Tina Turner prodala prava na svoju muzičku karijeru i pjesme

Tina Turner prodala je prava na svoj muzički katalog u trajanju od šest desetljeća, uključujući hitove poput What’s Love Got To Do With It i Private Dancer, muzičko -izdavačkoj tvrtki BMG

“Kraljica rock’n’rolla” prodala je dionice svojih pjesama, kao i korištenje njenog imena i lika u najvećem ugovoru sklopljenim s jednim umjetnikom u historiji BMG -a. Uključeni iznosi nisu objavljeni.

Turner (81) je posljednja u nizu velikih umjetnika koji su uspjeli unovčiti rastuću vrijednost evergreen hitova u eri streaminga, slijedeći trag ugovora Boba Dylana vrijednog 300 miliona dolara s Universal Music -om i dogovora Neila Younga s muzičkom tvrtkom Hipgnosis.

Streaming revolucija stvorila je zlatnu groznicu za autorska prava umjetnika, a za ostarjele zvijezde to je postalo sve važnijim dijelom planiranja vlasništva.

Turner, koji će nakon dogovora nastaviti saradnju sa Warner Music-om, priznala je potrebu planiranja. “Kao i svaki umjetnik, zaštita mog životnog djela, moje muzičke baštine nešto je lično”, rekla je. “Uvjerena sam da je s BMG -om i Warner Music-om moj rad u profesionalnim i pouzdanim rukama.”

U decembru je Dolly Parton, čiji iznimno vrijedan portfelj pjesama uključuje I Will Always Love You, i 9 to 5, rekla da razmišlja o prodaji svojih 3.000 prava za pjesme “iz poslovnih razloga, planiranja imovine i porodičnih stvari”.

BMG, dio medijskog konglomerata Bertelsmann, koji je vlasnik paneuropske televizije RTL i izdavača Penguin Random House, već zastupa ili posjeduje prava u radu zvijezda, uključujući Micka Jaggera i Keitha Richards, Johna Lennona i Ringa Starra, Micka Fleetwooda, Iron Maiden, Kurt Cobaina i Davida Bowieja.

“Muzičko putovanje Tine Turner inspiriralo je doslovno stotine miliona ljudi diljem svijeta i nastavlja dopirati do nove publike”, rekao je Hartwig Masuch, izvršni direktor BMG -a. “Čast nam je preuzeti posao upravljanja muzičkim i komercijalnim interesima Tine Turner.”

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...