limp bizkit

Limp Bizkit izbacili novi studijski album Still Suck nakon 10 godina

Američki rap-rock veterani objavili novi studijski album pod nazivom Still Sucks.

To je prvi album nakon čak 10 godina i albuma Gold Cobra. Bend je tokom 2014. godine objavio pjesmu Endless Slaugher te u septembru ove godine Dad Vibes kojim su ujedno i najavili novi album.

Kratka historija benda

Limp Bizkit je američki bend iz Jacksonvilla. Trenutnu postavu sastava čine vokalist Fred Durst, gitarist Wes Borland, basist Sam Rivers, bubnjar John Otto i DJ Lethal.

Sastav su 1995. osnovali Fred Durst, Sam Rivers i Rob Waters. Međutim, ubrzo nakon objavljivanja prve demo snimke Mental Aquaducts, Waters napušta sastav, a na prijedlog Riversa zamjenjuje ga Wes Borland. Počeli su nastupati u Jacksonvillu, te su svirali i uz sastav Korn, sa kojim će surađivati u budućnosti. Na koncertu Garbagea, Durst upoznaje Jordana Schura, te sastav potpisuje za njegovu izdavačku kuću Flip Records.

Prvi album izbacuju 1997. godine

Limp Bizkit objavljuju svoj prvi studijski album Three Dollar Bill, Yall$ 1997. godine. Iako u početku album nije postigao veći uspjeh, nakon mnogo koncerata te nastupa na MTV-u i Ozzfestu, našao se na 25. mjestu top liste Billboard 200. Prvi singl objavljen s albuma bio je “Counterfeit”, međutim veći uspjeh postigao je “Faith”, obrada pjesme Georgea Michaela.

Njihov idući album Significant Other, objavljen 1999. postigao je mnogo veći uspjeh, našao se na prvom mjestu top liste Billboard 200, te je prodano 834.000 primjeraka u prvoj sedmici, a ukupno 16 miliona širom svijeta svijeta. Sa albuma su objavljeni singlovi “Nookie”, “Break Stuff”, “Re-Arranged” i “N 2 Gether Now”, te su na njemu gostovali Method Man, Jonathan Davis iz Korna, te Scott Weiland iz Stone Temple Pilotsa.

Veliki uspjeh trećeg albuma

Idući studijski album Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water objavljuju 17. oktobra 2000. Samo u prvoj sedmici prodano je više od milion primjeraka u SAD-u, te je nagrađen zlatnom, platinastom, i šesterostrukom multiplatinastom nakladom. Objavljeni su singlovi “My Generation”, “Rollin’ (Air Raid Vehicle)”, “My Way” te “Take a Look Around” koji se našao na soundtracku za film Nemoguća misija 2. Unatoč velikom komercijalnom uspjehu, kritičari su album ocijenili prosječnim.

Četvrti studijski album Result May Vary objavljuju 23. septembra 2003., sa pola pjesama snimljenih sa Smithom, te pola na kojima je gitaru svirao Sam Rivers. Album je sa prodanih više od milion primjeraka zaradio platinastu nakladu, no tek nakon pet godina, te je doživio loše kritike. Unatoč tome, uspjeh je postigla obrada pjesme The Whoa “Behind Blue Eyes”, na čijem je videspotu glumila oscarovka Halle Berry.

Diskografija

Studijski albumi

Three Dollar Bill, Yall$ (1997.)
Significant Other (1999.)
Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water (2000.)
Results May Vary (2003.)
Gold Cobra (2011.)
Still Sucks (2021.)

EP-i
The Unquestionable Truth (Part 1) (2005.)

Kompilacije
Greatest Hitz (2005.)
Collected (2008.)
Icon (2011.)

Remixovi
New Old Songs (2001.)
Koncertni albumi i DVD-i
Greatest Videoz (2005.)
Rock im Park 2001 (2008.)