Novi načini gledanja televizije

Od tradicionalne televizije pa do satelitske televizije i upotrebe internetskih sadržaja, ovo su rješenja koja su dovela do prijelaza s klasičnog programa na video na zahtjev.

Satelitska TV, tradicionalno gledanje televizije, nove platforme još uvijek su čini se najpopularniji alati za zabavu. Televizija je najpopularniji alat za zabavu, koji prati naše dane od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Prema istraživanju We Are Social, Talijani danas provode u prosjeku 3 sata dnevno ispred televizije koja se razvila i transformirala kako bi zadovoljila potrebe potrošača.

“Danas gledanje TV sadržaja više nije samo putem televizijskih ekrana. Ljudi širom svijeta konzumiraju sadržaj na zahtjev na uređajima po svom izboru i zahtijevaju personalizirana iskustva “, rekla je Daniela Perlmutter, voditeljica marketinga proizvoda i rješenja tvrtke Amdocs.

Iz ankete koju je na globalnoj razini proveo Amdocs, pokazalo se da se preferencije koje se odnose na upotrebu TV sadržaja od strane potrošača mijenjaju i prelaze s linearnog TV programa na video na zahtjev te na druge modele i rješenja predstavljena zahvaljujući webu. Pomak prema sadržaju na zahtjev i dalje će biti trend sljedećih 3-5 godina , zajedno s razvojem interaktivnih aplikacija posvećenih gledanju video sadržaja.

Iako je danas najpopularnija TV i dalje besplatna linearna televizija, posljednjih godina način gledanja televizije promijenio se uvođenjem novih tehnologija i distribucijskih platformi koje omogućuju pristup streaming sadržajima na zahtjev.

No, da bismo bolje razumjeli ovu evoluciju, potrebno je razjasniti sve mogućnosti koje danas nudi tržište za uživanje u TV sadržajima.

novi načini gledanja televizije
Novi načini gledanja televizije

Vraćajući se unatrag, evolucija je započela 31. decembra 2012. konačnim isključenjem analogne televizije , koju je nametnula Europska komisija, i prijelazom na digitalnu zemaljsku. Dolaskom digitalne zemaljske televizije (DTT) za gledatelje, uz pomoć dekodera ili televizora s integriranim dekoderom, omogućen je pristup širokom rasponu kanala, HD programa, internetske veze i interaktivne značajke, bolja kvaliteta zvuka / slike, smanjenje buke i smetnji, smanjenje elektromagnetskog zagađenja i još mnogo toga.

Da biste koristili Digital Terrestrial potreban vam je TV s ugrađenim dekoderom (većina današnjih modela na tržištu su opremljena dekoderima za digitalne zemaljske), za stare televizore je umjesto toga potrebno kupiti uređaj, uključujući: dekoder za prijem besplatni kanali (DGTVi – siva točka); dekoder koji vrijedi i za besplatne kanale i za šifrirane programe plaćanja i / ili interaktivne usluge (DGTVi – plava naljepnica); dekoder za prikaz sadržaja u HD (DGTVi – zlatna naljepnica).

Digitalni zemaljski, putem interaktivnog dekodera ili s televizorom omogućenim za uslugu, daje mogućnost pristupa platformama Pay TV-a, kao što je Mediaset Premium, kako bi uskoro stigao sadržaj za cijelu obitelj, premijere, dokumentarni filmovi, pregled TV serija također s drugih platnih platformi, Serie A i Lige prvaka.

Koja je razlika između digitalne zemaljske televizije i satelitske televizije?

Da biste pristupili satelitskom sadržaju, potreban vam je satelitski dekoder koji omogućuje dekodiranje signala, ali da biste to omogućili, morate instalirati satelitsku antenu povezanu na dekoder kabelom. Ovi uređaji omogućuju potrošačima da uživaju u besplatnim i plaćenim kanalima Pay TV-a u HD Ready ili Full HD za sve višu kvalitetu.

