Američki magazin ‘JazzTimes’ predstavio novi album Sinana Alimanovića

Novi album Sinana Alimanovića ‘Lejla’ predstavio je jedan od najreferentnijih svjetskih magazina posvećenih jazz stvaralaštvu “JazzTimes

Album bh. jazz muzičara Sinana Alimanović “Lejla” – Sinan Alimanović International Banda, u septembru u New Yorku objavila je izdavačka kuća Miles High Records, podsjeća TNT Radio.

novi album sinana alimanovića
Novi album Sinana Alimanovića

Magazin “JazzTimes” osnovan je 1970. godine, sa sjedištem u Washingtonu. Posljednjih pedeset godina taj magazin spada u najčitanije i najrelevantnije medije koji prate najznačajnija svjetska ostvarenja iz oblasti tog pravca savremene umjetničke muzike.

New Jazz Now

Album Sinan Alimanović International Band “Lejla” (2020.) objavljen je u rubrici “New Jazz Now”. Zabilježio je svjetsku radijsku premijeru na Javnom radijskom servisu Kalifornijskog državnog univerziteta, CapRadio, sa sjedištem u Sacramentu.

Muzički urednici CapRadia koji je inače član NPR-a (National Public Radio), a među njegovim partnerima je i BBC, uvrstio je naslovnu kompoziciju “Lejla” novog albuma Sinan Alimanović International Banda, na listu “Excellence In Jazz”, a na kojoj su se našli neki od najvećih umjetnika jazza svih vremena, kao što su: Miles Davis, Dave Brubeck, McCoy Tyner, Red Garland, Sten Getz, te savremenici kao što je Diana Krall.

Kompozicija Sinana Alimanovića “Lejla” izabrana je u TOP 5 svjetskih jazz kompozicija ”Made in New York Jazz Composition” i članova žirija: Randy Brecker, Joe Lovano i Lenny White.

Ekipa:

  • Sinan Alimanović – piano, bandleader
  • Harvie S – double bass, producer
  • Lejla Alimanović – vocals
  • Jed Levy – tenor saxophone
  • Adam Klemm – soprano saxophone

“Sinan Alimanović je muzičar svjetske klase. Odličan je kompozitor, pijanist i aranžer. Ima veliko znanje, ali svira iz srca. ” – Harvie S.

„Elegancija i mjera koja se mogu čuti u svakom pažljivo komponovanom, skladno odsviranom i otpjevanom tonu izdvajaju ovaj album od većine savremene jazz produkcije i daju mu trajnu vrijednost. Ukratko – ovo je muzika – omiljena svim muzama”, rekao je Rambo Amadeus.

Sinan Alimanović je kao profesor školovao prve generacije studenata jazza u historiji Sarajevske muzičke akademije. 2018. godine. Akademija je objavila album „Prvi jazz koncert studenata Sarajevske muzičke akademije“, održan pod mentorstvom Alimanovića.

Ostali čitaju

Najbolje muzičke aplikacije i playliste za duga putovanja

Muzika je postala sastavni dio života skoro svakog od...

EXIT osvaja Amesterdam Dance Event uz Bonobo i spektakl na 50 metara iznad Amsterdama!

EXIT festival obilježit će predstojeći Amsterdam Dance Event partyjem...

Ovo su Netflix serije sa najviše intimnih scena: Neke hvale, neke baš i ne

Netflix je pun serija sa provokativnim, intimnim scenama, a...

Kupovina je lakša kad je podijelite na rate

Predstojećih nekoliko dana period su u godini kada većina...

Coldplay izbacio novi singl ‘Higher Power’

Britanska rock grupa Coldplay odabrala je vanzemaljski način da...