Biografija Dua Lipe, britanske pop pjevačice

Biografija Dua Lipe – Dua Lipa je britanska pop pjevačica, rođena 22. augusta 1995. godine u Londonu.

Buduća britanska pop zvijezda od djetinjstva je imala veliku ljubav prema muzici i vrlo rano počela je pokazivati ​​svoj muzički talent. Svakako jedan od razloga je i činjenica da je njezin otac bio rock muzičar i većinu vremena je provodila na njegovim nastupima. Sa samo 14 godina počela je obrađivati pjesme velikih zvijezda poput Pink i Nelly Furtado, te je iste postavljala na You Tube.

Najveće hitove Dua Lipe slušajte na TNT Radiju

Svoj prvi singl izdala je 2015. godine, nakon što je potpisala ugovor sa muzičkom kućom Warner Music Group. Zahvaljujući hitovima poput „Be the One“ i „New Rules“, stekla je veliku slavu i pronašla svoje mesto na muzičkoj sceni.

biografija dua lipe
Biografija Dua Lipe

Objavila je i dokumentarac o svom životu ”See in Blue” 2016. godine. Film je uradila u saradnji sa časopisom The Fader.

Svoj prvi studijski album po imenu Dua Lipa izdala je 2017. godine. Na albumu su se našli sedam singlova, od kojih je „Be the One“ dospio na Top 10, britansku muzičku ljestvicu.

Još veći uspjeh postigla je sa singlom „New Rules“ koji je dospio na prvo mjesto britanske ljestvice i šesto mjesto u Americi. Pored EBBA Public Choice nagrade koju je osvojila 2017. godine, Dua Lipa je naredne godine dobila i dvije Britt nagrade u kategoriji „Najbolji britanski novi izvođač“ i „Najbolja britanska solo izvođačica“.

Bosansko porijeklo

Dua Lipa je rođena 22. avgusta 1995. godine u Vestministeru, u Londonu. Dobila je ime na predlog bake, budući da dua na albanskom znači ljubav. Njeni roditelji su albanskog porijekla. Njen otac, Dukagjin Lipa je menadžer, a pored toga je bio i glavni vokal kosovskog rock benda po imenu Oda. Njena majka zove se Anesa Lipa, te radi u turističkoj agenciji.

https://www.instagram.com/dualipa/?ref=https://www.dualipa.com/

Anesin otac je rođen na Kosovu, a njena majka je Bosanka. Kosovo su napustili 1992. godine i nastavili živjeti u Londonu. Dua ima i mlađu sestru po imenu Rina, kao i mlađeg brata Gjina.

Pohađala je Sylvia Young školu glume, prije nego što se sa roditeljima preselila na Kosovo 2006. godine, budući da joj je otac diplomirao za menadžera i dobio posao tamo. Tu je pohađala privatnu školu Mileniumi i Trete u Prištini.

biografija dua lipe
Biografija Dua Lipe

Da se ponovo vrati u London odlučila je 2007. godine kako bi se posvetila svojoj muzičkoj karijeri. Lipa je u Londonu živjela sa prijateljima. Pohađala je Parliament Hill školu, gdje je sa odličnim uspjehom završila Političke nauke, Psihologiju i Engleski jezik.

Pored toga, subotom je išla u Sylvia Young glumačku školu. Sa šesnaest godine počela je da se bavi modelingom. Dvije godine bila je model za katalog ASOS Marketplace, a nakon toga je počela raditi kao hostesa u meksičkom restoranu La Bodega Negra u Sohu i u noćnom klubu Mayfair.

Njeno prvo pojavljivanje na ekranu bilo je 2013. godine kada je uradila reklamu za emisiju The X Factor.

Potpisivanje ugovora sa Warner Music Group vinuo je u visine

Dua Lipa je potpisala ugovor sa muzičkom kućom Warner Music Group. Ubrzo poslje toga, 2015. godine, krenula je da priprema svoj prvi studijski album . Kako bi najavila album, u avgustu iste godine izdala je svoj prvi singl po imenu „New Love“. Na njemu je radila uz producente Emile Haynie i Andrew Wyatt.

Dva mjeseca kasnije izbacila je i drugi singl sa albuma, nazvan „Be the One“. Sa njim je postigla značajan uspjeh, budući da je singl dospio na vrhove belgijskih, poljskih i slovačkih muzičkih ljestvica.

Pored toga dospio je i u Top 10 liste mnogih drugih gradova po Evropi. Nakon što je stekla popularnost i na australijskom i novozelandskom tržištu, 30. novembra 2015. godine, BBC je njene singlove uvrstio i na svoje liste hitova.

Odmah poslje toga, Dua Lipa je odlučila svoj album da promoviše odlaskom na turneju po Velikoj Britaniji i ostatku Evrope. Turneja je trajala od januara do novembra 2016. godine. Tokom 2016. godine izbacivala je nove singlove koju su trebali najaviti album. Njen četvrti singl „Hotter than Hell“ je postigao zapažen uspjeh, budući da se ponovno našao na britanskoj muzičkoj ljestvici, ovog puta na šesnaestom mjestu.

biografija dua lipe
Biografija Dua Lipe

Ali njen singl ”Blow Your Minde” kojeg je izbacila 26. avgusta iste godine, poharao je i britansku i američku scenu. Zahvaljujući tome, uvršten je na Billboard Hot 100 ljestvicu, na 72. mesto. Krajem novembra 2016. godine, Sean Paul je ugostio pjevačicu na svojoj pjesmi „No Lie“. Projekat je dobro prošao, te je Dua u januaru naredne godine izbacila novi hit, ovog puta joj je društvo pravio poznati DJ Martin Garrix. Pjesma se zvala „Scared to be Lonely“.

Njen debitantski album po imenu Dua Lipa izašao je 2. juna 2017. godine. Mjesec dana kasnije objavila je i šesti singl sa albuma, po imenu „New Rules“. Pjesma je postala prvi broj jedan u Velikoj Britaniji ove umjetnice, te prva pjesma solo izvođača koja je dospjela na vrh liste poslje pjesme „Hello“ pjevačice Adele , 2015. godine.

„New Rules“ je do danas njen najuspešniji singl, dospjevši na Top 10 liste u mnogim zemljama, uključujući drugo mesto u Australiji, šesto mesto u Americi i sedmo u Kanadi. L

Proglašena je najstrimovanijom ženom 2017. godine u Velikoj Britaniji, prema Spotify. Četiri njena singla su dospjela na Top 10 ljestvicu u Velikoj Britaniji. Početkom 2018. godine, Lipa je nominovana čak pet puta na Britt nagradama 2018. godine, te je zahvaljujući tome postala izvođač sa najviše nominacija.

Nagrade

Lipa je dobila različita priznanja, uključujući dvije nagrade Grammy, tri nagrade Brit, dvije nagrade MTV Europe Music Awards, jednu nagradu MTV Video Music Award i američku nagradu Music Music. Godine 2020. Billboard je Lipu počastio nagradom Powerhouse.

Svoj novi singl po imenu „One Kiss“ objavila je 6. aprila 2018. godine. Kao gost se pojavio Calvin Harris. Singl se ponovno našao na broju jedan britanske muzičke ljestvice, te tako postao njen drugi singl na broju jedan uopšte.

U januaru 2019. Lipa je objavila singl “Swan Song” kao dio soundtracka za film Alita: Battle Angel iz 2019. Nakon objavljivanja glavnog singla “Don’t Start Now”, drugi album Lipe Future Nostalgia i prateća turneja najavljeni su u decembru 2019.

“Don’t start now” zauzeo je drugo mjesto britanske ljestvice singlova i američkog Billboard Hot 100. Također je zauzeo prvo mjesto na ljestvici Top 40 američkih Billboard Mainstream-a. Lipin treći singl koji je vodio do izlaska albuma bio je “Physical”. Objavljen je 30. januara 2020., a muzički video pjesme objavljen je dan kasnije.

Album ‘Future Nostalgia’ objavljen je 27. marta 2020., a nakon što je izbacila treći singl sa albuma “Break My Heart” 25. marta. Dobio je odlične kritike, te je dogurao do drugog mjesta Službene britanske ljestvice albuma.

Future Nostalgia je album koji je najviše puta skidan album neke pjevačice i peti ikad na Spotify-u 2020.

Ostali čitaju

Banja Luka Fest

Šta je Banja Luka Fest? Banja Luka Fest je internacionalni...

SHOPPING DAY – iskoristite odlične popuste u svim prodajnim centrima FIS

Za svoje vjerne posjetitelje i kupce, FIS organizira Shopping...

United Grupa predstavila novu kompaniju

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj...

Kako kupiti Bitcoin i sigurno ga čuvati?

Bitcoin je jedna od najbrže rastućih valuta na svijetu...

Zaposleni Wiener osiguranja realizovali projekat „Boravak za oporavak“

Program korporativnog volontiranja Social Active Day koji je pokrenut...