back to top

Banja Luka Fest

Šta je Banja Luka Fest?

Banja Luka Fest je internacionalni festival muzike.

Banja Luka Fest je postao jedan od najznačajnijih festivalskih dešavanja u bh. regionu. O tome svjedoči ogromno interesovanje za svaki od koncerata, utisci publike, sugrađana, medija koji su izvještavali sa festivala, kao i brojnih saradnika iz svijeta muzičke i event industrije.

Svi zajedno, kao tim  festivala  su oduševljeni reakcijama koje je izazvalo prvo izdanje Banja Luka Festa. Od svečanog otvaranja uz koncert Stefana Milenkovića i Camerata Novi Sad, preko koncerta Zvonka Bogdana, Amire Medunjanin, Marize i Radeta Šerbedžije, reakcije su iz večeri u veče bile sve bolje i jače – navodi se u saopštenju Banja Luka Festa.

Festival su svi  završili  srećni što su uspjeli u ideji da potvrde status Banja Luke kao jednog od centara kulture u regionu, i da publici ponude najkvalitetnije i jasno profilisane sadržaje iz oblasti muzičke kulture.

Nakon što je već prve godine festival stekao status jednog od najznačajnijih u regionu, i ovog puta, na pozornici pod otvorenim nebom nastupit će čuvena muzička imena u potpuno novim i drugačijim izdanjima.

S nestrpljenjem publika iščekuje program na Kastelu.

banja luka fest
Banja Luka Fest

Kada se održava Banja Luka Fest

Banja Luka Fest se održava na ljeto.  U julu ove godine  (2022). se održava od 6 do 9 jula. Termin se svake godine uglavnom mijenja.

Gdje se održava Banja Luka Fest

Banja Luka Fest se održava na posebno uređenoj sceni tvrđave Kastel. Velika scena tvrđave Kastel kao koncertna dvorana pod otvorenim nebom, pružila je potpuno drugačiji doživljaj i nesvakidašnje iskustvo muzičkog događaja.

Tvrđava Kastel  je najveća tvrđava i najstariji spomenik na području grada Banja Luka. Ova velika i prelijepa kamena tvrđava se nalazi u centru grada na lijevoj obali rijeke Vrbas, a sa druge strane protiče mala rijeka Crkvena.

Tačni podaci o nastanku tvrđave Kastel ne postoje, ali pronađeni su brojni dokazi o postojanju prahistorijskog naselja na ovom mjestu.

Zbog svog položaja Banja Luka je oduvijek bila na meti brojnih osvajača pa tako i rimskog carstva. Kroz Banja Luku je prolazio jedan od glavnih rimskih trgovačkih puteva, put soli. .

Ko gostuje na Banja Luka Festu

Gosti na Banja Luka Festu se mijenjaju većinom svake godine, dakle u zavisnosti od godine Banja Luka Festa.

Na Banja Luka Festu 2022. godine gostuje Josipa Lisac, Luz Kasal, Bajaga i Instruktori i Zdravko Čolić.

banja luka fest
Banja Luka Fest lineup 2022

Banja Luka Fest 2022.

Predstojeći Banja Luka Fest, koji će se održati na tvrđavi Kastel od 6 do 9. jula 2022. godine, ugostiće dvije jedinstvene muzičke dive: Josipu Lisac i Luz Kasal, koje svojim interpretacijama i pojavom bude najljepše emocije i ostavljaju uvijek snažan utisak na publiku.

Osim njih glavni gosti u Bajaga i Instruktori i Zdravko Čolić.

Gosti Banja Luka Fest 2022.

6 juli. Bajaga i Instruktori

Povodom svečanog otvaranja Banja Luka Festa Bajaga i Instruktori održaće 6. jula neuobičajen koncert na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Jedan od najvećih i najpopularnijih pop-rock sastava nastupaće u Banjaluci sa simfonijskim orkestrom.

Posjetioci Banja Luka Festa će moći da čuju kako u drugačijim, raskošnim aranžmanima, zvuče hitovi iz svih faza karijere benda – Zažmuri,

Bilo bi lako, Dvadeseti vek, Dobro jutro, Od kada tebe volim..
Bajaga i instruktori, dobra muzika, spektakularan ugođaj tvrđave Kastel garantuje da će to biti koncert za pamćenje i odlična uvertira za ovogodišnji Banja Luka Fest.

7. juli Josipa Lisac

Podjednako važno biće i drugo veče Banja Luka Fest-a, kada će nastupiti miljenica regionalne publike, čuvena Josipa Lisac.

Muzička diva Josipa Lisac održaće koncert 07. jula na tvrđavi Kastel. Jedinstena pojava, autentičan glas muzičke zvijezde, pjevačica s karijerom dužom od 40 godina, Josipa Lisac izgradila je svoj karakteristični pjevački i modni identitet s potpisom.

Vanvremenski hitovi na Kastelu u koncertnoj dvorani na otvorenom, specifična interpretacija i nekonvencionalni stil superiorne Josipe.

Od izlaska njenog debitanskog albuma “Dnevnik jedne ljubavi” 1973. godine, Josipa ne prestaje da oduševljava publiku svojim jedinstvenim stilom pjevanja, nastupajući na najznačajnijim manifestacijama i u najprestižnijim koncertnim prostorima kod nas.

Njen pjevački talenat uvek je pratio i originalan scenski nastup u pratnji vrhunskih muzičara.

Josipa u Banja Luku stiže nakon što je krajem prošle godine po ko zna koji put rasprodala koncert u Lisinskom.

Ova umjetnica poznata je po tome što održava tek nekoliko koncerata godišnje, zbog čega će publika Banja Luka Fest-a biti posebno privilegovana i počastvovana dolaskom jedne od najvećih muzičkih diva na našim prostorima.

8. juli Luz Kasal

Banja Luka Fest, sa posebnim zadovoljstvom predstavlja jednu od najpriznatijih španskih umjetnica, Luz Kasal.

Drugo izdanje Banja Luka Fest-a po prvi put dovodi Luz Kasal u Bosnu i Hercegovinu, zbog toga su dolazak u Banja Luku najavili i španski ambasador u BiH, ali i brojne ugledne ličnosti iz cijelog regiona.

Španska muzička zvijezda Luz Kasal stekla je svjetsku slavu kada su se njene pjesme “Un Ano de Amor” i “Piensa en mi” našle u kultnom filmu Pedra Almodovara “Visoke potpetice”.

Uz to, Luz je u saradnji sa Magnificom na španski prepjevala i našu pjesmu “Pukni zoro”, koja je bila dio filmskog ostvarenja “Montevideo, vidimo se”. “Madrugadas”, kako se “Pukni zoro” zove na španskom, dala je posebni emotivni naboj čuvenom filmskom ostvarenju Dragana Bjelogrlića, zbog čega je ova španska umjetnica postala zauvijek voljena na našim prostorima.

Dobila je Gremi nagradu za životno djelo, francuski Orden umjetnosti i književnosti, prestižnu Goja nagradu, kao i ključeve grada Pariza i Madrida.

Luz Kasal, koja traje na svjetskoj muzičkoj sceni punih 40 godina, nastupiće sa svojim bendom na velikoj sceni tvrđave Kastel, 08. jula. 

Na pozornicu tvrđave Kastel dolazi sa posebno prilagođenim koncertnim programom banjalučkoj publici, te spektakularnim dizajnom scene, kojim će slavna umjetnica provesti publiku kroz najveće hitove svog muzičkog postojanja.

Umjetnica koja u svojoj muzici spaja španski folklor sa sentimentom Mediterana kaže za sebe da je samo žena i pjevačica koja u svemu što radi slika svoj život

9, juli Zdravko Čolić

Zdravko Čolić najveća zvijezda koja je čak šest puta rasprodala beogradsku Štark Arenu i jedini je izvođač u regiji kojem je to pošlo za rukom.

Priliku za uživanje u spektaklu će imati i publika u Banjaluci, a nastup je zakazan 9. jula na Banja Luka Festu na pozornici tvrđave Kastel.

Veliki umjetnik nastupiće premijerno u pratnji filharmonijskog orkestra 9. jula u Banjaluci.
Zdravko Čolić će ovog ljeta izvesti njegove najpoznatije pjesme redizajnirane za simfonijski orkestar.

Ovo će biti premijerno, nezaboravno muzičko iskustvo u kom će neprolazni Čola svoje najpopularnije pjesme uvesti u novom ruhu. Pjesme koje su posebno aranžirane za orkestar, osvježiće bogat repertoar pjesama koje su već sad postale evergrin.

