Kako su povezani oralno i sveukupno zdravlje?

Održavanje dobre oralne higijene je ključno ne samo za očuvanje zdravlja zuba i desni, već i za naše opšte fizičko blagostanje. 

Loša oralna higijena može dovesti do niza zdravstvenih problema koji mogu biti od manjih do ozbiljnih.

Jedno od najčešćih problema sa oralnim zdravljem je bolest desni, poznata i kao parodontitis. 

Paradontitis je upala desni uzrokovana nakupljanjem plaka, a ako se ne leči, može dovesti do gubitka zuba i oštećenja kostiju. Jedan od najčešćih simptoma upale desni je krvarenje desni.

Pacijenti koji imaju ugrađene zubne implante posebno bi trebalo da povedu računa o zdravlju svojih desni i oralnoj higijeni uopšte, jer upalni procesi mogu dovesti do otkaza implanta.

Uznapredovala, nelečena upala desni može prerasti u stanje koje se naziva ​gingivitis, stanje koje može biti prilično opasno po naše zdravlje.

Ali efekti čak i blagih oblika bolesti desni ne prestaju tu. 

Studije su pokazale da ljudi sa oboljenjem desni imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Veruje se da je veza posledica bakterija prisutnih u ustima koje mogu da uđu u krvotok i doprinesu stvaranju krvnih ugrušaka i upalnih procesa u telu.

Još jedan problem uzrokovan lošom oralnom higijenom je karijes. 

Karijes je uzrokovan nakupljanjem plaka na zubima, što dovodi do erozije, odnosno oštećenja zubne gleđi, čime se otvara put bolesti zuba.

Ako se ne leči, karijes može izazvati bol i nelagodnost, a u težim slučajevima može dovesti do gubitka ili loma zuba.

Dobro je poznato da loša oralna higijena može dovesti do lošeg zadaha. 

Manje je ipak poznato da loš zadah može biti znak drugih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, problemi sa jetrom ili stomakom.

Da biste sprečili ove zdravstvene probleme, važno je da praktikujete dobru oralnu higijenu tako što ćete redovno prati zube i koristiti zubni konac, koristiti sredstvo za ispiranje usta i posećivati stomatologa radi redovnih pregleda i čišćenja.

Kada se govori o redovnom pranju zuba, treba naglasiti da je važno da osim što je ono redovno traje i dovoljno dugo.

Opšta preporuka je pranje zuba dva puta dnevno po dva minuta, a električne četkice za zube sa tajmerom mogu pomoći u tome da pranje bude dovoljno dugo.

Studije nisu pokazale da je pranje zuba električnom četkicom efikasnije, ali može olakšati proces i učiniti ga zanimljivijim, posebno deci.

Poznato je koliko zdrava ishrana ima pozitivan uticaj na opšte zdravlje.

Kada govorimo o zdravlju zuba i usta, zdrava ishrana je pre svega ona koja sadrži malo šećera, a uključuje puno voća i povrća. 

Voće i povrće će zahvaljujući vitaminima i mineralima doprineti očuvanju zdravlja zuba i usta.

Dodatno, hrskavo voće i povrće, kao i namirnice bogate vlaknima doprineće uklanjanju ostataka hrane između obroka i time sprečiti pojavu plaka koji utiče na razvoj bolesti zubai desni.

Briga o našem oralnom zdravlju nije važna samo za lep osmeh, već je i od suštinskog značaja za naše celokupno fizičko zdravlje. 

Redovni pregledi i čišćenje zuba, dobra oralna higijena i zdrava ishrana su važni koraci u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih problema uzrokovanih lošom oralnom higijenom.

Pogledajte i ovo:

Ostali čitaju

Šta je TikTok?

U digitalnom dobu u kojem živimo, društvene mreže su...

Ko je Aleksandra Prijović, pjevačica koja je zaludila regiju

Aleksandra Prijović trenutno je top tema u regiji  nakon...

Promjena u Upravi Addiko Bank Sarajevo

Enver Lemeš, ugledni bankar sa bogatim iskustvom odlukom Nadzornog...

dm kampanja {ZAJEDNO} za bolje sutra 2023. – poziv za prijavu projekata

Od danas do 4. jula 2023. do 16 sati...

Najbolji savjeti za internet marketing

Internet marketing je vitalan alat za postizanje poslovnih ciljeva...