Frank Sinatra: Glas koji je oduševio milione

Frank Sinatra rodio se 12. decembra 1915. u Nju Džersiju

Porod nije protekao bez problema, izvučen je hvataljkama, sav pomodrio i nije disao. Misleći da je rođen mrtav, ostavljen je u kuhinji dok su pregledali njegovu majku. Njegova baka ga je uzela i stavila pod hladan mlaz kuhinjske česme, a mali Frenk je tada zapjevao svoju prvu pjesmu.

frank sinatra
Frank Sinatra

Kompleksi zbog fizičkog izgleda

Hvataljke koje su pomogle da Sinatra dođe na svijet napravile su mu karfiolsko uvo i ostavile ožiljak na njegovom licu zbog čega je u tinejdžerskim danima prozvan Scarface (lice sa ožiljkom). Pored toga, pjevač je u pubertetu imao problem sa aknama zbog čega je njegovo lice postalo rupičasto, pa je tako kasnije često nanosio šminku kako bi prikrio nedostatke. Međutim, kompleksi se tu ne završavaju – pjevač je zbog svog nižeg rasta nosio cipele sa debljim đonom ne bi li nadoknadio par centimetara.

Karijera

Nakon nekoliko kraćih pjevačkih angažmana, Sinatri na jednom nastupu prilazi Tomi Dorsi i nudi mu mjesto u svom bendu, što je Frenk i prihvatio. Tako je započela plodna trogodišnja saradnja tokom koje se Sinatra susreće sa velikom popularnošću što će mu kasnije omogućiti solo karijeru. Godine 1945. bio je na samom vrhuncu karijere, a njegove ploče su se prodavale u 10 miliona primjeraka godišnje zbog čega su ga reklamirali pod sloganom Glas koji je oduševio milione.

Dosije

Prvi sukob sa zakonom imao je 1938. kad je jedna od njegovih devojaka napala njegovu buduću suprugu Nensi, poslje čega je Sinatra uhapšen zbog zavođenja i preljube.

frank sinatra
Frank Sinatra

Nekoliko godina kasnije dobio je dosije i u Federalnom istražnom birou (FBI) jer im je slušalac radija napisao pismo u kom je rekao: Prije neki dan sam upalio program sa Frenkom Sinatrom i pomislio kako bi određenim ljudima bilo lako da stvore jednog Hitlera u Americi zahvaljujući uticaju masovne histerije. FBI je Sinatru takođe ispitivao zato što postoje dokazi da je platio ljekarima 40.000 dolara kako bi ga proglasili nesposobnim da se pridruži oružanim snagama, a njegova bliskost sa mafijaškim šefovima bila je pod budnim okom Istražnog biroa.

Kuća u kojoj živim

Sinatra je 1945. godine snimio kratki film The House I Live In (Kuća u kojoj živim) koji je govorio protiv antisemitizma i rasne netolerancije. Zahvaljujući svojim liberalnim shvatanjima, pjevač i glumac je deset godina kasnije, za vreme antikomunističke kampanje pedesetih godina, optužen da je simpatizer komunističke ideologije. Iako nikad nije pozvan da svjedoči, ova sumnja je vjerovatno dodala još koju stranicu u njegov dosije.

Pokušaji samoubistva

Početkom pedesetih Sinatra dotiče dno i pokušava da izvrši samoubistvo. Šetajući Tajms Skverom spazio je grupu tinejdžerki kako ushićeno čekaju početak koncerta nove pjevačke zvezde Edija Fišera, što je učinilo da se osjeća prevaziđeno. Tada se vraća u svoj stan i pušta plin, ali je njegov menadžer srećom naišao na vrijeme i zatekao ga kako leži na podu i jeca. Nakon toga je pokušao da se ubije još tri puta, svaki put u agoniji zbog nestabilne veze sa glumicom Avom Gardner.

Njujork, Njujork

Karijeru poznatog glumca i pjevača obeležila su dva hita sa istim nazivom: Njujork, Njujork. Prvi je snimljen 1949. za film On The Town, dok je drugi, koji je postao zaštitni znak Frenka Sinatre, snimljen 1980. godine i zapravo je bio dio mjuzikla Njujork, Njujork iz 1977. godine, reditelja Martina Skorsezea.

frank sinatra
Frank Sinatra

Frenk Sinatra nije volio žene koje puše i mnogo piju, kao ni žene koje stavljaju previše parfema. Ženio se četiri puta, imao troje djece i ulazio u brojne veze. Volio je da javnost misli da svako veče izlazi i provodi se dok je to vrijeme zapravo provodio kod kuće uz knjigu, a kažu da je o alkoholu više pričao nego što ga je konzumirao. Preminuo je 14. maja 1998. u 82. godini.

Pogledajte i biografiju poznate britanske pjevačice Dua Lipa.

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Testovi ličnosti – pozitivne i negativne stvari

Testovi osobnosti neki su od najčešće korištenih testova poslodavaca....

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...