Najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, uključujući i najvažniju, za najbolju dramu ima crno-bijela Netflixova drama “Mank”, film Davida Finchera

Priča je to iz zlatnog doba Hollywooda o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu, koautoru scenarija za Građanina Kanea, kojeg igra Gary Oldman.

Osim drame ”Monk” u kategoriji najbolje drame su i moderna priča iz doba Velike recesije “Zemlja nomada”, drama o Vijetnamskom ratu iz 1960-ih “Suđenje čikaškoj sedmorici”, film o pokretu Me Too “Obećavajuća mlada žena” i obiteljska drama “Otac”, javlja Hina.

Film Davida Finchera

Streaming servis video i TV sadržaja Netflix dominira s nominacijama za čak 22 filma i 20 televizijskih serija, nakon godine u kojoj je pandemija koronavirusa potaknula holivudske studije da odgode snimanje desetaka svojih filmskih izdanja, a mnoge su kinodvorane mjesecima bile zatvorene.

Satirični film Sache Barona Cohena o Americi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa “Borat 2”, filmska verzija brodvejskog hit mjuzikla “Hamilton”, LGBTQ mjuzikl “Maturalna večer” i komedija “Palm Springs” takmičit će se za nagradu u kategoriji za mjuzikle i komedije.

Zlatni globus održava se krajem februara

Dodjela nagrada Zlatni globus, koje otvaraju sezonu dodjela holivudskih nagrada u doba pandemije, održat će se 28. februara, a svečanost će voditi glumice Tina Fey i Amy Poehler. Nominirane i pobjednike odabiru članovi Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA).

U kategoriji najboljih redatelja tri od pet su redateljice, uključujući Reginu King za dramu “Jedna noć u Miamiju”, Britanku Emerald Fennell za “Obećavajuću mladu ženu” i filmsku redateljicu rođenu u Kini Chloe Zhao za “Zemlju nomada”.

Među nominiranim glumcima uz Oldmana i Cohena su pokojni Chadwick Boseman u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi u “Ma Rainey: Majka bluesa”, britanski glumac Riz Ahmed za ulogu bubnjara koji je izgubio sluh u filmu “Zvuk metala” i Frances McDormand za film “Zemlja nomada”.

Film Davida Finchera
Mank , Film Davida Fincehra

Vode Netflixove serije

Među serijama vode ponovo Netflixove “Kruna” i “Ozark” te kanadska serija “Schitt’s Creek”. Veliki prošlogodišnji Netflixov hit “Damin gambit” nominiran je u kategoriji serija ograničena trajanja. Izvor: Hina