back to top

Njegove pjesme pjevaju “Manijaci” i “Horde zla”/ Dujmiću posthumno dodijeljen Medaljon grada Sarajeva

Predstavnici Udruženja „Libertas“ i Udruženjae „Facultas za prosperitet mladeži“ iz Sarajeva prisustvovali su posljednjem ispraćaju svog dugogodišnjeg saradnika i prijatelja Rajka Dujmića, koji je 17. avgusta 2020. godine održan na Krematoriju u Zagrebu u krugu porodice te velikog broja prijatelja, kolega i vjernih obožavatelja, stoji u zajedničkom saopćenju ovih udruženja…

Predstavnici ova dva udruženja jučer su u Zagrebu posjetili porodicu Rajka Dujmića. U znak zahvalnosti za njegove nastupe na Festivalu božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić“ i drugim manifestacijama u Sarajevu, te njegov sveukupni muzički angažman, Rajku Dujmiću je posthumno dodijeljen Medaljon Grada Sarajeva.

Posjeta porodici
U ime porodice Medaljon Grada Sarajeva primila je Rajkova supruga Snježana Šimek-Dujmić, a predao joj ga je dr. sc. Marijo Pejić, autor i utemeljitelj festivala „Kao nekad pred Božić“ – Sarajevo. Na službenoj stranici Grada Sarajeva i u bosanskohercegovačkim medijima, izraze saučešća Dujmićevoj obitelji i suradnicima uputio je dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić, istaknuvši da je Rajko Dujmić bio opčinjen Sarajevom i da za svoje nastupe u glavnom gradu BiH gotovo nikada nije tražio naknadu.

Sarajevu će nedostajati Rajko, kojeg je sarajevska raja izuzetno cijenila i voljela, kazao je Ivica Šarić.

Nakon svog posljednjeg nastupa na festivalu „Kao nekad pred Božić“ u Sarajevu, Rajko Dujmić je za magazin „Azra“ izjavio sljedeće:

Moram priznati da u Zagrebu nemam prijatelje kao što ih imam u Sarajevu. Tu je moja teta Nata Vitas živjela i umrla, tako da sam za ovaj grad vezan i porodično i prijateljski. Nije meni važno koliko me netko voli, već koliko me netko razumije, a mislim da me sarajevska publika razumije.

Podsjetimo, Rajko Dujmić je slovio za jednog od najznačajnijih muzičara u regiji i Evropi. Ostavio je neizbrisiv trag i na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni, sarađujući s Jadrankom Stojaković, Nedom Ukraden, grupom „Nervozni poštar“, Senadom od Bosne, Dinom Merlinom, Ismetom Dervoz, Ivicom Šarićem i mnogim drugima.

Evropska nagrada
Za muziku u reklami „TOPS – keks“ (jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih konditorskih proizvoda), 1987. godine je dobio prvu nagradu za muziku na Evropskom takmičenju propagandnih uradaka. Autor je aranžmana za pjesmu „Što te nema“, u izvedbi Jadranke Stojaković, koja je u Japanu prodana u višemilionskom tiražu. U toj pjesmi Dujmić je na frulici odsvirao neodoljivu uvodnu melodiju, na čemu mu je čestitao i jedan od najboljih izvođača bosanskohercegovačke sevdalinke Himzo Polovina.

Godinama je Rajko Dujmić učestvovao na sarajevskim festivalima „Vaš šlager sezone“, „Forte“, „Kao nekad pred Božić“ i „Lino-Fest“, na kojima je osvajao nagrade. Zadnjih 25 godina je intenzivno i uspješno sarađivao sa sarajevskim producentom Marijom Pejićem i Udruženjem „Libertas“, učestvujući na mnogobrojnim muzičko-scenskim i humanitarnim manifestacijama u Sarajevu i BiH.

Bosanskohercegovačka javnost će ga pamtiti i kao autora muzike za službenu pjesmu u povodu dolaska pape Franje u Sarajevo pod nazivom „Mir vama“. Pjesme Rajka Dujmića prirasle su i srcima ljubitelja fudbala u Sarajevu te su godinama neizostavni repertoar na stadionima FK „Željezničar“ i „FK „Sarajevo“ (pjesme „Košulja plava“, „Šuti, moj dječače plavi“ i „Za dobra stara vremena“).

U svojoj bogatoj karijeri, Rajko Dujmić napisao je više od 1800 pjesama, a prodao je 43 milijuna nosača zvuka. Dobitnik je diskografskih nagrada „Zlatna ptica“ i „Porin za životno djelo“. Jedini je eurovizijski pobjednik za bivšu Jugoslaviju s pjesmom „Rock me, baby“, a prema službenoj statistici kao autor se nalazi na 13. mjestu po uspjehu u povijesti Eurosonga (osvojio je i 4. mjesto s „Novim fosilima“ i 6. mjesto sa „Srebrenim krilima“). Institut hrvatske glazbe proglasio je njegovu grupu „Novi fosili“ za najtiražniju grupu u povijesti hrvatske (ex jugoslavenske) diskografije.

PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

Ostali čitaju

Saradnja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Addiko Bank Sarajevo

Danas je na Univerzitetu u Sarajevu – Ekonomskom fakultetu...

USAID Turizam i Addiko Bank Sarajevo održali radionicu u Međugorju

Kako mala i srednja preduzeća mogu osigurati bolji pristup...

Ogromno interesovanje izvođača i autora iz BiH za regionalni festival “Biser Jadrana”

Regionalni muzički festival „Biser Jadrana 2024“ objavio je konkurs...

Kako zaraditi novac online 2023.

U današnjem digitalnom dobu mogućnosti internetske zarade brojnije su...

Vikend akcija u Bingu, čekaju vas odlične cijene

Vikend akcija u Bingu Od četvrtka pa sve do nedjelje...