ZHU-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora

Stevena Zhua, umjetnika elektronske muzike koji snima pod mononimom ZHU, tuži dugogodišnji saradnik David Dann na državnom sudu u Kaliforniji, prenosi tntradio.ba.

ZHU je surađivao s Tame Impala, Tinashe, AlunaGeorge, Majid Jordan i drugima. Dann, osnivač Mind of a Genius Records i muzički producent, podnio je tužbu protiv Zhu-a i raznih društava sa ograničenom odgovornošću u julu 2020. godine.

ZHU prekršio pisani i usmeni ugovor

U tužbi David Dann i njegov pravni tim tvrde da je Zhu prekršio pisani i usmeni ugovor s Dannom, a uz to također optužuju Zhua za mjeničnu prijevaru. Dann traži najmanje 3,45 miliona dolara odštete.

Kako saznajemo, David i Steven imaju mnogo pozitivne zajedničke historije, a David je bio presudan za osnivanje ZHU-a.

U dokumentima podnesenim u julu 2020. Zhu i njegovi advokati tvrde da Dannov slučaj nema pravnu osnovu. Trenutno je zakazano saslušanje na sudu 25. februara 2021. godine.

zhu-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora
ca

Priroda tužbe

U žalbi David Dann kaže da su se on i Steven Zhu upoznali 2013. Dann navodi da mu je Zhu pokazao “melodiju za ono što će kasnije postati glavna linija” za pjesmu “Faded” i da je sa Zhuom radio na završetku pjesme .

Pjesma je objavljena 20. aprila 2014. u izdanju Mind of a Genius. Pjesma se našla na 12. mjestu Billboardove ljestvice Hot Dance / Electronic Songs i donijela je ZHU nominaciju za Grammy 2015. za najbolju dance numeru.

Navodeći uspjeh suradnje, Dann kaže da je napustio vlastitu karijeru da bi radio sa Zhuom i da se Zhu pridružio Mind of a Genius “kao ravnopravan partner”. Prema pritužbi, Dann je 2013. zatražio menadžera za talente Jakea Udella i njegovu TH3RD BRAIN tvrtku za upravljanje kako bi mu pomogao u upravljanju Zhu-ovom karijerom.

Gdje se price ZHU-a i Danna počinju razlikovati?

Evo gdje se priče o Dannu i Zhu počinju razlikovati: Dann kaže da je u oktobru 2013. Zhu sklopio Ugovor o upravljanju s Jakeom Udellom, kojem će biti isplaćeno “20% svih prihoda koje je Zhu zaradio”.

U isto vrijeme, Dann kaže da je sa Zhuom sklopio ugovor o producentu koji će Dannu dati proviziju od 10%. Dann tvrdi da su uvjeti njegovog sporazuma odražavali uvjete Udell-a, što znači da bi i on trajno dobivao proviziju.

U svom prigovoru na tužbu, Zhu i njegov tim tvrde da se Ugovor o upravljanju “bitno razlikuje” od Ugovora sa producentom i da Ugovor o upravljanju “ne pruža Dannu nikakva relevantna ugovorna prava.”

zhu-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora
ca

Dann kaže da su on i Zhu “uspješno surađivali” od oktobra 2013. do decembra 2019. Dann kaže da je u to vrijeme producirao pjesme za ZHU, regrutovao gostujuće umjetnike za nastupe, surađivao s Udell-om na promociji ZHU-ove karijere i zarađivao njegovih 10% provizije. Sve to vrijeme Dann tvrdi da je “Zhu izričito priznao u nekoliko pisanih i usmenih komunikacija” odredbe Ugovora o producentu.

Dann navodi da je Zhu pokušao pregovarati o svom Ugovoru s producentom, nadajući se da će smanjiti razdoblje Dannovih povjerenstava s “trajnosti” na 15 godina. Dann je to odbio, a oko decembra 2019. Zhu se “odlučio razići” s Dannom, navodno odbijajući platiti daljnju proviziju. Dann tvrdi da je ovo kršenje usmenih i pisanih ugovora.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Ostali čitaju

Akta.ba proslavila poslovno punoljetstvo najboljom društveno-odgovornom proslavom

Akta.ba, vodeći poslovni portal u Bosni i Hercegovini, proslavio...

Popularne online kladionice u 2023. godini

Bet365 je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih online kladionica...

dm kampanja {ZAJEDNO} za bolje sutra 2023. – poziv za prijavu projekata

Od danas do 4. jula 2023. do 16 sati...

Prilika za mlade talente da dobiju posao u BBI banci

Bosna Bank International objavila je poziv za mlade talente,...

Oslobodite svoju strast za klađenjem s raznolikim inovacijama u ponudi online kladionica

U današnjem digitalnom dobu, online kladionice donose nevjerojatne inovacije...