back to top

Imperium Festival Bihać

Grad na Uni vam donosi ovo ljeto ogromnu količinu provoda i zabave.

Imperium Festival Bihać 2022. je pod motom Sloboda, te je jedan od događaja koji između ostalog promoviše Bihać i dovodi nove ljude u grad.

Bihać je svake godine na ljeto sve življi, a ovo ljeto će se održati najmanje 70 događaja iz raznih sfera.

Vaše bi ljeto moglo početi ili završiti u Bihaću, ako ste ljubitelji dobre zabave. provoda, ljudi.

Bihać ovo ljeto nudi mnoštvo sadržaja!

Već planirajte Imperium Festival Bihać, ali i saznajte koji vas to još događaji očekuju u Bihaću.

Evo gdje i kada  se održava Imperium Festival Bihać 2022.

Imperium Fesstival Bihać se održava na lokaciji Gradska otoka Bihać koja je smještena u samom srcu grada,  5. i 6. augusta 2022. godine.

Izbor Izvođača na Imperium Festivalu Bihać će vas oduševiti

 Među prvim potvrđenim izvođačima su Mahmut Orhan, Cristian Varela, Paolo Barbato i Bonjasky.

Mahmut Orhan je više puta nastupao u BiH. Bio je počasni gost na događaju Desant na Jajce 2021. godine.

imperium festival bihać
Imperium Festival Bihać

Prvi promo party za Imperium Festival Bihać 2022.

Prvi promo party održan je  u subotu 7. maja. u kultnom prostoru Kulturnog centra Bihać. Kao headliner je nastupao DJ Jock, predvodnik nove generacije DJa i producenata koji je rado viđen gost u cijeloj regiji.

Njegova izdanja vrte poznati svjetski glazbenici, a potpisuju etikete kao što su Suara, Intec Digital, Get Physical… Pored njega nastupaju i rezidenti Soundkeepersa: Irfan F., Moshpit, Inis, Herrer.

Odličan party očekuje vas na BiH Color Festivalu.

Saznajte detalje o ulaznicama za Imperium Festival Bihać 2022.

Pretprodaja za promo party iznosi10 KM, na dan partya cijena je 15 KM.

Pretprodajne ulaznice možete kupiti u restoranu Panache (Kod K.Kule)

Historija Imperium Festivala Bihać

Muzička  organizacija Soundkeepers koja stoji u pozadini festivala slavi 20 godina rada. 2006. po prvi put Imperium je zaživio medju zidinama “Starog grada Ostrožac” i do dana današnjeg se je održao kao izvorna ideja. Sam cilj Imperium festivala je da promovira historijske i kulturne baštine ovoga kraja. Festival je nastao kao odgovor na tadašnje kulturološke i glazbene razlike u ovom dijelu BIH i regije.

Kalendar ljetnih dešavanja u Bihaću 2022.

U Bihaću će se do septmebra održati ukupno 70 događaja, koji su predviđeni I predstavljeni u kalendaru ljetnih dešavanja u Bihaću

Turistička zajednica, Kulturni centar i Grad Bihać predstavili su Kalendar ljetnih dešavanja u Bihaću 2022. Najavljeno je više od 70 događaja, od muzičkih, kulturnih, sportskih pa do sajma ekologije.

Cilj je predstaviti Bihać kao jedno od najaktivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Sve manifestacije planirane u Bihaću od maja do septembra ove godine objedinjene su u jednu brošuru, odnosno Kalendar ljetnih dešavanja, koji su najavili predstavnici Turističke zajednice, Kulturnog centra i Grada Bihaća.

Neke od manifestacija na kojima se očekuje najviše posjetitelja su 16. Moto susret Stara Karabaja, 48. Internacionalna turistička Una regata, biciklistička trka Grand Prix Bihać, 24. Festival scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“, Avant i Una filmski festival kao i Imperium Festival.

Nova manifestacija ove godine je Bihać Summer Gigs, čiji je cilj promocija lokalnih muzičara i bendova, ali i određenih turističkih lokacija u Bihaću.

Prema najavi, Bišćane i goste očekuje ljeto bogato raznim sadržajima, od muzičkih, kulturnih, sportskih pa do sajma ekologije Ekobis.

Cilj je predstaviti Bihać kao jednu od najaktivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. Po svemu sudeći bit će to vruće ljeto u Bihaću, a svima preporuka, dođite u Bihać.

