ZHU-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora

Stevena Zhua, umjetnika elektronske muzike koji snima pod mononimom ZHU, tuži dugogodišnji saradnik David Dann na državnom sudu u Kaliforniji, prenosi tntradio.ba.

ZHU je surađivao s Tame Impala, Tinashe, AlunaGeorge, Majid Jordan i drugima. Dann, osnivač Mind of a Genius Records i muzički producent, podnio je tužbu protiv Zhu-a i raznih društava sa ograničenom odgovornošću u julu 2020. godine.

ZHU prekršio pisani i usmeni ugovor

U tužbi David Dann i njegov pravni tim tvrde da je Zhu prekršio pisani i usmeni ugovor s Dannom, a uz to također optužuju Zhua za mjeničnu prijevaru. Dann traži najmanje 3,45 miliona dolara odštete.

Kako saznajemo, David i Steven imaju mnogo pozitivne zajedničke historije, a David je bio presudan za osnivanje ZHU-a.

U dokumentima podnesenim u julu 2020. Zhu i njegovi advokati tvrde da Dannov slučaj nema pravnu osnovu. Trenutno je zakazano saslušanje na sudu 25. februara 2021. godine.

zhu-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora
ZHU-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora

Priroda tužbe

U žalbi David Dann kaže da su se on i Steven Zhu upoznali 2013. Dann navodi da mu je Zhu pokazao “melodiju za ono što će kasnije postati glavna linija” za pjesmu “Faded” i da je sa Zhuom radio na završetku pjesme .

Pjesma je objavljena 20. aprila 2014. u izdanju Mind of a Genius. Pjesma se našla na 12. mjestu Billboardove ljestvice Hot Dance / Electronic Songs i donijela je ZHU nominaciju za Grammy 2015. za najbolju dance numeru.

Navodeći uspjeh suradnje, Dann kaže da je napustio vlastitu karijeru da bi radio sa Zhuom i da se Zhu pridružio Mind of a Genius “kao ravnopravan partner”. Prema pritužbi, Dann je 2013. zatražio menadžera za talente Jakea Udella i njegovu TH3RD BRAIN tvrtku za upravljanje kako bi mu pomogao u upravljanju Zhu-ovom karijerom.

Gdje se price ZHU-a i Danna počinju razlikovati?

Evo gdje se priče o Dannu i Zhu počinju razlikovati: Dann kaže da je u oktobru 2013. Zhu sklopio Ugovor o upravljanju s Jakeom Udellom, kojem će biti isplaćeno “20% svih prihoda koje je Zhu zaradio”.

U isto vrijeme, Dann kaže da je sa Zhuom sklopio ugovor o producentu koji će Dannu dati proviziju od 10%. Dann tvrdi da su uvjeti njegovog sporazuma odražavali uvjete Udell-a, što znači da bi i on trajno dobivao proviziju.

U svom prigovoru na tužbu, Zhu i njegov tim tvrde da se Ugovor o upravljanju “bitno razlikuje” od Ugovora sa producentom i da Ugovor o upravljanju “ne pruža Dannu nikakva relevantna ugovorna prava.”

zhu-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora
ZHU-a očekuje 3,5 miliona dolara vrijedna tužba zbog navodne povrede ugovora

Dann kaže da su on i Zhu “uspješno surađivali” od oktobra 2013. do decembra 2019. Dann kaže da je u to vrijeme producirao pjesme za ZHU, regrutovao gostujuće umjetnike za nastupe, surađivao s Udell-om na promociji ZHU-ove karijere i zarađivao njegovih 10% provizije. Sve to vrijeme Dann tvrdi da je “Zhu izričito priznao u nekoliko pisanih i usmenih komunikacija” odredbe Ugovora o producentu.

Dann navodi da je Zhu pokušao pregovarati o svom Ugovoru s producentom, nadajući se da će smanjiti razdoblje Dannovih povjerenstava s “trajnosti” na 15 godina. Dann je to odbio, a oko decembra 2019. Zhu se “odlučio razići” s Dannom, navodno odbijajući platiti daljnju proviziju. Dann tvrdi da je ovo kršenje usmenih i pisanih ugovora.

Ostali čitaju

Regionalni muzički festival “Biser Jadrana” poziva autore i izvođače iz BiH da se prijave na konkurs

Regionalni muzički festival „Biser Jadrana 2024“ objavio je konkurs...

Telemach BH: Ponosni smo zbog plasmana košarkašica na Evropsko prvenstvo

Košarkašice Bosne i Hercegovine ostvarile su historijski sportski uspjeh...

Novi singlovi na muzičkoj sceni: Poslušajte Massima i TBF…

Svakodnevno kako na međunarodnoj, tako i na regionalnoj sceni...

Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

Donacija u iznosu od 44.000 KM Donacijom u iznosu od...

Oglas za posao u Pivnici ‘kod Crnog mačka’

Pivnica ‘kod Crnog mačka’ raspisala je oglas za posao...