back to top

Nova filmska priča kontroverznog reditelja – Remek djelo diže prašinu u javnosti

Rođeni Parižanin, filmski redatelj Roman Polanski novim filmskim naslovom, čak i nakon progonstva sa američkog tla, uspješno nastavlja redateljsku karijeru u Evropi.

Njegovo novo, prema očekivanjima javnosti, remek-djelo „Časnik i špijun“ u kinima se iščekuje već u četvrtak 8. oktobra.

Radnjom filma Polanski progovara o ličnim demonima

Film “J’accuse”, čiji je engleski naslov “An Officer and a Spy“ i prevodi se kao “Časnik i špijun”, u jednu je ruku i način da Polanski progovori o situaciji sa kojom se i sam bori, možda već i godinama, a koja je za javnost dosta kontroverzna.

Poznata je priča o nepravedno optuženom francuskom časniku Alfredu Dreyfusu, koji je 1895. na osnovu pogrešnih dokaza osuđen za državnu veleizdaju, koju je Polanski obradio ovim filmom. Interesantan je to izbor i gotovo je nemoguće oteti se dojmu da kroz film o jednom nepravedno osuđenom čovjeku, Polanski zapravo opisuje i svoju sudbinu. Film je jedini način njegove borbe i jezik kojim najbolje izražava svoje misli, jer je na direktna pitanja o tome zašto jasnije ne odgovori na napade kazao kako je to borba sa vjetrenjačama.

Kratak sadržaj filma

Radnja novog filma, dakle, u vremenskom okviru 1895. godine, prati sudbinu mladog kapetan u usponu karijere, Alfred Dreyfus, koji biva optužen za špijuniranje za potrebe Njemačke, da bi kasnije bio osuđen na doživotnu robiju u kuli na Vražijem otoku. Među svjedocima njegovog poniženja našao se, između ostalih i Georges Picquart, koji je promovisan kako bi vodio vojnu protuobavještajnu jedinicu, istu onu koja je Dreyfusa i optužila.

Uloge u filmu tumače francuski oskarovac i Romanova supruga

Glavnu ulogu tumači francuski glumac i oskarovac, Jean Dujardin, koji je ovu prestižnu nagradu dobio 2011. godine u kategoriji glavne muške uloge u filmu “Umjetnik“. U sporednim ulogama gledat ćemo njegove kolege Louisa Garrela i Emmanuelle Seigner, inače supruga reditelja fima, Romana Polanskog. 

Film osvaja nagrade, javnost protestuje

Ovaj historijski triler o slučaju Dreyfus na venecijanskoj Mostri okrunjen je Velikom nagradom ocjenjivačkog suda, a nomininovan je za najveću nagradu francuskog filma u čak 12 kategorija. Između ostalih, nominacije je dobio i za dvije glavne kategorije – za najbolju režiju i najbolji film.

Iako je velika čast dobiti 12 nominacija, Polanski je objavio da zbog „javnog linča“ neće doći na veliku godišnju smotru francuskog filma na kojoj se neće pojaviti ni njegova filmska ekipa, uključujući glavnog glumca Jean Dujardina.

Dio javnog mnijenja i feministice tvrde kako je “neprihvatljiva” mogućnost dodjeljivanja niza nagrada poljsko-francuskom redatelju optuženom za silovanje trinaestogodišnjakinje iz 1977. godine, posebice danas kada je pokret #MeToo, za podršku žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja od strane moćnika, znatno ojačan.  Nizu optužbi u posljednjih nekoliko godina, priključuje se i francuska fotografkinja Valentine Monnier, koja je optužila Polanskog da ju je 1975. kada je imala 18 godina, udario i silovao.

Okupljeni ispred hale u kojoj se održava dodjela nagrada, uzvikivali su slogane protiv ovog filmskog redatelja, poput “Polanski silovatelj”, “Sram industriju koja štiti silovatelja”, “Gledatelji-saučesnici” i sl.

Uprkos protestnom okupljanju Pokreta za ženska prava prije same dodjele u Parizu, koje su negodovale što je njegov film uopšte bio uključen u konkurenciju za nagrade, film je u konačnici osvojio tri priznanja od kojih je sam Polanski dobio dva – za najbolji adaptirani scenarij i najbolju režiju.

Ostali čitaju

Vraćaju se nakon 15 godina/ Fugees najavili povratničku turneju

Fugees sa Lauryn Hill, Wyclef Jean i Pras Mihael...

Radio Reklame – Zvuk Vašeg Brendinga

Produkcija radio reklame je umetnost kombinovanja zvuka, glasa i...

Telemach BH nastavlja sa podrškom Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine

Saradnja Telemach BH i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine,...

ZLATNI BAM 2022 dobila NLB Banka Sarajevo

Priznanje Zlatni BAM se tradicionalno dodjeljuje najuspješnijim bankama u...

Poslušajte novi singl grupe Urban Instinkt ”Istinom sam vođen”!

Novi singl grupe Urban Instinkt - Nakon najavnog singla...