Film Davida Finchera ima najviše nominacija za Zlatni globus

Najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, uključujući i najvažniju, za najbolju dramu ima crno-bijela Netflixova drama “Mank”, film Davida Finchera

Priča je to iz zlatnog doba Hollywooda o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu, koautoru scenarija za Građanina Kanea, kojeg igra Gary Oldman.

Osim drame ”Monk” u kategoriji najbolje drame su i moderna priča iz doba Velike recesije “Zemlja nomada”, drama o Vijetnamskom ratu iz 1960-ih “Suđenje čikaškoj sedmorici”, film o pokretu Me Too “Obećavajuća mlada žena” i obiteljska drama “Otac”, javlja Hina.

film davida finchera
Film Davida Finchera ima najviše nominacija za Zlatni globus

Streaming servis video i TV sadržaja Netflix dominira s nominacijama za čak 22 filma i 20 televizijskih serija, nakon godine u kojoj je pandemija koronavirusa potaknula holivudske studije da odgode snimanje desetaka svojih filmskih izdanja, a mnoge su kinodvorane mjesecima bile zatvorene.

Satirični film Sache Barona Cohena o Americi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa “Borat 2”, filmska verzija brodvejskog hit mjuzikla “Hamilton”, LGBTQ mjuzikl “Maturalna večer” i komedija “Palm Springs” takmičit će se za nagradu u kategoriji za mjuzikle i komedije.

Zlatni globus održava se krajem februara

Dodjela nagrada Zlatni globus, koje otvaraju sezonu dodjela holivudskih nagrada u doba pandemije, održat će se 28. februara, a svečanost će voditi glumice Tina Fey i Amy Poehler. Nominirane i pobjednike odabiru članovi Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA).

U kategoriji najboljih redatelja tri od pet su redateljice, uključujući Reginu King za dramu “Jedna noć u Miamiju”, Britanku Emerald Fennell za “Obećavajuću mladu ženu” i filmsku redateljicu rođenu u Kini Chloe Zhao za “Zemlju nomada”.

Među nominiranim glumcima uz Oldmana i Cohena su pokojni Chadwick Boseman u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi u “Ma Rainey: Majka bluesa”, britanski glumac Riz Ahmed za ulogu bubnjara koji je izgubio sluh u filmu “Zvuk metala” i Frances McDormand za film “Zemlja nomada”.

film davida finchera
Mank , Film Davida Fincehra

Vode Netflixove serije

Među serijama vode ponovo Netflixove “Kruna” i “Ozark” te kanadska serija “Schitt’s Creek”. Veliki prošlogodišnji Netflixov hit “Damin gambit” nominiran je u kategoriji serija ograničena trajanja. Izvor: Hina

Ostali čitaju

Kako kupiti Bitcoin i sigurno ga čuvati?

Bitcoin je jedna od najbrže rastućih valuta na svijetu...

Zaposleni Wiener osiguranja realizovali projekat „Boravak za oporavak“

Program korporativnog volontiranja Social Active Day koji je pokrenut...

Banja Luka Fest

Šta je Banja Luka Fest? Banja Luka Fest je internacionalni...

SHOPPING DAY – iskoristite odlične popuste u svim prodajnim centrima FIS

Za svoje vjerne posjetitelje i kupce, FIS organizira Shopping...

United Grupa predstavila novu kompaniju

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj...