back to top

Ed Sheeran – od sviranja u barovima do ispunjenih velikih svjetskih arena

Poznati pjevač Ed Sheeran još od malih nogu imao je posebnu ljubav prema muzici

Ed Sheeran rođen je 17. februara 1991. godine u Halifaxu, gradiću koji se nalazi u zapadnom Yorkshiru.  Poznati pjevač je oduvijek imao posebnu ljubav prema muzici. Sherran je sa čak četiri godine počeo pjevati u lokalnom crkvenom zboru. S jedanaest godina počinje svirati gitaru, a talenat za pisanje pjesama otkrio je u srednjoj školi.

Edovi roditelji su tokom čitavog djetinjstva pružali podršku njemu i bratu Mathhewu koji danas radi kao skladatelj. Majka Imogen je jednom vrijeme radila u umjetničkoj galeriji Manchester City, a otac kao kustos u Cartwright Hallu u Bradfordu. Roditelji su porijeklom iz Londona dok su djed i baka s očeve strane porijeklom Irci.

U jednim od školskih izvješća Eda nazivaju nevjerovatno talentiranim. Kao tinejdžer primljen je u Nacionalno pozorište mladih u Londonu. Također, 2007. godine uspješno je prošao audiciju za Omladinsko muzičko pozorište i pridružio se njihovoj produkciji Frankensteina u Plymouthu.

Ed Sheeran je sponzor Omladinskog muzičkog pozorišta u Velikoj Britaniji i pristupa muzici gdje je studirao razvoj umjetnika.

Uz pomoć repa prestao je mucati

Ed često navodi da je zahvaljujući rep muzici prestao mucati, posebno slušajući Eminemov album Marshall Mattters. Ističe da mu je ovo bio jedan od prijelomnih momenata u karijeri i životu.

Bio je fasciniran Eminemovim vještinama brzog repanja, te je ubrzo i on naučio sve pjesme na albumu napamet. Zbog toga smatra da mu je ovo pomogla da umanji govornu manu.

Utjecaj hip hop muzike osjeti se i dan dans u njegovim pjesmama. Osim odličnog glasa, Ed ima poseban smisao za flow i metriku što je posebno važno da svaki reper posjeduje.

Osamnaest godina kasnije Ed je imao priliku surađivati sa svojim idolom iz djetinjstva Eminemom. Sheeran je bio gost na jednoj od Eminemovih pjesama koja se zvala River.

Naravno i ova pjesma je bila sedmicama prva na svim ljestvicama.

Svirao je u svim barovima u Engleskoj

Put do zvijezda i rasprodanih koncerata zasigurno nije bio lagan. Kada je odlučio slijediti svoje snove ispisao se iz škole i zaputi se u London. U periodu od 2008. do 2010. godine gostovao je u skoro svim barovima u Engleskoj.

U tom razdoblju znao je imati čak 12 nastupa sedmično. Ed navodi da tada nije imao stan i da je spavao na kaučevima stranaca ili na ulici. Jednom je prespavao u tunelu ispred Buckinghamske palače, a šest godina kasnije odsvirao je koncert za jubilej kraljice Elizabete.

ed sheeran
Prvi album +

Ed je jedno vrijeme svoju novu muziku i obrade pjesama objavljivao na platformi YouTube koja je u tom momentu postajala sve popularnija. Iz tog razloga Ed je skupio veliki broj fanova koji su sa nestrpljenjem čekali prvi album.

Većina priča o uspjehu poznatih veže jedna ista stvar odlazak u Los Angeles. U jednom trenutku Ed je shvatio da ne može upotpunosti ostvariti svoj san ukoliko se ne zaputi u Ameriku.

Bez ikakvih konkretnih planova talentirani mučar odlazi u LA gdje je slao bilo kome svoje pjesme. U moru osoba kojima je poslao svoje pjesme jedino se Jamie Foxxu dopao njegov glas. Ubrzo nakon toga Jamie poziva Eda da gostuje u njegovoj radijskoj emisiji.

 Nakon što su se upoznali Jamie je odlučio Eda ugostiti u svojoj kući i nakon 6 sedmica Ed potpisuje ugovor sa Atlantic Recordsom.

Prvi album +

Prvi studijski album + objavljen je 9. septembra 2011. godine i bio je veoma uspješan. Za pjesmu The A Team dobio je nagradu Ivor Novello za najbolje uglazbenu pjesmu i najbolji tekst.

Sljedeća godina je također bila veoma uspješna za riđokosog muzičara. 2012. godine osvojio je Brit Award za najboljeg britanskog muškog solo umjetnika. Iste godine napisao je pjesme za album benda One Direction, te je bio gost na albumu Red pjevačice Taylor Swift.

Pjesma I see fire imala je značajan uspjeh. Skladao je posebno za soundtrack filma Hobit: Smaugova pustoš.

2014. godine nominiran je za prestižnu nagradu Grammy u kategoriji najbolji novi muzičar.

Diskografija

Studijski albumi

+ (2011.)

x (2014.)

÷ (2017.)

EP

The Orange Room (2005.)

Ed Sheeran (2006.)

Want Some? (2007.)

You Need Me (2009.)

Let It Out EP (2010.)

Loose Change (2010.)

Songs I Wrote with Amy (2010.)

Live at the Bedford (2010.)

No. 5 Collaborations Project (2011.)

One Take EP (2011.)

iTunes Festival: London 2011 (2011.)

Thank You (2011.)

The Slumdon Bridge [sa Yelawolfom] (2012.)

iTunes Festival: London 2012 (2012.)

Ostali čitaju

Šta je Dedicated Server? 10 Prednosti dedicated Servera

Dedicated server je računalni sustav koji pruža resurse, prostor...

Hera predstavio novi singl ”Dođe takvo vrijeme” (VIDEO)

Poslušajte novu pjesmu tuzlanskog pjevača Adnan Hadžibegić Hera predstavio je novi...

Počeo Telemach Children Speed Camp: Četiri dana treninga i predavanja zatim takmičenje Super G U14 i U16

U organizaciji Skijaškog kluba Olimpic iz Sarajeva, na Bjelašnici...

USAID Turizam i Addiko Bank Sarajevo održali radionicu u Međugorju

Kako mala i srednja preduzeća mogu osigurati bolji pristup...

Pametni satovi TOP 5 savjeta za korištenje

Pametni satovi su postali sastavni dio svakodnevnog života mnogih...