Besplatni i plaćeni satelitski kanali

Brojni su besplatni kanali distribuirani putem satelita, također u HD i ultra HD formatu, vidljivi putem besplatne platforme i bez pretplate na Tivùsat, što vam omogućuje pristup besplatnom sadržaju i uživanje u onim šifriranim karticom. Uz to, ova besplatna platforma uvela je uslugu tivùon! u bilo kojem trenutku pregledati programe emitirane u posljednjem tjednu programiranja.

Platiti kao nebo SAT TV , međutim, omogućiti pristup tematskih kanala koje distribuiraju dodatne programe, širok izbor filmova, TV serija, sport i još mnogo toga uz plaćanje fiksne naknade za usluga za razdoblje od vrijeme. Ponudu je moguće prilagoditi vašim potrebama umetanjem ili uklanjanjem određenih kanala, varirajući na taj način količinu paketa, odabirući na primjer između Kino, Sport, Obitelj, Nogomet prema ukusu i interesima.

Za razliku od Pay TV-a koja zahtijeva pretplatu, Pay per View TV (Tvod) omogućava korisniku da kupi jedan sadržaj poput nogometnih utakmica ili pregleda filma, bez nužnog potpisivanja ugovora, na taj način plaćate samo ono što želite. odluči vidjeti.

Pametni televizori, mrežni streaming TV i sadržaj na zahtjev

Danas kada govorimo o televiziji, govorimo o OTT-u (Over The Top Television). Svi televizori na tržištu opremljeni su internetskom vezom putem ethernet kabela ili Wi-Fi-ja, te dodatkom aplikacija kojima se lako može pristupiti putem widgeta (brze poveznice) za pristup besplatnim zračnim uslugama (besplatnim i otvorenim za pristup) poput YouTubea, Vimea ili DPlay tvrtke Discovery Italia.
Uz mrežni streaming TV na zahtjev, također je moguće vidjeti reprize tradicionalnih televizijskih emisija emitiranih prethodnih dana, kako ne biste propustili niti jednu epizodu fikcije ili omiljenog programa.

Ovaj način koji su uvele televizijske kuće, poznat kao sustizanje TV-a, daje mogućnost besplatnih ponavljanja sadržanih u njihovim arhivama programa koji su već emitirani u prethodnim razdobljima, dostupnih s mrežnih platformi i / ili namjenskih aplikacija na pametnim televizorima. Besplatni primjeri oglašavanja ovog modela su RaiPlay s 14 Rai TV kanala u live streamingu, Mediaset na zahtjev ili RivediLa7.

Promjena u navikama i širenje širokopojasne internetske veze i optičkih vlakana promijenili su stoga upotrebu televizijskih sadržaja.

Danas je brza internetska veza dovoljna za pristup milijunima internetskih sadržaja u bilo kojem trenutku i sa bilo kojeg uređaja: Smart TV-a, računala, igraće konzole, pametnog telefona ili tableta.

Zahvaljujući webu više nije potrebno preuzimati sadržaje, ali ih je moguće pogledati u stvarnom vremenu besplatno ili uz naknadu bez ugovornih ograničenja., TV na zahtjev ili na zahtjev revolucionarno je promijenio tradicionalni koncept televizije, pružajući mogućnost izbora što će se vidjeti i kada će se gledati, upravljajući vlastitim programom, bez potrebe za prilagodbom programima koje nude televizijske kuće. Daje se mogućnost pauziranja filma i nastavka gledanja što je prije moguće, pregledavanja dijela, pomicanja naprijed ili natrag, pregledavanja ponavljanja itd.

S obzirom na izravnu vezu između upotrebe ovih sadržaja i dobre internetske veze, posljednjih godina mnoge telefonske tvrtke i ADSL operatori u svoje ponude integriraju i pristup raznim TV uslugama uz naplatu.

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...