Bob Dylan prodao sve svoje pjesme

Bob Dylan prodao sve svoje pjesme -Muzička korporacija Universal Music kupila je kompletan katalog pjesama Boba Dylana, jednu od najvrednijih zbirki autorskih prava u historiji muzike

Ugovor se odnosi na autorska prava više od 600 pjesama iz Dylanove karijere, uključujući “Blowin’ In The Wind”, “The Times They Are a-Changin'”, “Like A Rolling Stone”, “Lay Lady Lay” i “Forever Young”, koje možete slušati i na talasima TNT Radija.

Univerzal Music nije objavio financijske pojedinosti kupnje ‘prava na Dylana’, ali Financial Times piše da se radi o “deveteroznamenkastom broju”. The New York Times procijenio je da se radi o više od 300 miliona dolara.

“Ovo je najvažniji ugovor u muzičkom izdavaštvu u ovom stoljeću i jedan od najvažnijih u historiji”, tvrdi Universal.

bob dylan prodao sve svoje pjesme
Bob Dylan prodao sve svoje pjesme

Bob Dylan, čija karijera traje 60 godina, prodao je 125 miliona nosača zvuka u svijetu. Njegove pjesme, među kojima su neke od najpopularnijih uopće, redovno se pojavljuju u filmovima i oglasima i desetljećima nakon što su objavljene.

Dylan, očekivano, nije imao komentara, ali zato jest Lucian Grainge, izvršni direktor Universal Music Groupa: “Nije tajna da ključ svake veličanstvene muzike leži u umjetnosti skladanja i pisanja, a nije ni tajna da je Bob Dylan jedan od najvećih praktičara te umjetnosti”. Jody Gerson, izvršni direktor izdavačkog odjela Universal Music Groupa, dodao je da je “i privilegij i odgovornost zastupati kompletan opus jednog od najvećih autora pjesama svih vremena”.

Bob Dylan prodao sve svoje pjesme, vlasnik ostaje Columbia Records

Ali, vlasnik diskografskih snimaka Boba Dylana, bez obzira na posao sklopljen između njega kao autora i Universal Musica kao izdavača, ostaje Columbia Records, za koju najveći kantautor svih vremena snima otkako je ušao u svijet diskografije. No, u budućnosti će onaj dio zarade od prodaje bilo kojeg nosača zvuka, uključivši i streaming, a koji se odnosi na ime autorskih prava i koji je do sada odlazio Dylanu, odlaziti Universal Musicu.

Nadalje, to vrijedi i za svako drugo korištenje Dylanovih pjesmama, barem kad su posrijedi autorska prava, bilo to emitiranje na radijskim i TV stanicama, upotreba u serijama, filmovima ili reklamama, izvođenje Dylanovih pjesama uživo, ma tko god ih izvodio za plaćenu koncertnu ulaznicu ili kad ih netko snimi i pusti u javni optjecaj putem nosača zvuka ili streaminga, radija ili televizije, a to vrijedi i za buduće prihode od prije snimljenih Dylanovih pjesama u izvedbama drugih izvođača.

Isto vrijedi i ako netko bilo koju Dylanovu pjesmu, tko god da ju je snimio, a takvih je obrada do sada više od 6000, upotrijebi u nekom filmu ili reklami.

Kratkoročno, Dylan je sada uzeo velik novac za svoj minuli rad, no dugoročno gledano, dobro će zaraditi i Universal Music jer prihodi od streaminga rastu.

Ove godine izbacio 39. studijski album

Dylan je 2016. osvojio Nobelovu nagradu za književnost “za stvaranje novog poetskog izražaja u okviru velike američke glazbene tradicije”.

Dylan je u junu ove godine objavio svoj prvi album originalnih pjesama u osam godina. ”Rough and Rowdy Ways” njegov je 39. studijski album, objavljen 58 godina nakon prvog. Među deset pjesama je i 17-minutna balada o ubojstvu Johna F. Kennedyja. Časopis Rolling Stone napisao je da se radi o “apsolutnom klasiku”.

Ostali čitaju

United Grupa predstavila novu kompaniju

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj...

Kako kupiti Bitcoin i sigurno ga čuvati?

Bitcoin je jedna od najbrže rastućih valuta na svijetu...

Zaposleni Wiener osiguranja realizovali projekat „Boravak za oporavak“

Program korporativnog volontiranja Social Active Day koji je pokrenut...

Banja Luka Fest

Šta je Banja Luka Fest? Banja Luka Fest je internacionalni...

SHOPPING DAY – iskoristite odlične popuste u svim prodajnim centrima FIS

Za svoje vjerne posjetitelje i kupce, FIS organizira Shopping...