Koja je najbolja turistička agencija na Balkanu?

Turistička agencija jedna je od najvažnijih organizacija u turističkom privatnom sektoru koja igra značajnu i presudnu ulogu u cjelokupnom procesu razvoja i promicanja turizma u zemlji.

To je turistička agencija koja bilježi i obrađuje sve atrakcije, pristupe, sadržaje i pomoćne usluge neke zemlje i predstavlja ih turistima. Zbog toga je turistička agencija poznata kao ‘graditelj imidža’ jedne zemlje. Ako se pitate koja je najbolja turistička agencija, nastavite čitati tekst.

Buduća putnička agencija je ona koja organizira putne karte (zračne, željezničke, cestovne i pomorske); putne isprave (putovnice, vize i drugi dokumenti potrebni za putovanje); smještaj, zabavu i ostale usluge povezane s putovanjima od glavnih dobavljača. Također može osigurati putno osiguranje, devize za putnike.

Historija turističkih agencija

Prvu svjetsku turističku agenciju osnovao je Thomas Cook 1845. godine u Engleskoj. Upotreba izraza putnička trgovina datira iz ranih godina 19. stoljeća, ali to ne bi smjelo zakloniti činjenicu da se ono što danas opisujemo kao putnička trgovina (poslovanje putničkih agencija i turističkih operacija) odvijalo mnogo ranije u  historiji.

Kroz historiju postojao je posrednik za putovanja koji je pomagao trgovcima koji su putovali zbog  trgovine i drugima koji su putovali u vjerske svrhe. Danas, najbolja turistička agencija će za vas isplanirati i organizirati cijelo putovanje.

Thomas Cook, kao tajnik udruženja South Midland, 1841. godine je organizovao putovanje vozom za 570 članova udruženja.

Eksperiment je bio uspješan i svi su bili oduševljeni. Thomas Cook radio je svoj posao na neprofitnoj osnovi. Ali, slučajno, to mu je dalo novu ideju i pretvorilo je u turističke ture.

blue sea under blue sky
Photo by Riccardo Bertolo on Pexels.com

Četiri godine kasnije 1845. osnovao je ‘Prvu svjetsku turističku agenciju’ za organizaciju izleta. Zahvaljujući ovom inovativnom pristupu, Thomas Cook poznat je kao pionir poslovanja putničkih agencija. Koordinirao je željezničke i parobrodske izlete po Engleskoj, Škotskoj i Evropi.

Međutim, željeznice su mu dale samo 5% provizije, što nije bilo dovoljno da podmiri njegove režije, pa je odlučio ovaj posao diverzificirati u obilazak.

1855. g. Cook započinje s paket aranžmanima. Vodio je prvu međunarodnu turneju na svijetu od Engleske do Pariza.

Obilježja i značaj turističke agencije

Najbolja turistička agencija brine o svojim putnicima i njihovom doživljaju putovanja. Neke najvažnije značajke i važnost poslovanja putničke agencije su sljedeće:

  • Važna poveznica između klijenata i glavnih dobavljača.
  • Osigurava brze putničke usluge.
  • Pruža autentične i pouzdane putne podatake.
  • Društveni kontinuirani proces.
  • Uspostavlja dobar odnos s klijentima i dobavljačima.

Danas su turističke agencije prepoznate kao vitalna komponenta putovanja i turizma i postale su sastavni dio turističke industrije u svijetu. Oni čine više od 90% međunarodnog i 70% domaćeg turističkog prometa

Nadalje, više od 60% svih prihoda putničkih agencija dolazi od poslovnih putovanja. Većina turističkih agencija prodaje komercijalna i rekreativna putovanja, ali postoji mnogo turističkih agencija koje su se specijalizirale samo za jedan ili drugi sektor.

Rad svake putničke agencije temelji se na opsegu njezinih aktivnosti i organizacijskoj veličini. Funkcije velikih turističkih agencija su obavljanje svih vrsta aktivnosti poput maloprodajne putničke agencije, veleprodaje i organizacija putovanja.

Najbolja turistička agencija

Jedna od, ako ne i najbolja turistička agencija je Way Out. Ona je prema zadovoljstvu putnika najtraženija turistička agencija je Way Out iz Beograda.

Way out agencija uspješno posluje više od jedne decenice. Njeni najpopularniji aranžman je putovanje za Egipat,koje je dostopuno toko cijele godine. Te mnogi izdvajaju upravo ovu agenciju kao odličan odabir ako želite posjetiti Egipat. 

Također, u ponudi agencije se nalaze i ostale daleke destinacije ali i one koje su nam blizu (ostatak Evrope).

Unatoč pandemiji koja je  zahvatila cijeli svijet i pauzirala potencijalna putovanja, Way out omogućila je svojim putnicima sigurnu i laganu proceduru za putovanje u ostatak svijeta.

Ostanite sigurni na putovanjima i obavezno poštujte sve propisane mjere, o kojima ćete biti obavješteni od strane agencije te se sami informirajte o mjerama u državama u koje putujete.

Ostali čitaju

Mostar Summer Fest

Ako ti treba dobra zabava onda je Mostar Summer...

Testovi ličnosti – pozitivne i negativne stvari

Testovi osobnosti neki su od najčešće korištenih testova poslodavaca....

Mahmut Orhan i Shouse su nova imena Sea Dance festivala

Mahmut Orhan, turski house producent i DJ čiji su...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz...