Skip to main content

Stevena Zhua, umjetnika elektronske muzike koji snima pod mononimom ZHU, tuži dugogodišnji saradnik David Dann na državnom sudu u Kaliforniji, prenosi tntradio.ba.

ZHU je surađivao s Tame Impala, Tinashe, AlunaGeorge, Majid Jordan i drugima. Dann, osnivač Mind of a Genius Records i muzički producent, podnio je tužbu protiv Zhu-a i raznih društava sa ograničenom odgovornošću u julu 2020. godine.

ZHU prekršio pisani i usmeni ugovor

U tužbi David Dann i njegov pravni tim tvrde da je Zhu prekršio pisani i usmeni ugovor s Dannom, a uz to također optužuju Zhua za mjeničnu prijevaru. Dann traži najmanje 3,45 miliona dolara odštete.

Kako saznajemo, David i Steven imaju mnogo pozitivne zajedničke historije, a David je bio presudan za osnivanje ZHU-a.

U dokumentima podnesenim u julu 2020. Zhu i njegovi advokati tvrde da Dannov slučaj nema pravnu osnovu. Trenutno je zakazano saslušanje na sudu 25. februara 2021. godine.

zhu-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora
ca

Priroda tužbe

U žalbi David Dann kaže da su se on i Steven Zhu upoznali 2013. Dann navodi da mu je Zhu pokazao “melodiju za ono što će kasnije postati glavna linija” za pjesmu “Faded” i da je sa Zhuom radio na završetku pjesme .

Pjesma je objavljena 20. aprila 2014. u izdanju Mind of a Genius. Pjesma se našla na 12. mjestu Billboardove ljestvice Hot Dance / Electronic Songs i donijela je ZHU nominaciju za Grammy 2015. za najbolju dance numeru.

  Na Bjelašnici završen međunarodni  „Telemach Children Speed Camp 2022.“

Navodeći uspjeh suradnje, Dann kaže da je napustio vlastitu karijeru da bi radio sa Zhuom i da se Zhu pridružio Mind of a Genius “kao ravnopravan partner”. Prema pritužbi, Dann je 2013. zatražio menadžera za talente Jakea Udella i njegovu TH3RD BRAIN tvrtku za upravljanje kako bi mu pomogao u upravljanju Zhu-ovom karijerom.

Gdje se price ZHU-a i Danna počinju razlikovati?

Evo gdje se priče o Dannu i Zhu počinju razlikovati: Dann kaže da je u oktobru 2013. Zhu sklopio Ugovor o upravljanju s Jakeom Udellom, kojem će biti isplaćeno “20% svih prihoda koje je Zhu zaradio”.

U isto vrijeme, Dann kaže da je sa Zhuom sklopio ugovor o producentu koji će Dannu dati proviziju od 10%. Dann tvrdi da su uvjeti njegovog sporazuma odražavali uvjete Udell-a, što znači da bi i on trajno dobivao proviziju.

U svom prigovoru na tužbu, Zhu i njegov tim tvrde da se Ugovor o upravljanju “bitno razlikuje” od Ugovora sa producentom i da Ugovor o upravljanju “ne pruža Dannu nikakva relevantna ugovorna prava.”

zhu-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora
ca

Dann kaže da su on i Zhu “uspješno surađivali” od oktobra 2013. do decembra 2019. Dann kaže da je u to vrijeme producirao pjesme za ZHU, regrutovao gostujuće umjetnike za nastupe, surađivao s Udell-om na promociji ZHU-ove karijere i zarađivao njegovih 10% provizije. Sve to vrijeme Dann tvrdi da je “Zhu izričito priznao u nekoliko pisanih i usmenih komunikacija” odredbe Ugovora o producentu.

Dann navodi da je Zhu pokušao pregovarati o svom Ugovoru s producentom, nadajući se da će smanjiti razdoblje Dannovih povjerenstava s “trajnosti” na 15 godina. Dann je to odbio, a oko decembra 2019. Zhu se “odlučio razići” s Dannom, navodno odbijajući platiti daljnju proviziju. Dann tvrdi da je ovo kršenje usmenih i pisanih ugovora.

  Održana dodjela Billboard Music Awards: The Weeknd odnio 10 nagrada, Pink oduševila

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.