Kako kupiti Bitcoin i sigurno ga čuvati?

Bitcoin je jedna od najbrže rastućih valuta na svijetu i to je upravo čini poželjnom investicijom 21. vijeka. Počinje se sve više koristiti u ”realnom” svijetu, čineći je najpoznatijom digitalnom valutom.

Nevidiljivi, digitalni novac postaje sve se više smatra i dobrom investicijom kod mnogih ljudi. Plaćanje u bitcoin-u postaje sve zastupljenije, velike tvrtke poput Wikipedije, AT&T, Microsofta su uvele bitcoin kao opciju plaćanja. Zbog toga se mnogi često pitaju kako kupiti bitcoin i kako ga sigurno čuvati.

Zastupljenost, konstatntan razvoj, peer – to – peer sistem su dovoljan razlog zašto bi trebali razmatrati opciju ulaganja u Bitcoin. Prije kupovine bitcoina morate imati račun za razmjenu kriptovaluta, osobni identifikacijski dokumenti i sigurnu vezu konekcije sa intenetom i načinom plaćanja. Mnogi preporučuju da imate vlastiti novčanik izvan računa za zamjenu. Način plaćanja možete ostvariti putem bankovnih računa, debitnih i kreditnih kartica.

Razmjena kriptovaluta

Prvi korak u procesu kupovine bitcoina je odabir platforme i prijava za razmjenu kriptovaluta. Taj postupak omogućit će vam kupovinu i prodaju kriptovalute.

Postoje brojne platforme za razmjenu koje omogućuju svim korisnicima anonimnost, samim tim ne zahtijevaju sve osobne podatke korisnika. Neke od popularih mjesta za razmjenu su Coinbase, Binance, Gemini i Coinmama.

Takve platforme obično djeluju nezavisno i decentralizirane su, dakle ne postoji glavno centralno tijelo. Jednostavnije rečeno u ovakvim organizacijama ne postoji izvršni direktor ili neko drugo regulatorno tijelo koje bi moglo kontrolisati pojedine aktivnosti na platformama za razmjenu valuta.

Kada se odlučite za platformu na kojoj ćete obaviti razmjenu na red dolaze neke osnovne informacije koje morate upisati. Sve zavisi od platforme, negdje to uključuje slike lične karte ili vozačke dozvole. Također neki traže i podatke o vašem izvoru financija. No, sve zavisi u regiji u kojoj živite i njenim zakonima. Na svim platformama postoji i detaljno objašnjenje kako kupiti bitcoin.

Kupovina bitcoina

Kada ste ispunili navedene važne prve korake na red dolazi kupovina bitcoina. Tržište za kupnju se razvija velikom brzinom. Danas možete u par minuta kupiti bitcoin. Naravno, uvijek mora postojati dodatna provjera jer ipak se radi o ozbiljnoj investiciji. Kupovinu možete ostvariti na brojnim stranicama, a najpopularnija je coinbase.

Na coinbase-u možete kupiti i druge kriptovalute poput litecoin-a ili etherium-a. Ono što je čini popularnim izborom za kupovinu kriptovaluta jeste da vrlo lako možete povezati se sa svojim bankovnim računom. Prilikom kupnje coinbase uzima oko 0.5 % provizije, sve naravno zavisi od iznosa kojeg kupujete.

kako kupiti bitcoin i sigurno ga čuvati?
Bitcoin se čuva u walletu, a to može biti i na mobitelu.

Cijena bitcoina

Informacija koja sve zanima uz kako kupiti bitcoin je i cijena bitcoina. Poput bilo koje valute, digitalne ili realne, one se konstantno mijenjaju. Nekada vrijednost bitcoina može porasti, poput prošle godine kada je cijena dosegla do 18,353$.

Zasigurno da je globalna pandemija uticala na veći porast vrijednosti bitcoina. Danas za 100 $ USD možete kupiti 0,0019 bitcoina. U ovom trenutku 1 bitcoin vrijedi cca 58,000 američkih dolara. Dakle, kao što možete vidjeti radi se o vrlo ozbiljnoj investiciji za koju morate biti spremni na promjenljivost tržišta. Postoje i razne druge kriptovalute koje su danas interesantne investitorima.

”Skladištenje” bitcoina

Nakon kupovine bitcoina važno je izabrati sigurno mjesto za njegovu pohranu. Posjedovati kriptovalute izvan razmjene u osobnom novčaniku osigurava da samo vi imate kontrolu nad kupljenim kriptovalutama. Sigurna pohrana vam omogućuje da vaš novac bude zaštićen od hakera.

Digitalni novčanici nude sigurno mjesto za vaš novac. Neki su samo orijentisani za bitcoin, dok postoje oni koji nude mogućnost pohrane raznih vrsta valuta. Svaka kriptovaluta mora se čuvati u svojem walletu, no neki omogućuju čuvanje više valuta.

Što se tiče odabira Bitcoin novčanika, imate brojne mogućnosti. Prva stvar s kojom morate biti upoznati kod kripto novčanika je koncept vrućih novčanika (mrežnih novčanika) i hladnih novčanika (papirnatih ili hardverskih novčanika).

Alternativni načini kupnje bitcoina

Iako razmjene poput Coinbase ili Binance su jedni od najpopularnijih načina kupnje Bitcoina, to naravno nije jedina metoda.

Postoji još nekoliko načina kako kupiti bitcoin, a jedan od alternativnih načina kupovine su bitcoin bankomati. Bitcoin bankomati djeluju kao osobne razmjene Bitcoina. Pojedinci mogu umetnuti gotovinu u uređaj i upotrijebiti ga za kupnju Bitcoina koji se zatim prenosi u siguran digitalni novčanik. Bitcoin bankomati postaju sve popularniji u svijetu, no mi još uvijek čekamo prvi bitcoin bankomat.

Podigni Svoj Biznis Na veći Nivo uz TNT Boost

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...