju genetske predispozicije za ovo stanje.

 Kada je u pitanju staračka dalekovidost prvi znak da nešto nije kako treba i da se morate javiti očnom lekaru su glavobolje, posebno tokom rada. Ako se brzo umarate dok čitate ili gledate u ekran, ako Vam suze oči i imate osećaj da se ukrštaju,  morate da se naprežete dok čitate, javite se lekaru. Ukoliko ste prešli četrdesetu i imate sve navedene simptome velika je verovatnoća da Vam je potrebna dioptrija plus. Naravno, glavni znak staračke dalekovidosti su one „kratke ruke“ sa početka teksta, odnosno ako Vam je potrebno da odaljite knjigu, novine ili telefon da biste nešto pročitali.

Kako izgleda lekarski pregled?

Lekarski pregled kod oftalmologa za utvrđivanje hipermentropije se sastoji iz nekoliko testova. Prvi je retinoskopija u kom se izvor svetlosti upire direktno u oko kako bi se utvrdilo kako reaguje. Zatim se meri pritisak u očima, oštrina vida i na kraju ćete morati da čitate slova sa panela. Mlađim pacijentima bez dijagnoze će lekar prilikom prvog pregleda najverovatnije da širi zenice.

Kako se može smanjiti dioptrija plus?

Iako danas svakodnevno viđamo reklame za magične kapi, eliksire i „specijalne naočare“ koje će nam pomoći da ispravimo vid, morate znati da za rešavanje ovakvih stanja postoji samo nekoliko opcija.

Prvi korak je nošenje sočiva ili naočara pomoću kojih ćemo bolje videti i zahvaljujući kojima se hipermentropija neće naglo pogoršavati. Osobe koje već nose naočare redovno treba da idu na kontrole. Nekim pacijentima, posebno onim kod kojih je dalekovidost izazvalo neko oboljenje kao što je dijabetes, lekari će preporučiti redovnu upotrebu medicinskih kapi koje blagotvorno deluju na očne nerve. Nekima će lekar preporučiti da rade vežbe za oči koje mogu donekle da imaju efekta, ali se ne preporučuju svima.

Jedini način da se dioptirja plus značajno smanji je laserska operacija. Laserske operacije očiju za skidanje dioptrije su sve popularnije među stanovništvom naše zemlje i njima se podvrgava veliki procenat odraslih osoba.

Skidanje dioptrije laserom je jedini način na koji se može izoštriti vid do te mere da više ne postoji potreba za nošenjem naočara i kontaktnih sočiva. U ovom postupku se uz pomoć lasera menja zakrivljenost rožnjače i oko se dovodi u stanje bolje fokusiranosti.

Postoje dve metode za skidanje diptrije i to su LASIK, posle koje oporavak traje 3 – 4 sata i PRK, koja je malo bolnija i posle koje se oko oporavlja oko nedelju dana. Jedino na ovaj način pacijent koji ima neki problem sa vidom može korigovati dioptriju i zauvek se osloboditi naočara.

Lasersko skidanje dioptrije se nikada ne radi kod dece, pogotovo ako pate od dalekovidosti. Tek kada napune 18 godina se mogu obratiti lekaru koji će ih uputiti na ovu intervenciju. (Foto: pexels.com)

Ostali čitaju

Najbolje muzičke aplikacije i playliste za duga putovanja

Muzika je postala sastavni dio života skoro svakog od...

Kvalitetni kupaonski radijatori i gdje ih pronaći

Uvijek se velika dilema vodi kada se postavlja cijeli...

Ovo su Netflix serije sa najviše intimnih scena: Neke hvale, neke baš i ne

Netflix je pun serija sa provokativnim, intimnim scenama, a...

Ubici Johna Lennona 11. put odbijen zahtjev da izađe iz zatvora

Marku Davidu Chapmanu, ubici legendarnog muzičara Johna Lennona, 11....

Kylie Minogue objavila novi album ”Disco”

Muzička zvijezda Australije Kylie Minogue izbacila je novi album...