Nevjerovatan budžet Netflixa: Rekordnih 17 milijardi dolara za ovu godinu

Rekordan budžet Netflixa za proizvodnju sadržaja, orginalnih filmova i serija

Netflix je u svom izvještaju o zaradi u prvom kvartalu 2021. godine otkrio da će ove godine na proizvodnju sadržaja, originalnih filmova i serija, potrošiti više od 17 milijardi dolara, prenosi Variety.

“Kao što smo ranije primijetili, kašnjenja u proizvodnji zbog Covida-19 iz 2020. godine dovest će do većeg broja sadržaja u 2021. godini, a samim tim i većeg budžeta”, istakli su iz kompanije u svom pismu dioničarima.

budžet netflixa
budžet Netflixa

“I dok je uvođenje vakcina vrlo neujednačeno u cijelom svijetu, mi se vraćamo i proizvodimo sigurno na svim većim tržištima, osim u Brazilu i Indiji. Pod pretpostavkom da će se ovo nastaviti, ove ćemo godine potrošiti više od 17 milijardi dolara na proizvodnju sadržaja i nastavit ćemo isporučivati nevjerovatan raspon naslova za naše članove, više ‘originalnih proizvoda’ u odnosu na prošlu godinu”, najavili su iz Netflixa.

U 2019. godini kompanija je potrošila više od 15 milijardi dolara u odnosu na 12 milijardi dolara u 2018. godini, a procijenjeno je da je 2020. potrošila oko 17 milijardi dolara, a analitičari iz BMO Capital Markets procjenjuju da bi ovakvim tempom mogli potrošiti i do 26 milijardi dolara do 2026. godine.

Također, osnivač i koizvršni direktor Reed Hastings te glavni izvršni direktor Greg Peters nagovijestili su ulazak kompanije na tržište videoigara kazavši kako su videoigre vrlo važan dio industrije zabave te kako pokušavaju bolje razumjeti na koji način mogu proširiti sferu djelovanja omiljenih likova s ekrana.

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...