back to top

Dugo očekivana premijera filma ”Tenet” i dalje se prolongira

Nakon remek djela filmske industrije, koji već prelaze u rubriku klasika, poput filmova “Memento“, “Interstellar“, “The Dark Knight Trilogy“ i “Inception“, vijest o najnovijem uratku reditelja Christophera Nolana, pod nazivom “Tenet“ probudio je njegovu vjernu publiku širom svijeta.

Filmofili su neko vrijeme bili prikovani uz ekrane očekujući novosti o terminima premijera u gradovima širom svijeta, kako bi na vrijeme rezervisali svoju ulaznicu.

Iako samo Nolanovo ime govori za sebe njegovim redateljskim stilom, film “Tenet“ ističe se i glumačkom postavom. Mnogobrojnu publiku privukla je upravo nova uloga Roberta Pattinsona, a tu su i John David Washington, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Clemence Poesy, ali i Michael Caine. Nolanov kreativni bogatiji je i za muzičku megazvijezdu Travisa Scotta sa njegovom pjesmom “The Plan”, koja će se naći na soundtracku ovog filma. Film prati protagonistu kojeg glumi Johny David Washington, a on ima sposobnost inverzije vremena uz pomoć koje može poništiti stvari koje su se već dogodile. Tu sposobnost on koristi kako bi razotkrio urote, ali otvara se i pitanje spriječavanja ‘trećeg svjetskog rata’ kao i spašavanja ljudi u budućnosti.

Pandemija pokvarila planove – premijera prolongirana

Nakon nekoliko prolongiranih datuma premijere filma “Tenet“, Warner Bros je donio odluku potpuno ukloniti film Cristophera Nolana iz svog kalendara do daljnjeg, prenosi Variety. Prvobitno je planirano da film bude prikazan 17. jula, nakon čega je premijera pomjerena za 31. juli, a onda i za 12. august 2020. godine. Producentski tim, kompanije Warner Bros, koji je radio na ovom filmskom ostvarenju, istakao je kako je pandemija koronavirusa stvorila pometnju za kompletnu filmsku industriju, u pogledu snimanja ali i premijernog prikazivanja filmova. Usljed otežanih uslova za tok poslovanja filmske industrije, producentski tim odlučio je pričekati i sa premijerom novog Nolanovog filma jer im je cilj da svakom fimu osiguraju najveći mogući uspjeh, zbog čega kontrolišu uvjete premijernog prikazivanja, barem one koje imaju u svojim rukama. Još jedan od ciljeva jeste podržati mrežu kina širom svijeta, najnovijim sadržajem, čim se ostvare uslovi da ponovo otvore svoja vrata ljubiteljima filma.

Naime, postoji opcija da Warner Bros prikaže “Tenet” u Evropi, čak i prije nego ovaj film svoju premijeru doživi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Producenti filma utješno tvrde kako njegova prva premijera ne mora imati svjetske razmjere, već će marketing i premijera biti prilagođeni specifičnim uslovima u različitim dijelovima svijeta i situaciji vezanoj za COVID-19 u datom momentu. Obzirom da je Warner Bros izdvojio 200 miliona dolara za proizvodnju filma “Tenet”, ne uključujući pozamašne marketinške svote, definitivno nije mala kocka premijerno prikazati film.

BiH nije na spisku svjetskih premijera

Iako film još nije dočekao svoju premijeru u kinima širom svijeta, a odgađanja i pomijeranja datuma se nastavljaju do daljnjeg, tužno je uočiti da u detaljnom planu datuma svjetskih premijera koje prenosi Variety, Bosna i Hercegovina nije na spisku.

Najbliže što će film doći nama i našoj domovini, jeste Hrvatska, kao jedina država Balkana koja je pronašla svoje mjesto u krugu odabranih. Pretpostavlja se da će kina u BiH u doglednom periodu biti u mogućnosti da svojim posjetiocima omoguće ovaj filmski doživljaj, ali još uvijek nema informacija kada se dolazak filma “Tenet“ očekuje u našoj domovini.

Ostali čitaju

Telemach BH isplaćuje finansijsku podršku svojim radnicima

Telemach BH je u fokus svog poslovanja uvijek stavljao...

Dexter se vraća na male ekrane: Poznati detalji novih 10 epizoda

Dexter u novoj sezoni ima deset epizoda Kao što smo...

Počela je nova vikend akcija u Bingo trgovinama

Nova vikend akcija je počela, a posebna sniženja i...

Vraćaju se nakon 15 godina/ Fugees najavili povratničku turneju

Fugees sa Lauryn Hill, Wyclef Jean i Pras Mihael...

Radio Reklame – Zvuk Vašeg Brendinga

Produkcija radio reklame je umetnost kombinovanja zvuka, glasa i...