Pravo je vrijeme za opuštanje na otvorenom nebu ljetne pozornice tvrđave Kastel i uživanje u nekim od najljepših pjesmama umjetnika koji je zadužio regionalnu scenu svojim moćnim vokalom.

banja luka fest
default

Ulaznice  Banja Luka Fest 2022.

Tradicionalno, za ovaj muzički događaj na tvrđavi Kastel biće postavljena posebna sjedeća konstrukcija, zbog čega je broj ulaznica za svaki od događaja ograničen.

Karte za sve programe festivala u prodaji su u agenciji Stars&more, na platou ispred Robne kuće Boska i putem online platforme kupikartu.ba.

banja luka fest
Banja Luka Fest

After Party Banja Luka Fest 2022.

Glamurozno otvaranje festivala, kada će crvenim tepihom prodefilovati naše najveće glumačke i muzičke zvijezde, biće u znaku Bajage i Instruktora i njihovog koncerta za rok grupu, orkestar i hor.

Osmišljen pod dirigentskom palicom čuvenog Vojkana Borisavljevića ovaj nastup kojim su predstavili najveće hitove za 35 godina karijere svojevremeno je proglašen za koncert godine.

Svake večeri, nakon zvaničnog festivalskog programa uslijediće i posebno osmišljeni after party-ji kojima će moći da prisustvuju samo oni koji su obezbijedili svoje ulaznice za program Banja Luka Fest-a, koji se od 6 do 9. jula održava na tvrđavi Kastel.

Svi programi dogodiće se u specifičnom ambijentu koncertne dvorane na otvorenom, sa sjedećom platformom koja garantuje vrhunski muzički ugođaj i VIP iskustvo za svakog posjetioca.

Festival se realizuje uz podršku partnera: Mtel, Coca cola, Carlsberg, Gorki list i mnogih drugih.

Prvi internacionalni muzički Festival Banjaluka 2021.

Na ljeto 2021. godine je održan prvi internacionalni muzički Festival Banja Luka 2021.

Prvi Internacionalni muzički festival Banja Luka Fest održao se na tvrđavi Kastel od 6. do 10. jula  2021. godine.

Svečano otvaranje Festivala obilježio je  koncert poznatog violiniste Stefana Milenkovića i sastava Kamerata Novi Sad.

Među svjetski poznatim muzičarima koji su nastupili na velikoj sceni tvrđave Kastel, najviše pažnje svakako privlačio fado diva Mariza.

Čuvena Portugalka proslavlja više od dvije decenije muzičke karijere i u okviru svoje slavljeničke turneje je posjetila Banjaluku.

“ Sa velikim zadovoljstvom najavljujem prvo izdanje Banja Luka Festa, koji je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije Korona virusa morao biti odložen. Ove godine, festival će se održati uz sve propisane epidimiolške mere, ali uz veliki entuzijazam svih nas da ovaj festival postane tradicionalni, i da se od ove godine uvrsti na mapu najznačajnijih dešavanja u regionu iz oblasti kulture, umjetnosti i muzike. Uz velike zvezde, sjajne koncerte, dobru energiju, odličnu organizaciju i niz vrlo zanimljivih pratećih sadržaja tokom svih festivalskih dana želimo poslati pozitivne poruke iz Banjaluke kao mjesta dobrih susreta”

Od 6. jula do 10. jula, na velikoj pozornici koja je specijalno zva ovu priliku izgrađena  na tvrđavi Kastel, nastupili su  Stefan Milenković & Kamerata Novi Sad, Zvonko Bogdan & Veliki tamburaški orkestar RTV, Amira Medunjanin & Bojan Zulfikarpašić u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Mariza i Rade Šerbedžija & Zapadni Kolodvor.

Izdvajamo za vas:

Ostali čitaju

Pametni satovi TOP 5 savjeta za korištenje

Pametni satovi su postali sastavni dio svakodnevnog života mnogih...

Telemach BH isplaćuje finansijsku podršku svojim radnicima

Telemach BH je u fokus svog poslovanja uvijek stavljao...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...

Globalhost d.o.o. raspisuje natječaj za posao PHP programera

Oglas za posao Kao iskusni PHP programer bit ćete odgovorni...

Vrijeme sutra – Vaš vodić kroz oblake

U svakodnevnom životu, ljudi se često oslanjaju na razne...