Izlazak novog albuma grupe Bon Jovi još uvijek na čekanju

Bon Jovi, američki kultni bend čiji je frontmen i tvorac imena Jon Bon Jovi, spreman je da oduševi svoje obožavatelje 15. studijskim albumom koji nosi naziv “Bon Jovi: 2020“. Potpuno nova ploča zapravo je nastavak njihovog albuma iz 2016. godine koji se zvao “Ova kuća nije na prodaju“. Novi projekat svjetlo dana trebao je ugledati još u maju 2020. godine, ali je odgođen zbog globalne pandemije.

Na službenom Twitter nalogu benda, još prije zvaničnog izlaska albuma u javnost, otkriveno je da su dvije nove pjesme ‘Do What You Can’ i ‘American Reckoning’ dodane na popis pjesama, dok su njihove prethodne dvije pjesme sa liste, ‘Luv Can’ i ‘Shine’ više nisu dio nove ploče.

Zamisao i koncept albuma “2020“

Kada je riječ o naslovu ‘Bon Jovi: 2020’, frontmen benda Jon Bon Jovi albumu je dao upravo taj naslov jer je imao jasnu viziju nakon albuma ‘Ova kuća nije na prodaju’ (2016) koja se bavila ličnim pitanjima i problemima, dok je drugi razlog zašto je odabrao baš to ime jer je 2020. američka izborna godina.

Sama naslovna strana omota albuma oslikava Jon Bon Jovia u crno-bijeloj tehnici sa glavom nagnutom naprijed, dok mu na odrazu u sunčanim naočalama može vidjeti američka zastava. Zanimljivo je da je ovo prva naslovnica albuma, od njihovog debitantskog albuma iz 1984., na kojoj je Jon Bon Jovi predstavljen bez članova svog benda.

Kako je tekao proces stvaranja

Snimanje albuma započelo je u subotu, 9. marta 2019. u Ocean Way Recording studiju u Nashvilleu. Tokom perioda od 11 dana u Nashvilleu, bend je snimio podlogu za čak 23 pjesme, od kojih je Jon Bon Jovi odabrao svojih omiljenih 10 i za te pjesme bend je snimio i vokale, gitaru, klavir, klavijature i udaraljke, kao i prateće vokale koje su pjevali svi članovi benda. Cijeli je album osmišljen kao jedinstvena cjelina, do detalja razrađena i svaka pjesma nosi posebnu priču svog nastanka uz posebnu svrhu.

Pjesma “Story of Love” govori o porodici i roditeljstvu Jona Bon Jovija, dok je numera “Lower the Flag” nadahnuta pucnjavom u Daytonu 2019. godine kada je Bon Jovi počeo pisati, a prvi nacrt pjesme nastao je u samo dva naredna dana. “Blood in the Water” pjeva o migrantima i borbama sa kojima se svakodnevno suočavaju.

 “Unbroken” Jon Bon Jovi je napisao za film “To be of service”, objavljen 2019. godine, a pjesma govori o vojnicima koji imaju PTSP i pisana je iz njihove tačke gledišta. Pjesma je osmišljena u svrhu odavanja počasti američkim veteranima i njihovoj službi, ali istovremeno govori i o stvarnosti njihovog svakodnevnog života i borbama kroz koje prolaze. Sama pjesma bila je prvi objavljeni singl uz video spot.

Bend i Island Records donirat će 100 posto neto dobiti od preuzimanja singla fondaciji Patriotic Service Dog Foundation. Ubistvo Georgea Floyda nadahnulo ga je da napiše “American Reckoning,”, a pandemija koja je uslijedila dala je priliku da napiše “Do what you can”.

„Do what you can“

Posebna priča vezana je za ovaj singl sa novog albuma grupe Bon Jovi, obzirom da je nastala u vrijeme pandemije. Ono što je čini posebnom, činjenica je da je u njenom pisanju učestvovala armija obožavatelja ovog američkog benda, nakon što je frontmen Jon Bon Jovi na svom Instagram profilu pozvao sve svoje pratitelje na učešće kako bi ih muzika spojila i olakšala dešavanja i životne promjene koje su se u tom periodu dešavale svuda u svijetu.

 Bon Jovi je na svom Twitteru rekao kako je uz pomoć društvenih mreža primio hiljade poruka i izvedbi strofa na temu “Do what you can”, a neke od njih je i sam probno otpjevao i objavio uz imena njihovih autora. Pjesma na koncu nastala iz priča i ispovijesti kroz šta su ljudi prolazili za vrijeme pandemije.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Ostali čitaju

Akta.ba proslavila poslovno punoljetstvo najboljom društveno-odgovornom proslavom

Akta.ba, vodeći poslovni portal u Bosni i Hercegovini, proslavio...

Popularne online kladionice u 2023. godini

Bet365 je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih online kladionica...

dm kampanja {ZAJEDNO} za bolje sutra 2023. – poziv za prijavu projekata

Od danas do 4. jula 2023. do 16 sati...

Prilika za mlade talente da dobiju posao u BBI banci

Bosna Bank International objavila je poziv za mlade talente,...

Oslobodite svoju strast za klađenjem s raznolikim inovacijama u ponudi online kladionica

U današnjem digitalnom dobu, online kladionice donose nevjerojatne inovacije...