back to top

ABBA ponovo zajedno, novi album nakon 40 godina

Članovi legendarne švedske pop grupe ABBA iznenadili su u četvrtak obožavatelje širom svijeta objavom da su snimili novi album nakon 40 godina

“Imamo novi album”, kazali su na press konferenciji u Londonu Björn Ulvaeus (76) i Benny Andersson, koji su uz Anni-Frid Lyngstad (75) i Agnethu Faltskog (71) bili članovi jedne od najuspješnijih grupa u historiji.

Novi album, “ABBA Voyage”, izlazi 5. novembra i sastoji se od 10 novih pjesama, snimljenih u Anderssonovu studiju u Londonu.

Dvije od njih, “I Still Have Faith In You” i “Don’t Shut Me Down”, premijerno su odsvirane tokom konferencije.

Ulvaeus i Andersson, dvojica kompozitora grupe koji su osobno bili na ‘presici’, rekli su da je album rođen nakon što se slavna četvorka okupila kako bi snimila digitalni koncert.

“Isprva smo imali samo dvije pjesme, a onda smo si rekli da bi ih možda mogli snimiti još nekoliko”, rekao je Andersson.

Grupa će iduće godine organizirati i virtualne koncerte, također nazvane ABBA Voyage, u posebno izgrađenoj areni u istočnom Londonu.

Šest puta sedmično na koncertu će ‘nastupiti’ hologrami članova benda, praćeni desetročlanim živim bendom koji će svirati 22 njihova najveća hita.

Nakon albuma The Visitors, 40 godina pauze

Njihov posljednji studijski album “The Visitors” objavljen je u novembru 1981. nedugo prije raspada grupe.

Nakon toga se 40 godina nisu okupili ni na pozornici ni u studiju.

ABBA je prodala više od 400 miliona albuma i uticala na naraštaje pop muzičara.

S osam albuma i više od 40 singlova u manje od desetljeća, švedski je bend 1974. na prepad osvojio muzičku scenu i postao kultna senzacija čija popularnost nije jenjala do danas unatoč brojnim promjenama u muzičkim trendovima.

Sastavljena od dvije danas razvedenih parova, naziv ABBA akronim je imena četvero članova koji su danas u zlatnim godinama.

Benny i Bjorn počeli su zajedno skladati 1966., a kvartet je sastavljen tri godine poslije dolaskom Agnethe i Anni-Frid.

Godine 1973. grupa, koja je usvojila naziv ABBA tek godinu poslije, nije se na nacionalnom švedskom takmičenju uspjela kvalificirati na Euroviziju.

Waterloo, Dancing Queen, Money, Money, Money

Ali već iduće godine tada nepoznati bend uzrokovao je senzaciju pobjedom na Euroviziji u Brightonu pjesmom “Waterloo”.

Pjesma je postala hit na cijelom kontinentu i rođen je novi muzički fenomen.

Slijedio je hit za hitom, uključujući singl “Mamma Mia” 1975., koji je prvog mjesta britanske ljestvice svrgnuo “Bohemian Rhapsody” grupe Queen.

Iduće godine je album “Arrival” s pjesmama poput “Money, Money, Money”, “Knowing Me, Knowing You” i “Dancing Queen” prodan u više od 10 miliona primjeraka.

Izvedena uživo prvi put na vjenčanju švedskog kralja 1976., “Dancing Queen” postala je međunarodni hit godine. “Take a Chance on Me” i “Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)” u idućim godinama zacementirali su zvjezdani status švedske grupe.

Dva razvoda i razlaz

Razvod Bjorna i Agnethe 1979. bio je početak kraja grupe i rezultirao je jednom od njihovih najpotištenijih pjesama “The Winner Takes It All” koju je napisao Bjorn i doveo Agnethu u čudnu poziciju da pjeva pjesmu o razlazu čiji je autor njezin bivši muž.

Godinu kasnije izašao je album “Super Trouper” nakon kojeg je grupa, pokazalo se, posljednji put svirala uživo. Benny i Frida razveli su se 1981., a 1982. grupa je najavila da uzima stanku koja je trajala do danas.

Unatoč brojnim zahtjevima tokom godina, jako je malo autora dobilo odobrenje da semplira njihove pjesme. Kad je Madonna zamolila da semplira “Gimme Gimme Gimme” za njezin hit “Hung Up” 2005., dobila je odobrenje tek kad je ABBA čula konačnu verziju njezine pjesme.

Ostali čitaju

dm iz predostrožnosti povlači proizvod „dmBio bademi začinjeni japanskim tamari umakom od soje, 50 g“

S ciljem zaštite potrošača, dm drogerie markt d.o.o. iz...

Radio Reklame – Zvuk Vašeg Brendinga

Produkcija radio reklame je umetnost kombinovanja zvuka, glasa i...

Počela je nova vikend akcija u Bingo trgovinama

Nova vikend akcija je počela, a posebna sniženja i...

(FOTO) dm dialogicum Sarajevo / Za kraj godine dm u znaku dijaloga

Na novogodišnjem druženju s medijima, održanom 22.12.2022,  kompanija dm...