Madonna biografija – najuspješniji ženski izvođač svih vremena

Vječna kraljica popa

Madonna biografija – Bez obzira da li ste rođeni u prošlom stoljeću ili pripadate generaciji Z svi znaju ko je Madonna. Pjevačica, tekstopisac, glumica, redateljica, Kraljica popa zasluženo drži ovu titulu koja je prati već pola njene karijere.

madonna bigrafija

Madonna je rođena 16. augusta 1958. godine u Bay City, Michigan. Njen otac je bio talijanski emigrant, dok je majka dolazila iz francuskog dijela Kanade.

Popularna pjevačica je vrlo rano ostala bez majke koja je umrla u 30- godini života od raka dojke. Madonna se prisjeća zadnjih dana prije smrti njene majke. Iako je bila malo dijete, uočila je promjene u majčinom raspoloženju.

S obzirom na majčino zdravstveno stanje svaki put kada bi je zagrlila Madonna bi se osjećala jače od njene majke.

Za rano djetinjstvo posebno je bila vezana za svoju baku u kojoj je vidjela majčinsku figuru. Madonna je bila veoma buntovna tinejdžerka, ali to je nije spriječilo da postiže odlične rezultate u školi.

” Nisam bila buntovna na određen način. Stalo mi je da budem dobra u nečemu. Nisam se brijala ispod ruke i nisam se šminkala kao sve ostale normalne djevojke. Ali sam učila i imala dobre ocjene. Željela sam postati neko.”

Madonna

Put do zvijezda

1977. godine Madonna odlazi u New York sa željom da se bavi modernim plesom. U New York je tada došla sa samo 35 $. Dok je plesala za poznatne plesne grupe, radila je istovremeno i u kafiću.

Ubrzo, mlada Madonna potpisuje ugovor sa diskografskom kućom Sierrom. Prvi debitatnski singl Everybody  pokupio je simpatije kod publike.

Sredinom 80tih počinje snimati svoj prvi album pod nazivom ” Madonna ”

Album se popeo u regordnom roku na osmo mjesto Billboard 200. Poznate pjesme sa albuma su: “Holiday”, “Borderline” i “Lucky Star”

1984. godine izdaje drugi studijski album ”Like a Virgin” koji je plasirao Madonnu među najpopularnije pjevačice stoljeća.

”Like a Virgin” bio je prvi na ljestvicama u državama diljem svijeta, a većim djelom bila je zaslužna istoimena pjesma.

“Bila sam vrlo iznenađena na reakciju ljudi na “Like a Virgin” jer kada sam napravila tu pjesmu, za mene je to bilo pjevanje o sasvim novom osjećaju a svi ostali su to protumačili kao ‘Ne želim više biti djevica.’ To uopće nije to što sam ja pjevala. ‘Like a Virgin’ je uvijek bio dvoznačan.”

Madonna o pjesmi ”Like a Virgin”

Album je prodan u 12 miliona primjeraka, od toga je 8 miliona prodano u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ikona stila i pjevanja

Osim dobrog talenta za pjevanje i plesanje Madonnin izgled je plijenio pažnju cijeloga svijeta. Nikada se nije strašila biti drugačija i uvijek je eksperimentisala sa svojim stilom. Često je mijenjala frizure i boju kose.

Izblajhana plava kosa, mnogo lančića oko vrata, suknje preko capri hlača postale su zaštitni znak Madonne.

Sve mlade djevojke su željele izgledati kao ona. Kraljica popa je svakodnevno postavljala modne trendove koji su obilježili osamdesete i devedesete godine.

Osim snimanja albuma, Madonna se okušala i u glumi. Pojavila se u romantičnoj drami 1895. godine ”Vision quest”, a kasnije je snimila film pod nazivom ”Očajnički tražeći Suzan”

Kraj osamdesetih, na samom vrhuncu i popularnosti Madonna se našla u centru skandala. Naime časopisi Penthouse i Playboy objavili su Madonnine gole slike koje su snimljenje još 1979. u New Yorku.

Ona je tada pozirala fotografu jer je u to vrijeme trebala novac, a dobila je svega 25$. Dok su fotografije  odmah prodane za 100,000$. Za vrijeme koncerta na Live Aidu je odbila skinuti jaknu uz komentar da bi mediji mogli to iskoristiti protiv nje za deset godina.

madonna biografija

Diskografija

 • Madonna (1983.)
 • Like a Virgin (1984.)
 • True Blue (1986.)
 • Like a Prayer (1989.)
 • Erotica (1992.)
 • Bedtime Stories (1994.)
 • Ray of Light (1998.)
 • Music (2000.)
 • American Life (2003.)
 • Confessions on a Dance Floor (2005.)
 • Hard Candy (2008.)
 • MDNA (2012.)
 • Rebel Heart (2015.)
 • Madame X (2019.)

Zlatni globus za najbolju glumicu

Madonna je podjednako bila uspješna i u glumačkim vodama. Za film Evita dobila je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu 1996. godine. Madonna se okušala i u plesu, rediteljstvu, dizajniranju, pisanju knjiga za djecu.

Madonna je više od poznate Kraljice popa. Tokom cijele karijere okušala se u raznim vodama u kojima je bila uspješna.

Osim što je uspješna pop zvijezda Madonna se ostvarila u ulozi majke. Ima 6 djece, od kojih je 4 posvojila

Imena Madonine djece: Lourdes Maria Ciccone Leon, Rocco Ritchie, David Banda, Stella Ciccone, Estere Ciccone, Mercy James

Vrijedno je spomenuti da je Madonna dobila mjesto u Rock ‘n’ Roll Hall of Fame-u i da je 2012. godine proglašena najvećim muzičkim imenom u muzici.

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...