Najbolje muzičke aplikacije i playliste za duga putovanja

Muzika je postala sastavni dio života skoro svakog od nas

Napretkom tehnologije, postala nam je dostupnija nego ikad. Prošlo je vrijeme kupovine kaseta i CD-ova, rezanje muzike, prebacivanje na MP3 playere. Aplikacije koje na vaš telefon donose kataloge od po nekoliko miliona pjesama jedan su od najrasprostranjenijih načina distribucije muzičkih sadržaja i daju nam mogućnost da muziku slušamo u svako doba dana i noći, gdje god da se nalazimo.

Za mnoge aplikacije nije potrebno imati internet, već svoju omiljenu muziku možete pripremiti unaprijed. Striming aplikacije su idealne da prekratite neko dugo putovanje, pogotovo ako putujete autobusom ili kombi prevozom do nekih udaljenih mjesta, ili čak u gradskom prevozu ili kad idete na trčanje. Mnoge aplikacije za slušanje muzike su besplatne, ali neki mobilni operateri nude pakete sa pristupom striming platformama sa kojima imaju ugovor. Svaka od njih vam može pružiti drugačije uživanje u muzici i pomoći da kreirate sopstvene plejliste, upoznajete nove muzičare, identifikujete pjesme, slušate strimovanu muziku i tražite radio stanice u vašoj blizni. Evo spiska najpopularnijih aplikacija.

Deezer

Deezer je jedna od najpopularnijih platformi za slušanje muzike. Ova platforma sadrži preko 73 miliona pjesama, koje korisnici mogu slušati koliko god i gdje god požele. Aplikacija vam omogućava da sva vaša muzika bude na jednom mjestu tako što vam daje mogućnost da pravite svoje muzičke zbirke, lične muzičke zapise u kojima se nova muzika sreće sa onom iz prošlosti, nabavite tekstove pjesama, pravite neograničene liste pjesama (ukoliko je u pitanju duga destinacija poput putovanja za Njemačku) i slično. Ako želite više mogućnosti, možete se besplatno pretplatiti i na premijum u trajanju od 30 dana i dobiti dodatne opcije kao što su bolji kvalitet zvuka, blokiranje reklama, slušanje muzike bez WIFI ili 4G interneta i druge pogodnosti.

Spotify

Još jedna veoma popularna striming platforma koja je relativno skoro došla na naše tržište. Spotify vam dozvoljava da pratite umjetnike i da sinhronizujete muziku sa svog desktop računara, a možete da kreirate i svoju radio stanicu koja će emitovati muziku koja vas zanima. Preko ove muzičke aplikacije možete naći besplatnu muziku tako što ćete pratiti top liste i nove hitove. U pretraživaču možete tražiti vaše omiljene muzičare i pjesme, a možete i da dodate svoje omiljene pjesme u biblioteku i da ih puštate koliko god puta želite. Preko aplikacije možete primati i obavještenja i biti u toku kada vaši omiljeni izvođači izbace novi album ili pjesmu. Aplikacija može biti instalirana i na Windows i Mac operativnim sistemima i povezana sa vašim kompjuterom. Osim muzike, Spotify vam omogućava da slušate i vaše omiljene podcaste.

iHeartRadio

Ukoliko ste ljubitelj radija, ovo je aplikacija za vas. Podržava razne uređaje, ima odlične opcije, pronalazi najbliže radio stanice veoma brzo i lako i što je najvažnije – nema reklama. Ova aplikacija vam omogućava da sami kreirate muzički sadržaj koji želite da slušate, pa tako možete birati da li želite da slušate alternativnu, klasičnu, rok, tehno muziku iz 80-ih, 90-ih i slično. Osim toga, iHeartRadio vam omogućava da slušate podcaste na gotovo 30 različitih tema. Aplikacija vam dozvoljava da podesite omiljenu radio stanicu i onda je automatski pušta kada uključite aplikaciju. Moguće je čak i podesiti alarm da vas obavijesti kada se nešto emituje što želite da čujete, a možete i podesiti alarm da isključi aplikaciju nakon određenog vremena. iHeartRadio prikazuje i tekstove pjesama koje slušate, kao i bigrafije umjetnika i opciju za dijeljenje sadržaja sa drugima.

SoundCloud

Ovo je muzička aplikacija koja sadrži milione audio zapisa koje su dodali razni korisnici, tako da možete pronaći muziku veoma talentovanih autora i izvođača koji još uvijek nisu stekli veliku popularnost, ali i afirmisanih autora. Platforma omogućava slušaocima da se direktno povežu sa autorima, da slušaju demo snimke, pjesme koje još nisu snimljene, podkaste i slično. Možete pretraživati muzičare, pjesme, pratiti druge korisnike i biti u toku sa sadržajima koje oni objavljuju. Mnogi korisnici objavljuju audio zapise duge i po nekoliko sati, sa kompilacijom raznih pjesama, tako da ćete sigurno naći neku plejlistu koja vam se sviđa. A uvijek možete napraviti svoju i slušati muziku online ili ofline.

Playo

PlaYo vam omogućava da slušate preko milion pjesama bez plaćanja i bez pauza za reklame. Sav sadržaj dostupan putem ove aplikacije je zapravo u vlasništvu SoundCloud-a. Ova aplikacija takođe pruža veliki izbor pjesama domaćih i sranih autora. Ne morate imati nalog da biste pristupili samom sadržaju, ali ga morate napraviti ako želite da koristite ostale pogodnosti ove platforme. Osim slušanja muzike, PlaYo vam daje mogućnost i da slušate omiljene radio stanice, kreirate svoje plejliste, pa čak i da formirate sopstvenu radio stanicu baziranu na pjesmama vaših omiljenih izvođača. Nakon minimizacije, možete ući u neku drugu aplikaciju ili nastaviti sa radom, a PlaYo će puštati muziku u pozadini.

Youtube Music

Youtube Music je najavljen 2018.godine, a početkom 2020. zamijenio je Google Music aplikaciju, koja je tada ugašena. U pitanju je relativno nova Google-ova usluga za strimovanje muzike, koja se fokusira samo na muzičke sadržaje na platformi za strimovanje video zapisa. Platforma omogućava da slušate pjesme, albume, plejliste, remikse i živa izvođenja pjesmama. U pitanju je besplatan servis, ali je problem što su reklame vrlo česte, nekad čak i prekidaju pjesmu. Postoji i premium verzija koja vam omogućava da nesmetano uživate u omiljenoj muzici, bez dosadnih reklama. Premium verzija vam omogućava i da izađee iz aplikacije, a da se muzika ne prekida i da skinete pjesme kako biste ih slušali bez internet konekcije. Prednost YT Music platforme je u tome što ne morate biti prijavljeni da biste joj pristupili i što je opcija pretrage poboljšana, tako da lakše stižete do sadržaja idealnog za vas. Osim toga, platforma je veoma jednostavna za upotrebu i algoritam redovno ažurira prvu stranu prema vašim preferencijama i muzici koju ste prethodno slušali. Sve aplikacije za slušanje muzike sa ove liste su besplatne i dostupne su na Google Play prodavnici ili App Store i kompatibilne su za Android i iOS operativne sisteme. Naravno, sve imaju i premium verzije koje daju dodatne pogodnosti, a obično su besplatne 30 dana. Ako ih do sada niste koristili, preporučujemo da ih sve isprobate.

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...

Top 10 muzičkih festivala u BiH koje morate posjetiti

Neka ovo ljeto bude u znaku muzike, dobre zabave...