Kako bebe napreduju po mjesecima

Kako bebe napreduju po mjesecima je pitanje koje svakog roditelja muče. Pored genetskih na rast djeluje i niz uzajamno povezanih faktora iz okoline – nutritivni, endokrini, higijenske i psihosocijalne prilike, učestalost oboljevanja.

Savremena saznanja još uvijek ne daju objašnjenje za uzroke relativno velikih razlika u tjelesnoj visini zdrave dece istog uzrasta i pola, ranijeg početka puberteta i povećanja visine odraslih osoba. Danas još uvijek u brojnim kliničkim poremećajima nije utvrđen osnovni uzrok niskog rasta.

U našoj zemlji prosečna tjelesna masa muške novorođenčadi rođene u terminu iznosi 362,6 do 410 g, a dužina 51,4 +/- 1,6 cm; prosječna masa ženske novorođenčadi je 3474 +/- 360 g, a dužina 50,7 +/- 1,6 cm. Cjelokupni period postnatalnog rasta može se podijeliti na tri faze koje se nadovezuju jedna na drugu, a svaku odlikuju razlike u pogledu osnovnih činilaca koji određuju brzinu rastenja.

U nastavku ćete saznati više o tome kako bebe napreduju po mjesecima.

Dobivanje na težini

Dobivanje na težini je, dugoročno gledano, najbolji dokaz da beba prima dovoljno mlijeka. Međutim, treba znati da moguća mala odstupanja od vrijednosti koje predstavljaju prosjek ne moraju uvijek biti signal za uzbunu.

U tablici vam donosimo podatke sukladno Novim standardima dječjeg rasta Svjetske zdravstvene organizacije (izdane 2006. godine).

kako bebe napreduju po mjesecima
Kako bebe napreduju po mjesecima
kako bebe napreduju po mjesecima
Kako bebe napreduju po mjesecima

O krivuljama rasta i novim standardima dječjeg rasta SZO

Krivulje rasta mogu biti korisne za praćenje rasta djeteta, ali su daleko od savršenog načina praćenja rasta.

Dakle, ako je vaše dijete na 50. percentili krivulje težine, to samo znači da je 50% djece iste dobi lakše, a 50% djece teže od njega/nje. Ako je dijete na 10. percentili težine, to znači da je 10% djece iste dobi lakše, a 90% djece teže od njega/nje.

kako bebe napreduju po mjesecima
Kako bebe napreduju po mjesecima

Te krivulje nisu uzimale u obzir niti genetske predispozicije, ni etničke razlike, te uopće nisu bile pouzdane za isključivo dojenu djecu, kao ni onu djecu koja do 6. mjeseca života nisu započela s dohranom.

kako bebe napreduju po mjesecima
Kako bebe napreduju po mjesecima

Također, tablice i krivulje novih standarda dječjeg rasta uvažavaju razliku u porođajnoj težini među vršnjacima te činjenicu da svako dijete s obzirom na svoju porođajnu težinu ima i svoj vlastiti tempo rasta.

PREPORUČUJEMO: Odjeća za bebe: Najbolji bodići i benkice za novorođenčad |

Kako znati da je opće stanje djeteta dobro?

Bebina koža je mekana, elastična i vlažna. Ako ju pritisnete prstom i maknete ga, isti tren se vrati natrag u ružičastu boju. Oko očiju i usta koža je ružičasta i vlažna. Ovo su znaci da dijete dobiva dovoljno tekućine.

Nakon 3. ili 4. dana života dijete bi trebalo imati barem 6 mokrih pelena. Nakon što je sav mekonij izašao i stolica postala senfasta, sjemenasta i žuta, treba očekivati barem 3-4 pokakane pelene dnevno (veličine najmanje 2,5 cm).

Dijete se smatra budnim (živahnim) ako svaki dan postoji period kada uspostavlja kontakt očima s roditeljima, prati što rade, zanima ga okolina i oponaša izraze lica.

Velik broj majki misli da im dijete ne dobiva dovoljno mlijeka ako je nemirno i plačljivo. Međutim, to nikako nije pokazatelj problema s dojenjem. Dojena djeca mogu biti nemirnija, naročito u početku, jer na taj način osiguravaju sebi češća hranjenja.

Signali koji upućuju na moguće probleme i zahtijevaju nadzor liječnika su: mlitavost, letargija,slab plač, koža koja se ne vraća u ružičasto kad ju lagano stisnete, suha usta i oči, udubljena fontanela, vrućica.

Činjenice koje biste trebali znati o normalnom dobivanju na težini

Bez obzira jesu li dojena ili ne, djeca gube na težini prva 3-4 dana nakon rođenja zbog gubitka tekućine iz tkiva i zbog izlaska mekonija. Normalnim se smatra ako dijete izgubi 5-7% svoje porođajne težine. Iako se gubljenje na težini i do 10% smatra normalnim, ono može značiti da majci treba dodatna pomoć pri dojenju.

U slučaju da dijete u periodu 10-14 dana od rođenja nije vratilo svoju porođajnu težinu, treba obratiti pažnju na djetetovu i majčinu tehniku i praksu dojenja.

Ne opterećujte se čestim vaganjem i mjerenjem svoje bebe. Vage su baždarene različito, pa su moguća velika odstupanja koja vas mogu nepotrebno zabrinuti. Ne zaboravite da puna pelena može težiti i do 250 grama. U većini slučajeva dovoljno je da se vaganje i mjerenje rasta u dužinu obave prilikom redovitih posjeta pedijatru tijekom prvih mjeseci bebina života.

Ostali čitaju

Najbolje muzičke aplikacije i playliste za duga putovanja

Muzika je postala sastavni dio života skoro svakog od...

Kvalitetni kupaonski radijatori i gdje ih pronaći

Uvijek se velika dilema vodi kada se postavlja cijeli...

Ovo su Netflix serije sa najviše intimnih scena: Neke hvale, neke baš i ne

Netflix je pun serija sa provokativnim, intimnim scenama, a...

EXIT osvaja Amesterdam Dance Event uz Bonobo i spektakl na 50 metara iznad Amsterdama!

EXIT festival obilježit će predstojeći Amsterdam Dance Event partyjem...

Hladno pivo objavio novi spot za pjesmu “Carpe diem”

Hladno pivo objavio novi spot u kojem glumi Sanja...