Biografija Adam Levine – talentirani pjevač koji plijeni pažnju izgledom i glasom

Pjevač koji je omiljen kod žena ne samo zbog izgleda već i zbog glasa

Biografija Adam Levine

Muzičar Adam Levine rođen je 18. marta 1979. godine u Los Angelesu, California, SAD. Njegovo djetinjstvo nije bilo savršeno. Kada je imao 7 godina roditelji su mu se razveli. Radnim danima bio je kod majke, dok je vikendima odlazio kod oca. Adam ima jednog brata Michaela i dvije polusestre Juliju i Lizu, te polubrata Sama.

Adam Levine ističe da je majka najviše zaslužna za njegovu ljubav prema muzici i opisuje porodicu veoma muzikalnom. Njegovi idoli su bili  Simon & Garfunkel, Fleetwood Mac, i  The Beatles za koje smatra da su imali utjecaja u oblikovanju muzičara kakav je danas.

Svoje buduće kolege iz benda je upoznao u školi. Adam je bio veoma nestašan tinejdžer koji nije volio pravila. Zbog toga nije volio mnogo ići u školu i učiti, njegova jedina zanimacija je bila muzika.

biografija adam levine

Kara’s Flowers

Kara’s Flowers bila prethodnik, pretača poznatog benda Maroon 5. Adam je upoznao Jessija, Ryana i Mickeya u školi, te su u februaru 1994. godine oformili bend pod nazivom Kara’s Flowers. Godinu dana nakon, 1995. godine prvi put su nastupili zajedno kao bend.

Levine je u bendu svirao gitaru i pjevao, što je naravno i dan danas ostalo u Maroon 5. Put do uspjeha je počeo 1997. godine kada su potpisali ugovor sa Reprise Recordsom.

Bend je iste godine snimio album koji nije bio mnogo uspješan. Nakon što je ugovor istekao sa diskografskom kućom Reprise Recordso Adam odlazi na koledž.

U ovom periodu članovi benda Kara’s Flowers prave pauzu i razilaze se.

Formacija benda Maroon 5 i njihov planetarni uspjeh

Tek 2001. godine svi članovi benda Kara’s Flowers se ponovo okupljaju.

Bend je eksperimentisao sa više muzičkih žanrova poput folka i country muzike. Probali su sa različitim stilovima, dok nisu shvatili da muzika utemeljena na groove-u je njihov najbolji izbor za žanr.

” Dosadilo nam je da budemo tipični rock ‘n’ roll bend. Shvatili smo da trebao gledati u drugom smjeru za muzičku  inspiraciju. ”

Poput svakog benda koji se bori postane popularan, Maroon 5 je više puta bio odbijen od raznih diskografskih kuća. Dobijali su odbijenice sve dok ih nije zapazila diskografska kuća Octone Records. Na prijedlog njihovih saradnika,  bendu se pridružuje peti član James Valentine. Također, tada odlučuju da će se bend zvati Maroon 5.

2002. godine izdan je njihov prvi album pod nazivom Songs about Jane – ime Adamove cure s kojom je tada bio 6 godina. Ovaj put album je privlačio pažnju i uskoro se prodalo preko 10 miliona kopija albuma.

Prva velika značajna nagrada koju je bend dobio bio je Grammy za najboljeg novog izvođača 2005 godine.

Naredne godine dobili su još jednog Grammya za najbolji Pop nastup od dvojca ili grupe. Ovaj put nagrađeni su zbog pjesme This Love.

Drugi album Maroon 5 izašao je 2007 godine pod nazivom It won’t be soon before long.

Nakon objavljivanja drugog albuma, bend je zabilježio još veći uspjeh i popularnost te odlaze na turneju. Treći album je izašao 2012 godine pod nazivom Hands all over koji nije bio mnogo uspješan kao prethodna dva.

Iako album nije bio toliko popularan, pjesma Moves like Jagger osigurala im je prvo mejsto na ljestvici.

Singl je postao svjetski uspjeh i bio je deveti najprodavaniji digitalni singl u 2011. s prodajom od 8,5 milijuna primjeraka, a od 2012. osmi najprodavaniji digitalni singl svih vremena. Levine je kasnije pjesmi pripisao da jepotpuno oživjela bend.  

Maroon 5 je imao razne kolaboracije sa drugim pjevačima poput Alicie Keys, Lil Waynea, Joe Pescia i drugih.

biografija adam levine

Adam Levine i ljubavni život

Adam Levine 2012 godine upoznao je Behati Prinsloo jednog od poznatih Viktornijih modela. Par je svoju ljubav krunisao 2014.  godine i imaju dvije kćerke Dusty Rose i Gio Grace.

Adam Levine se okušao i u glumačkim vodama 2012. godine kada se pojavio u seriji American Horror Story. 

Bio je član žirija u američkom showu The Voice. Atraktivni Adam Levine je 2012 godine proglašen najzgodnijim muškarcem na svijetu.

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...