Američki magazin ‘JazzTimes’ predstavio novi album Sinana Alimanovića

Novi album Sinana Alimanovića ‘Lejla’ predstavio je jedan od najreferentnijih svjetskih magazina posvećenih jazz stvaralaštvu “JazzTimes

Album bh. jazz muzičara Sinana Alimanović “Lejla” – Sinan Alimanović International Banda, u septembru u New Yorku objavila je izdavačka kuća Miles High Records, podsjeća TNT Radio.

novi album sinana alimanovića
Novi album Sinana Alimanovića

Magazin “JazzTimes” osnovan je 1970. godine, sa sjedištem u Washingtonu. Posljednjih pedeset godina taj magazin spada u najčitanije i najrelevantnije medije koji prate najznačajnija svjetska ostvarenja iz oblasti tog pravca savremene umjetničke muzike.

New Jazz Now

Album Sinan Alimanović International Band “Lejla” (2020.) objavljen je u rubrici “New Jazz Now”. Zabilježio je svjetsku radijsku premijeru na Javnom radijskom servisu Kalifornijskog državnog univerziteta, CapRadio, sa sjedištem u Sacramentu.

Muzički urednici CapRadia koji je inače član NPR-a (National Public Radio), a među njegovim partnerima je i BBC, uvrstio je naslovnu kompoziciju “Lejla” novog albuma Sinan Alimanović International Banda, na listu “Excellence In Jazz”, a na kojoj su se našli neki od najvećih umjetnika jazza svih vremena, kao što su: Miles Davis, Dave Brubeck, McCoy Tyner, Red Garland, Sten Getz, te savremenici kao što je Diana Krall.

Kompozicija Sinana Alimanovića “Lejla” izabrana je u TOP 5 svjetskih jazz kompozicija ”Made in New York Jazz Composition” i članova žirija: Randy Brecker, Joe Lovano i Lenny White.

Ekipa:

  • Sinan Alimanović – piano, bandleader
  • Harvie S – double bass, producer
  • Lejla Alimanović – vocals
  • Jed Levy – tenor saxophone
  • Adam Klemm – soprano saxophone

“Sinan Alimanović je muzičar svjetske klase. Odličan je kompozitor, pijanist i aranžer. Ima veliko znanje, ali svira iz srca. ” – Harvie S.

„Elegancija i mjera koja se mogu čuti u svakom pažljivo komponovanom, skladno odsviranom i otpjevanom tonu izdvajaju ovaj album od većine savremene jazz produkcije i daju mu trajnu vrijednost. Ukratko – ovo je muzika – omiljena svim muzama”, rekao je Rambo Amadeus.

Sinan Alimanović je kao profesor školovao prve generacije studenata jazza u historiji Sarajevske muzičke akademije. 2018. godine. Akademija je objavila album „Prvi jazz koncert studenata Sarajevske muzičke akademije“, održan pod mentorstvom Alimanovića.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Ostali čitaju

Akta.ba proslavila poslovno punoljetstvo najboljom društveno-odgovornom proslavom

Akta.ba, vodeći poslovni portal u Bosni i Hercegovini, proslavio...

Popularne online kladionice u 2023. godini

Bet365 je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih online kladionica...

dm kampanja {ZAJEDNO} za bolje sutra 2023. – poziv za prijavu projekata

Od danas do 4. jula 2023. do 16 sati...

Prilika za mlade talente da dobiju posao u BBI banci

Bosna Bank International objavila je poziv za mlade talente,...

Oslobodite svoju strast za klađenjem s raznolikim inovacijama u ponudi online kladionica

U današnjem digitalnom dobu, online kladionice donose nevjerojatne inovacije...