Grupa ABBA

Grupa ABBA, Agnetha, Björn, Benny i Anni-Frid, objavili su novi album nakon 40 godina pod nazivom Voyage

Oni su već u septembru izbacili dvije nove pjesme istovremeno, „I Still Have Faith In You“ i „Don’t Shut Me Down“.

Riječ je njihovom prvom studijskom izdanju objavljenom nakon albuma „The Visitors” iz 1981. godine te stiže nakon gotovo 50 godina od njihovog prvijenca “Ring Ring” iz 1973. Simbolično naslovljen, novi album je povezan je i s nadolazećim koncertima za koju se kaže da će, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, posjetiteljima omogućiti izniman doživljaj.

„Hvala svima koji su nas sa strpljenjem čekali i pratili proteklih desetljeća. Vrijeme je da započne novo putovanje. Odlučili smo se za jednostavan naziv ‘Voyage’ i doista plovimo neistraženim vodama. Uz pomoć naših mlađih verzija, putujemo u budućnost“, otkrili su članovi popularnog sastava prilikom prvog ovogodišnjeg obraćanja javnosti nakon kojeg su muzički svijet ostavili u slatkom iščekivanju njihovih novih nota.

U manje od 24 sata od objave interes za novom ABBA muzikom izrazito je velik što i ne čudi s obzirom na to da su već sa samom najavom srušeni neki rekordi.

Koncerti popularne grupe iduće godine

Prvi „ABBA Voyage“ koncert najavljen je za 27. maj 2022. godine, a održat će se u posebno konstruiranoj modernoj ABBA Areni smještenoj u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu. U sklopu koncertnog spektakla posebno iskustvo bit će vidjeti digitalne verzije članova ABBA-e koji će nastupiti uz deseteročlani bend uživo te uz pjesme s novog albuma predstaviti i najveće hitove.

Kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, četiri člana muzičke grupe su zajedno s 850 članova tima Industrial Light & Magic čije je osnivač George Lucas nekoliko mjeseci detaljno snimali svaki pokret te sve povezane kretnje koje će se odvijati na pozornici. Jedinstvenom projektu doprinijela su svjetski priznata imena kao što su producentica Svana Gisla (David Bowie Blackstar/Lazarus, Beyoncé & Jay Z / HBO, Springsteen and I), producent Ludvig Andersson (And Then We Danced, Yung Lean – “In My Head”, Mamma Mia! Here We Go Again), redatelj Baillie Walsh (Flashbacks of a Fool, Being James Bond, Springsteen and I), suizvršni producent Johan Renck (Spaceman, David Bowie Blackstar/Lazarus, Chernobyl) i koreograf Wayne McGregor CBE (The Royal Ballet, Company Wayne McGregor, Paris Opera Ballet).

Odlični tekstovi i još bolja muzika

Kao i sva njihova dosadašnja izdanja, pjesme s albuma “Voyage” napisali su i producirali Benny Andersson i Björn Ulvaeus, čije su aranžmane i tekstove upotpunili prepoznatljivi bezvremenski vokali Agnethe Fältskog i Anni-Frid Lyngstad.

Album je nastajao u periodu od četiri godine i gotovo svih 10 uvrštenih na album karakteriziraju snažni vokali i sjajni tekstovi kakvi su i proslavili grupu te obilježili njihovu diskografiju, a poseban doprinos novom albumu dao je i Stockholm Concert Orchestra.

Popis pjesama

  • I Still Have Faith In You
  • When You Danced With Me
  • Little Things
  • Don’t Shut Me Down
  • Just A Notion
  • I Can Be That Woman
  • Keep An Eye on Dan
  • Bumblebee
  • No Doubt About It
  • Ode to Freedom