Ovo su dokumentarni filmovi koji će se prikazati na 9. TFF-u

Svi filmovi moći će se pogledati na online platformi www.tuzlafilmfestival.com od 16. do 20. oktobra

Iako u online izdanju, 9. Tuzla Film Festival i ove godine donosi bogat filmski sadržaj, pa tako će se za vilu Tuzla Film Festivala u kategoriji dokumentarnih filmova po izboru selektora TFF-a takmičiti deset dokumentaraca iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Brigada – priča o vojvođanskoj Petefi-brigadi

Film se bavi istorijom jedine Mađarske antifašističke jedinice u 2. svjetskom ratu koja je bila formirana od vojvođanskih Mađara pri kraju 2. svjetskog rata. Reditelj: Ferenc Lavr.

Crveni Barjak

Tema filma „Crveni barjak“ je istraživanje revizije jugoslovenskog i ljevičarskog naslijeđa u Srbiji, od devedesetih godina (kada su na vlast došle anti-socijalističke političke snage) do danas, ali i revizije prethodne istorije, prije Drugog svjetskog rata, od strane pobjedničkih, partizanskih snaga. Reditelj: Vladimir Paunović.

IN THE FLATLAND’S VALLEYS

Selo, predstavljeno putovanjem kroz san mlade djevojke koja nas vodi kroz skrivena područja nepregledne ravnice s mnogo dolina, podsjeća nas na običaje, kulturu i tradiciju koje namjerno ili slučajno zaboravljamo. Hoćemo li sačuvati ili zanemariti svoje kulturno nasljeđe, ostaviti ga da propadne i nestane, pitanje je svima nama. Reditelj: Bojan Vojnov.

Ognjilo

Ognjilo (čekmek), starinski upaljač, jeste simbol jednog načina življenja. Junak filma, starovremski gorštak, živi svoj teški, tihi i dostojanstveni život, srođen sa krševitim okruženjem. Reditelj: Vladimir Perović.

Playing With Concrete

Nova Gorica je dizajnirana prema principima modernističke arhitekture, zasnovane na ideji zajedničkog prostora. Kratki dokumentarni film prati pripreme za obnovu kvarta u kojem su igrališta s jedinstvenom betonskom opremom ili pusta ili propadaju. Šta će biti s njima? Da li su se promijenili samo načini igre ili se promijenio i naš odnos prema svijetu i drugim ljudima? Reditelj: Fabris Šulin.

Pouke o čovječnosti

Pakrački branitelji su zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice u humanitarnoj evakuaciji koja je organizirana i provedena u večeri 29. septembra 1991. godine, od sigurne smrti spasili tristotinjak bolesnika pakračke bolnice, od čega su većinom bili bolesnici srpske nacionalnosti sa odjela psihijatrije. Reditelj: Branko Ištvančić.

Ptice ne plaču

Dok sam putovao do bake kako bih joj pomogao u berbi lješnjaka, sjećaju me se djetinjstva. Posao nije naporan, ali misli dok radim jesu. Moram se suočiti s traumama koje imam i posljednji, iskreni razgovor s dragom koju sam tragično izgubio. Rediteljice: Yuliya Kogol, Lúa López Ribes.

Split Screens

Esejistički dokumentarni film o mediteranskom gradu Splitu. Film stavlja u fokus dva simbola grada – patrona grada sv. Dujma i njegovog krvnika, ujedno i utemeljitelja grada – rimskog cara Dioklecijana. Sukobljavajući svečanosti koje se slave u čast obojice, film otvara pitanje o identitetu grada kroz dualnost koja je jedinstvena u svijetu upravo zbog činjenice da se među građanima gotovo jednako časte žrtva i njegov progonitelj. Reditelj: Bruno Pavić.

Korijeni

Dok sam putovao do bake kako bih joj pomogao u berbi lješnjaka, sjećaju me se djetinjstva. Posao nije naporan, ali misli dok radim jesu. Moram se suočiti s traumama koje imam i posljednji, iskreni razgovor s dragom koju sam tragično izgubio. Reditelj: Stefan Tomić.

Zašto mama vazda plače?

“Bilo mi je dovoljno da dan i noć razmišljam o tebi” – Ena otkriva ljubavna pisma roditelja. Slali su jedni drugima pisma dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – Bosni i Hercegovini. Rediteljica: Karmen Obrdalj.

Ostali čitaju

Najbolje muzičke aplikacije i playliste za duga putovanja

Muzika je postala sastavni dio života skoro svakog od...

Zašto čitati biznis vijesti ? 5 RAZLOGA

Kao mladi profesionalac, ako se želite izdvojiti iz konkurencije,...

Izlazak novog albuma grupe Bon Jovi još uvijek na čekanju

Bon Jovi, američki kultni bend čiji je frontmen i...

Madonna režira biografski film o vlastitom životu i muzici

Kraljica popa, Madonna režirat će biografski film o vlastitu...

Faithless izbacuje novi album nakon 10 godina!

''All Blessed'' naziv je novog albuma britanskog elektronskog benda...