Izrada web stranica sa CMS sistemima

Danas ako želite da se bavite online poslovanjem i da na taj način zarađivate novac onda morate naučiti kako da kreirate vlastitu web stranicu. Izrada web stranice nije komplikovana, te danas postoje kompanije koje sve urade za vas i na vama je samo da izaberete dizajn i izgled same web stranice i možete da počnete.

Naziv i izbor web hostinga

Izrada  web stranica je veoma kompleksan projekt i prvo se morate odlučiti za naziv vaše web stranice i samim tim naziv domene koju ćete koristiti. Preporučujemo vam da izaberete ime koje će se uklopiti u vaše poslovanje i koje će ukratko i jasno opisati šta se nalazi na stranici. Dakle, ako se bavite pisanjem o kulinarstvu i slasticama odredite ime koje se veže za ovu djelatnost, ako pak želite da se bavite prodajom tehnologije onda neka vaš naziv stranice bude jednostavan, konkretan i pokušajte da samim nazivom privučete buduće korisnike.

Ime je veoma važno, te ako ne želite da iz godine u godinu mijenjate vaš web hosting onda se morate odrediti za ime sa kojim ste zadovoljni i koje smatrate da nećete nikada morati promijeniti. Još jedan faktor na koji trebate obratiti pažnju prilikom kreiranja domene jeste SEO, te se potrudite da upravo naziv stranice bude SEO friendly odnosno da ispunjava sve potrebne karakterisitke kako bi vas Google brže reklamirao. Izrada web stranica zahtjeva poznavanje niza stvari, od tehničkih stvari, do dizajna i copywrittinga.

izrada web stranica sa cms sistemima
Izrada web stranica je najlakša na WordPress-u

Izbor web hostinga je za sve početnike težak i stresan sigurno se i vi sami pitate da li ćete napraviti pogrešku, međutim ako pratite naše savjete prostor za pogrešku je minimalan. Kada je riječ kod web hostinga jednostavno nemojte da sitničarite, nego idite na provjereno pa iako je to provjereno možda i skupo. Recimo Bluehost smatra se jednim od najboljih web hosting usluga koja je aktivna još od 2002. godine i predstavlja brz, stabilan web hosting koji je veoma povoljan i za nove korisnike. Kada se govori o Bluehost – u onda moramo naglasiti i veoma kvalitetnu korisničku podršku koja vam je na raspolaganju 24/7 i spremni su da odgovore na sva vaša pitanja i probleme.

Jednostavno je ako želite da u samom početku eliminišete što više grešaka i da se fokusirate samo na izradu sadržaja bilo to blog ili online prodavnica preporučujemo vam da izaberete prije svega kvalitetnu i pouzdanu opciju kada je riječ o web hostingu.

Kao što vidite izrada web stranica nije uopšte komplikovana, te je na vama samo da odaberete kojoj kompaniji ćete platiti da vam ustupi svoje usluge.

CMS sistemi

Ipak ne smijemo zaboraviti i CMS sisteme koji predstavljaju još jedan bitan element u izradi web stranice. Naime CMS sistemi nam omogućava da upravljamo sadržajem određene web stranice. Dakle, ona predstavlja riješenje kod klasifikacije, organizacije, povezivanja ili bilo kojeg drugog oblika uređivanja sadržaja. Trenutno najbolji izbor kada je riječ o CMS sistemima je WordPress.

silver imac near white ceramic kettle
Photo by MockupEditor.com on Pexels.com

Razlog popularnosti WordPress – a je u tome što za njegovo korištenje ne morate imati znanje HTML – a odnosno ne morate biti programer da ga koristite. Također većina web hosting usluga vam nudi instalaciju WordPress – a besplatno, što ga čini još dostupnijim i povoljnijim. Međutim glavni adut koji posjeduje WordPress je jednostavnost njegovog korištenja bilo da je to unošenje teksta, slika ili video zapisa. Sa WordPress – om sve izgleda profesionalno, a ne morate da ulažete sate i sate truda da postignete svu tu profesionalnost.

Zamislite to tako da vam WordPress sve daje na jednostavan način na vama je samo da posložite sadržaj prema željenom redoslijedu. CMS sistemi danas pogone najveći postotak stranica na internetu.

Ostali čitaju

Zaposleni Wiener osiguranja realizovali projekat „Boravak za oporavak“

Program korporativnog volontiranja Social Active Day koji je pokrenut...

Banja Luka Fest

Šta je Banja Luka Fest? Banja Luka Fest je internacionalni...

SHOPPING DAY – iskoristite odlične popuste u svim prodajnim centrima FIS

Za svoje vjerne posjetitelje i kupce, FIS organizira Shopping...

United Grupa predstavila novu kompaniju

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj...

Kako kupiti Bitcoin i sigurno ga čuvati?

Bitcoin je jedna od najbrže rastućih valuta na svijetu...