Imperium Brunch event 18 juni 2022.

U junu se održao Imperium Brunch Event 2022

Bajkoviti dvorac iznad rijeke Une i Bihaća, popularni Stari grad Sokolac, je bio  mjesto okupljanja 18. juna za sve one koji  su nestrpljivo čekali Imperium Festival i vrhunsku zabavu, ali i oduševljavajući prizor kulture i prirode u jednom!

Ovaj put predstavljen je  trenutno najveći izvozni i domaći muzički proizvod, a radi se o momcima koji stoje iza svih većih projekata na domaćoj elektronskoj sceni, dobitnici muzičke regionalne nagrade AMBASADOR, za sve vas ovoga puta neponovljivi dvojac AFTER AFFAIR

Ulaznice su  bile predviđene za ulazak i zabavu u Starom gradu Sokolac, kao i za after party.

imperium festival bihać
Imperium Festival Bihać

Imperium Festival Bihać 2021.

Šesto izdanje muzičkog festivala koji se svake godine održava u gradu na Uni.

2019. godine su  organizatori  predstavili ponajbolje regionalne izvođače koji kreiraju samu muzičko-elektronsku scenu posljednjih 30 godina, tačnije od njenih početaka.

2021. godine festival je bio preseljen u  veliku dvoranu KC-a. Takođe 2021. godine u u nešto skromnijem izdanju zbog kompletne situacije sa covid-19 pandemijom.

Mjesec Juli u gradu Bihaću je u znaku Imperium Festivala.

Pogledajte ko je sve nastupao 2021. godine na Imperium Festivalu:

30 i 31.7 2021 ,22.00h
Line up

  • SINISA TAMAMOVIC
  • MARY
  • OGI
  • EDUY
  • CHUBY
  • VALERIAN a.k.a ADRIAN VALERA
  • DAVOR B
  • HERRER
  • IRFAN F
  • INIS

Bihaćko Ljeto

U junu je počeo Festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”, koji garantuje uživanje u izvedbama eminentnih imena teatra i muzike u regionu.

Ove smo godine  u organizaciji su pripremili 13 predstava, dvije književne večeri i tri muzička koncerta.

O kompletnom programu su bili svi upoznati, ali dovoljno je spomenuti neka od imena koja dolaze ovog ljeta, a to su Sergej Trifunović, Zijah Sokolović, Vojo Brajović, Vili Matula, Amira Medunjanin, kao i bend Letu štuke –  riječi su direktorice Kulturnog centra Bihać Erne Begatović.

imperium festival bihać
Imperium Festival Bihać

Tradicionalni Moto susret ‘Stara Karabaja’, koja svake godine okupi hiljade motorista iz regiona – jedan je od događaja u Bihaću.

Također, tu je i biciklistička utrka ‘Grand Prix Bihać UCI’, koja će se ove godine bodovati i za plasman na naredne Olimpijske igre. Tu je I muzički festival ‘Bihać urliče’, te festival elektronske muzike ‘Imperium’, na kojem će ove godine gostovati svjetska zvijezda Mahmut Orhan.

U kalendaru ljetnih dešavanja u gradu na Uni posebno mjesto zauzima Internacionalna turistička Una regata, sa brojnim pratećim događajima.

Posebno interesovanje izazvao je i serijal nastupa domaćih muzičkih bendova na različitim gradskim lokacijama “Bihać summer GIGS”, dok se sve završava u septembru Međunarodnim sajmom ekologije “EKOBIS”.

Šta mogu očekivati svi oni koji  tokom  ljeta  2022. posjete Bihać?

Ovo ljeto donosi mnoštvo interesantnih dešavanja u  gradu, a čini nam se da ni kulturno-zabavni sadržaj nikad nije bio uzbudljiviji.

Također, u želji da ljeto bude ispunjeno, organizovano je  nekoliko koncerata na otvorenom u sklopu koncepta #BihacSummerGigs koji imaju tendenciju da postanu tradicija.

Kroz takav muzički program organizatori nastoje motivirati lokalne bendove da ih upoznaju na određenim, nekonvencionalnim, lokacijama u centru grada onda kada, po kalendaru, imaju prostora za organizaciju dodatnog sadržaja kako bi upotpunili sveukupni ljetni doživljaj za  posjetitelje.

Ljeto uz mnoštvo muzike, plesa, istraživanja, adrenalina i avanture.

