Tina Turner prodala prava na svoju muzičku karijeru i pjesme

Tina Turner prodala je prava na svoj muzički katalog u trajanju od šest desetljeća, uključujući hitove poput What’s Love Got To Do With It i Private Dancer, muzičko -izdavačkoj tvrtki BMG

“Kraljica rock’n’rolla” prodala je dionice svojih pjesama, kao i korištenje njenog imena i lika u najvećem ugovoru sklopljenim s jednim umjetnikom u historiji BMG -a. Uključeni iznosi nisu objavljeni.

Turner (81) je posljednja u nizu velikih umjetnika koji su uspjeli unovčiti rastuću vrijednost evergreen hitova u eri streaminga, slijedeći trag ugovora Boba Dylana vrijednog 300 miliona dolara s Universal Music -om i dogovora Neila Younga s muzičkom tvrtkom Hipgnosis.

Streaming revolucija stvorila je zlatnu groznicu za autorska prava umjetnika, a za ostarjele zvijezde to je postalo sve važnijim dijelom planiranja vlasništva.

Turner, koji će nakon dogovora nastaviti saradnju sa Warner Music-om, priznala je potrebu planiranja. “Kao i svaki umjetnik, zaštita mog životnog djela, moje muzičke baštine nešto je lično”, rekla je. “Uvjerena sam da je s BMG -om i Warner Music-om moj rad u profesionalnim i pouzdanim rukama.”

U decembru je Dolly Parton, čiji iznimno vrijedan portfelj pjesama uključuje I Will Always Love You, i 9 to 5, rekla da razmišlja o prodaji svojih 3.000 prava za pjesme “iz poslovnih razloga, planiranja imovine i porodičnih stvari”.

BMG, dio medijskog konglomerata Bertelsmann, koji je vlasnik paneuropske televizije RTL i izdavača Penguin Random House, već zastupa ili posjeduje prava u radu zvijezda, uključujući Micka Jaggera i Keitha Richards, Johna Lennona i Ringa Starra, Micka Fleetwooda, Iron Maiden, Kurt Cobaina i Davida Bowieja.

“Muzičko putovanje Tine Turner inspiriralo je doslovno stotine miliona ljudi diljem svijeta i nastavlja dopirati do nove publike”, rekao je Hartwig Masuch, izvršni direktor BMG -a. “Čast nam je preuzeti posao upravljanja muzičkim i komercijalnim interesima Tine Turner.”

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Ostali čitaju

Akta.ba proslavila poslovno punoljetstvo najboljom društveno-odgovornom proslavom

Akta.ba, vodeći poslovni portal u Bosni i Hercegovini, proslavio...

Popularne online kladionice u 2023. godini

Bet365 je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih online kladionica...

dm kampanja {ZAJEDNO} za bolje sutra 2023. – poziv za prijavu projekata

Od danas do 4. jula 2023. do 16 sati...

Prilika za mlade talente da dobiju posao u BBI banci

Bosna Bank International objavila je poziv za mlade talente,...

Oslobodite svoju strast za klađenjem s raznolikim inovacijama u ponudi online kladionica

U današnjem digitalnom dobu, online kladionice donose nevjerojatne inovacije...