back to top

Betonske kanalice za odvodnju

Da li ste ikada obratili pažnju kako je izgledalo vaše dvorište tokom velikih kiša? Skupljanje vode može nanijeti strukturnu štetu vašem domu i stvoriti sigurnosnu opasnost oko područja s velikim saobraćajem, kao što su prilazi i šetnice.

Betonske kanalice za odvodnju su izvrsno rješenje za ove uobičajene probleme. Dobro dizajniran sistem odvodnje spriječit će kišu i ostala otjecanja da naprave štetu u vašem domu.

Šta je odvod kanala?

Kanalski odvod (koji se naziva i odvodni kanal) je linearni odvod koji vodi vodu kroz podzemni sistem odvodnje. Skuplja i raspršuje otjecanje na velikom području, najčešće ispred garaža.

Odvod iz kanala može se napraviti od različitih materijala, tako postoje betonske kanalice za odvodnju ili kanalice napravljene od plastike. Polipropilen, lagana plastika, često se koristi zbog svoje čvrste konstrukcije i hemijske otpornosti. To ga čini velikim plusom za stambena područja.

U slučaju da gnojite travnjak i da dio ode u odvod vašeg kanala. Nećete se morati brinuti hoće li se plastika pokvariti zbog njezinih svojstava.

S tim u vezi, toplo preporučujemo ograničavanje broja hemikalija koje završe u vašem odvodnom sistemu. Otjecanje na kraju može kontaminirati veće vodene površine poput jezera, rijeka ili potoka. Odvodni kanali su kao kanalizacijski sistem vašeg doma – osim u zemlji!

Betonske kanalice za odvodnju možete koristiti na:

 • Prilazni putevima
 • Vrtovi
 • Šetnice
 • Teniski tereni
 • Golf tereni
 • Parkirališta

5 Prednosti odvodnog kanala

 1. Jednostavno za održavanje
 2. Učinkovito dugoročno rješenje za uklanjanje vode
 3. Kontrolira protok vode nakon jake kiše
 4. Smanjuje eroziju tla
 5. Prilagodljiv za razna područja
betonske kanalice za odvodnju
Hauraton betonske kanalice za odvodnju

Instalacija odvodnog kanala

Ranije smo spomenuli da je odvod kanala izvrsno dugoročno rješenje, ali samo ako je ispravno instaliran. Morali biste imati čvrst plan prije nego što se obvežete na ovaj projekt.

Imajte na umu da nisu svi odvodi kanala jednaki međutim, način ugradnje obično je sličan od proizvoda do proizvoda.

Nagib mora biti taman da voda uđe u odvod i udalji se od vašeg doma. Betonske kanalice za odvodnju ne smiju biti postavljeni nepravilno, jer je bitno da su nagnuti kako voda teče.

Što se tiče plastičnih štapića kanala, ne možemo dovoljno naglasiti da za podlogu morate koristiti beton, a ne asfalt. Asfalt može iskriviti ili čak rastopiti štap kanala. Beton će odvodu rova pružiti solidnu podlogu bez oštećenja od topline.

Mnogi stilovi kanala nude međusobno povezani sistem spajanja, što znači da sve sjedne na svoje mjesto kako bi se dobro uklopilo. Za njih nisu potrebni nikakvi posebni alati što je plus.

Neki proizvodi nude ureze za armaturu koji pomažu u zadržavanju kanala na mjestu dok se ulijeva beton. Korištenjem sve tri opcije, odvod vašeg kanala ne bi smio popustiti.

Hauraton Hrvatska nudi raznovrsnu ponudu i možete pronaći odlične betonske kanalice za odvodnju. U ponudi možete pronaći raznovrsne odvode od mnogih materijala. Ako ste u potrazi za betonskim kanalicama,  faserfix linija odvoda je pravo rješenje.

Gdje su instalirani odvodi prvog kanala?

Redovita upotreba odvoda kanala prvi je put započela u britanskim zračnim lukama. Zbog velike količine prometa aerodromski asfalt morao je izdržati, zračne luke trebale su rješenje odvodnje s manje pokretnih dijelova i koje je nudilo veću trajnost.

Prvi odvod kanala ikada dizajnirala je i projektirala britanska tvrtka, a instaliran je u zračnoj luci Stansted. Nakon uspjeha, zračne luke širom zemlje počele su koristiti odvode od nehrđajućeg čelika kao solucija njihovih potreba za odvodnjom površinske vode. Danas je Hauraton Hrvatska jedan od najboljih odabira za kanalice.

Svakodnevna upotreba odvodnih kanala

Kanalski odvodi od Hauraton Hrvatska sada se široko koriste u raznim sektorima. Ovisno o veličini vašeg prostora i vašim zahtjevima, odvod vašeg kanala može izgledati malo drugačije. Međutim, instalacija odvoda kanala idealno je rješenje za odvodnju površinskih voda u lukama, pristaništima, autocestama, parkiralištima, zračnim lukama, industrijskim područjima, domaćim stanovima i na mnogim drugim mjestima.

Unatoč diskretnom i jednostavnom dizajnu, odvod kanala može premještati izuzetno velike količine vode, sprječavajući poplave i stajaću vodu. Budući da su dijelovi odvodnih kanala daleko duži nego što su široki, sposobni su se nositi s ogromnim količinama vode. Ako ste u potrazi za kanalicama, birajte Hauraton Hrvatska kanalice za odvodnju.

Ostali čitaju

Šta je Dedicated Server? 10 Prednosti dedicated Servera

Dedicated server je računalni sustav koji pruža resurse, prostor...

Počeo Telemach Children Speed Camp: Četiri dana treninga i predavanja zatim takmičenje Super G U14 i U16

U organizaciji Skijaškog kluba Olimpic iz Sarajeva, na Bjelašnici...

Hera predstavio novi singl ”Dođe takvo vrijeme” (VIDEO)

Poslušajte novu pjesmu tuzlanskog pjevača Adnan Hadžibegić Hera predstavio je novi...

Edo Maajka uskoro izbacuje album! Poslušajte prvi singl ‘I like to dance’

Nakon nekoliko sedmica od najave novog albuma, Edo Maajka...

USAID Turizam i Addiko Bank Sarajevo održali radionicu u Međugorju

Kako mala i srednja preduzeća mogu osigurati bolji pristup...