Ostaje  da se  spomene kako će u sklopu Imperium Festivala nastupati poznati muzički producent i DJ, Mahmut Orhan.

Bihać će također, nakon prošlogodišnjeg Balkanskog prvenstva, ove godine biti domaćin još jedne važne brdsko-biciklističke utrke UCI C1 XCO, na kojoj se ujedno skupljaju bodovi za Olimpijske igre.

Organizatori  nastavljaju s otvaranjem  Starog grada Sokolac posjetiteljima, te će u cilju popularizacije unutar njegovih zidina ovog ljeta moći čuti kako zvukovi elektronske muzike, tako i zvukovi sevdaha.

Pored toga na rasporedu su motorijade, konjičke utrke, festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”, te pregršt drugih dešavanja koji će doprinijeti da s pravom svi mogu  kazati da će ovo biti najbolje ljeto ikad u gradu Bihaću.

Šta posjetiti tokom boravka u Bihaću?

Srednjovjekovni grad Sokolac

Kao i za svaki stari grad i utvrdu, za Sokolac se također vežu određene legende. Prema jednoj takvoj, koja se u narodu i dan danas prepričava, nastanak krajiških starih gradova vezuje se za jednog bogataša koji se zvao Dobriša i imao je tri kćerke – Biku, Soku i Vranu.

Bio je dobar čovjek i narod ga je zbog toga cijenio. Kada su mu kćeri odrasle i stasale za udaju, Dobriša je umro, a poslije njegove smrti kćeri su nastavile da žive po uzoru na njega, u dobru i čestitosti.

U znak sjećanja na svog oca, odlučiše na svome imanju podignuti tri gradića. Obzirom da su imale veliki posjed u Pounju, a stanovale u Dubrovniku, nekadašnjem gradu na desnoj obali Une, malo niže Bihaća, imale su poteškoća da očuvaju svoje imanje jer ih je napadao i imanje pokušavao oteti jedan nasilnik.

Ipak, uspjele su s njim da postignu dogovor i nastave u miru da grade tri grada kako su isprva i naumile.

Dalje legenda kaže da je Bika odabrala mjesto na lijevoj obali Une i tu podigla grad koji je po njoj dobio naziv Bikće, iz kojeg je kasnije nastalo Bišće, da bi na kraju grad dobio ime koje i danas ima, a to je Bihać.

Soka je odabrala istočnu stranu i na visokom brdu prepunom stijena izgradila grad koji je po njoj dobi ime Sokolac. Najmlađa sestra Vrana je nadomak današnjeg naselja Ćukovi sagradila gradić koji je po njoj dobio ime Vrnograč.

Bihaće je smješten na rijeci Uni, Bihać i njegova okolina danas privlače veliki broj turista svojim kulturnim i prirodnim ljepotama.

Za kraj predlažemo da posjetite I mjesta poput Ostrovica, vodopad Martin Brod i Štrbački buk, kompleks nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, avanturističke aktivnosti poput raftinga na Uni ili romantičnog ručka na unskim lađama, vožnje kajacima, srednjovjekovni grad Ključ, drvena džamija u Bužimu, grad Ostrožac kod Cazina, Grad Velika Kladuša, vodopad Blihe u blizini Sanskog Mosta, Bobijaško oko, divni prizori u Bosanskoj Krupi, Otoci, Krušnicu – pritoku Une, do mnogih drugih prirodnih ili kulturno-historijskih znamenitosti koje ovo  područje čini bogatim i interesantnim.

Mi vjerujemo da ćete imati najbolje ljeto ikad upravo u Bihaću.

Preporučujemo da pročitate:

Ostali čitaju

(FOTO) dm dialogicum Sarajevo / Za kraj godine dm u znaku dijaloga

Na novogodišnjem druženju s medijima, održanom 22.12.2022,  kompanija dm...

Telemach BH nastavlja sa podrškom Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine

Saradnja Telemach BH i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine,...

Tuzlanski muzički dvojac osvaja srca, izdali pjesmu koja budi nostalgiju za devedesetima

U srcu Tuzle, dvojica strastvenih kantautora, Almir Gabrić Gabra...

Vikend akcija u Bingu, čekaju vas odlične cijene

Vikend akcija u Bingu Od četvrtka pa sve do nedjelje...

Male biznis ideje za 2023. Od organizovanja putovanja do kafe za ponijeti

Poslovne ideje za 2023. gdje možete postati sam svoj...