Skip to main content

Bruce Springsteen je prodao master snimke i izdavačka prava svog kompletnog muzičkog opusa za 500 miliona dolara kompaniji “Sony”. “Sony” je postao vlasnik njegovih 20 studijskih albuma, prenose američki mediji.

Slični ugovori ranije su sklopljeni za muziku Boba Dylana, Blondie i Davida Bowieja, podsjeća BBC.

“Warner music” je u septembru kupio prava na Bowiejevu muziku u čitavom svijetu, a Dylan je u decembru prodao svoj katalog sa preko 600 pjesama muzičkoj grupaciji “Universal” za oko 300 miliona dolara.

Umjetnici na ovaj način stiču momentalnu finansijsku i imovinsku sigurnost, a novi vlasnici prava nadaju se da će oformiti nove kanale priliva profita preko filmskih i televizijksih licenci, suvenira, obrada originalnih djela i naplatom prava na izvođenje kupljene muzike.

Bruce Springsteen u prošloj godini zaradio 15 miliona dolara

Direktor “Sonyjevog” muzičkog odjeljenja Rob Stringer izjavio je u maju da je kompanija potrošila 1,4 milijardi dolara na kupovine u prethodnih šest mjeseci. Među njima je i multimilionski ugovor za prava na muziku Paula Simona.

Springsteen je dobio nagradu “Grammy” čak 20 puta, a prošle godine je na svojoj muzici zaradio oko 15 miliona dolara. Najveće hitove slušajte na talasima TNT Radija. (Foto: Jamie McCarthy/Getty Images for SUFH)

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

  Hitovi Ed Sheerana koje je napisao za druge muzičare